Όλα γίνονται για το θεαθήναι: όχι για λόγους ουσίας, αλλά για τα μάτια του κόσμου

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στις “οργανώσεις του Απόδημου Ελληνισμού” πέταξε το μπαλάκι για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την επανασύσταση  του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψής του με ομογενείς της Αυστραλίας (μέσω Ζoom). Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι “μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου για να πάρει σάρκα και οστά θα πρέπει να ενδιαφερθούν οι ίδιες οι οργανώσεις του Απόδημου Ελληνισμού”.  Δεν εξήγησε, όμως, πως θα συμβεί αυτό, όταν οι ομογενειακές οργανώσεις ούτε την εμπειρία έχουν, ούτε τα χρήματα διαθέτουν, ούτε τρόπο γνωρίζουν να δώσουν “σάρκα και οστά” στα περί συγκρότησης ΣΑΕ παρελκόμενα άρθρα του Εσωτερικού Κανονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Ούτε ο Νόμος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες μέσω των οποίων θα μπορούσαν “ομογενειακές οργανώσεις” να συγκροτήσουν π.χ. την πρώτη Γενική Συνέλευση!

Ο κ. Βλάσης απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη  Παπαστεργιάδη, για το αν ο ΕΟΤ θα αποδεχθεί την πρόταση της Κοινότητας Μελβούρνης να ανοίξει γραφείο του στο Ελληνικό Κέντρο (το οποίο ο ομογενειακός οργανισμός προσφέρει δωρεάν) πέραν του εγκωμίου που έπλεξε για τον κ. Παπαστεργιάδη ο οποίος, όπως είπε ο κ. Υφυπουργός, «είναι ένας πολύ δραστήριος πρόεδρος και δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί κανέναν υπουργό και κανένα αρμόδιο στην Ελλάδα για θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό της Αυστραλίας», επί της ουσίας της ερώτησης ο κ. Βλάσης είπε ότι “θα μεταφέρει την πρόταση στον αρμόδιο Έλληνα υπουργό“. Κάτι που θα ήταν αχρείαστο εάν είχε υιοθετηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις το πάγιο αίτημα της ομογένειας για σύσταση ενός Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού με υπηρεσιακό/κή Υπουργό…

Κατά την ενημέρωση που έκανε ο κ. Βλάσης είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί τους απόδημους αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού έθνους και γι’ αυτό θέλει να τους δώσει και το δικαίωμα ψήφου. «Ενθαρρύνω όλους όσους έχουν το δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους» είπε. Απέφυγε ωστόσο να εξηγήσει γιατί το δικαίωμα της “επιστολικής ή άλλης ψήφου” που προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος, δεν ισχύει με τον νέο νόμο και γιατί το διακαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους ΔΕΝ το έχουν ΟΛΟΙ οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι…

Ο κ. Βλάσης, στάθηκε ακόμα στην προσπάθεια οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες να κάνουν χρήση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας για να εξυπηρετούν πιο αποτελεσματικά τους ομογενείς στις σχέσεις τους με το ελληνικό κράτος,  ενώ αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση της ελληνομάθειας. Ωστόσο, αναφορικά με την σύγχρονη “ψηφιακή τεχνολογία” και τα “ψηφιακά έγγραφα που εκδίδουν Προξενεία κλπ., όπως είναι οι εξουσιοδοτήσεις, πρέπει να επισημανθεί ότι ορισμένες Δημόσιες Υπηρεσίες στην Ελλάδα δεν τα αποδέχονται και ζητούν τα πρωτότυπα σε εκτυπωμένη μορφή, που σημαίνει, με άλλα λόγια, “άνθρακες ο θησαυρός”!

Για την ιστορία, την τηλεδιάσκεψη, όπως και άλλες στο πρόσφατο παρελθόν διοργάνωσαν ο Paul Nicolaou από το Australian Chamber of Commerce and Industry) και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Χρήστος Καρράς και την παρακολούθησαν πάνω από 100 ομογενείς από όλη την Αυστραλία, αλλά η ομογενειακή εφημερίδα neoskosmos.com διατυπώνει την άποψη ότι “o κ. Βλάσης απάντησε σε ερωτήσεις ορισμένων ομογενών αλλά η εντύπωση που δόθηκε ήταν ότι οι ερωτήσεις ήταν «ελεγχόμενες» και αποφεύχθηκαν οι δύσκολες“. Ενώ, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, όπως παρατήρησαν κάποιοι που έλαβαν μέρος στην τηλεδιάσκεψη «η συζήτηση περιορίστηκε σε γενικές τοποθετήσεις και ευχολόγια».

Άρα επί της ουσίας ήταν “για το θεαθήναι”. (Σ.σ. Θεαθήναι, όλα γίνονται για το θεαθήναι: όχι για λόγους ουσίας, αλλά για τα μάτια του κόσμου- el.wikipedia.org).