Παραπομπή Νίκου Παππά: Τι ακολουθεί

Με 178 «ναι», η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε να παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά για τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών που έγινε επί θητείας του, το 2016.

Οι βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έδειξαν τον δρόμο του Ειδικού Δικαστηρίου, αποδεχόμενοι το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής, με το οποίο εγκαλείται ο Ν. Παππάς ότι επιχείρησε τον έλεγχο του Τύπου.

Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα επόμενα βήματα της διαδικασίας, τα οποία αφορούν στη συγκρότηση του λεγόμενου Δικαστικού Συμβουλίου, που θα εξετάσει σε πρώτο επίπεδο την υπόθεση, και στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ετσι, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή, τα βήματα είναι τα εξής:

Γίνεται η κλήρωση πέντε τακτικών και τριών αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Γίνεται κλήρωση του εισαγγελέα και του αναπληρωτή του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου από τα μέλη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Ακολούθως, ο πρόεδρος της Βουλής αποστέλλει όλα τα ονόματα των δικαστικών που κληρώθηκαν, καθώς και τη δικογραφία σε βάρος του υπουργού, στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου.

Η διαδικασία συνεχίζεται στον Άρειο Πάγο. Εκεί, ορίζεται ο ανακριτής που θα διενεργήσει την ανάκριση από τα μέλη του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου εντός πέντε ημερών.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης που διενεργείται στον Άρειο Πάγο, η δικογραφία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα, ο οποίος και θα προτείνει στο Συμβούλιο, που θα εκδώσει το βούλευμά του, το οποίο δεν υπόκειται σε ένδικο μέσο.

Εφόσον το βούλευμα είναι παραπεμπτικό, η Βουλή κληρώνει σε δημόσια συνεδρίαση δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να απαρτίζεται από επτά μέλη του Αρείου Πάγου και έξι του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος και ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.
Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής κληρώνεται και το μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και ο αναπληρωτής του, που θα βρίσκονται στην έδρα του Ειδικού Δικαστηρίου.
Ορίζεται η ημερομηνία έναρξης της δίκης που γίνεται από τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου σε διάστημα μέχρι 60 ημερών από τη στιγμή που θα λάβει το πρακτικό της Βουλής. Ορίζεται, παράλληλα, ο τόπος και ποιοι θα είναι οι μάρτυρες.

 

Πηγή: iefimerida.gr