Στοχασμοί: Το ταξίδι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

Συγγραφέας

Το ταξίδι τελικά, σημασία καμιά δεν έχει!

Είναι και λίγο μπερδεμένη η έννοια του αν έφυγες, αν έφτασες ή αν δεν ταξίδεψες ποτέ!

Γιατί μέσα σε αυτό το ταξίδι, αυτό που θα σου μείνει, είναι οι αναμνήσεις που με αυτές θα γεμίσεις. Είναι ο προσδιορισμός που θα κάνεις για το ποιος ήσουν μέσα στο καράβι σου. Για το τι αποφάσεις έπαιρνες σε κάθε μπουρίνι, για τον τρόμο που αισθανόσουν σε κάθε κύμα που σε καβάλαγε, για την κάθε μικρή νίκη που απολάμβανες μόλις το σκαρί σου έβγαινε από την καταιγίδα.

Έμεινες κλεισμένος στο αμπάρι ή έτρεξες με θάρρος πάνω στα πανιά; Έπεσες λιπόθυμος στο κατάστρωμα ή στύλωσες τα πόδια σου γερά πίσω από το τιμόνι; Βολεύτηκες στην καμπίνα σου ή προτίμησες τη μυρωδιά της αλμύρας στα μαλλιά σου και το κάψιμο του ήλιου στο πρόσωπό σου;

Γέμισες την κούπα σου με το ρούμι των ναυτικών χασκογελώντας ξυπόλυτος με τους λοστρόμους ή ήσουνα στο καρέ των αξιωματικών κάνοντας προπόσεις στην υγεία της βασίλισσας που σε προστατεύει ρουφώντας το κόκκινο κρασί σου;

Ταξίδια όλοι κάνουμε συνεχώς. Τα έχουμε χαραγμένα στη μοίρα μας. Τα λιμάνια είναι πάντα εκεί, τα ίδια σχεδόν, με λίγες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και μεταβολές. Ότι σκαρί και να καβαλήσεις, είναι αρκετά σίγουρο πως το ταξίδι θα το ολοκληρώσεις.

Αυτό όμως που θα σου καθορίσει τις νέες πορείες, την αλλαγή των μέσων, ή τη χάραξη άλλης στρατηγικής, είναι οι αναμνήσεις που θα αποκομίσεις από το κάθε σου ταξίδι για το ποιος ήσουν και το ποιος έγινες μέσα από αυτό.