NASA: Ρεκόρ πλημμυρών στα μέσα της δεκαετίας του 2030

Οι μεγάλες πλημμύρες ή παλίρροιες είναι συνηθισμένο πρόβλημα για πολλές πόλεις στις ακτές του Ατλαντικού και του Κόλπου στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η αρμόδια Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση ανέφερε περισσότερες από 600 τέτοιες πλημμύρες το 2019. Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, η ευθυγράμμιση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας με τον σεληνιακό κύκλο θα προκαλέσει στις παράκτιες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ δραματική αύξηση πλημμυρών, φαινόμενο που ενδέχεται να διαρκέσει μία δεκαετία, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη της NASA, που λαμβάνει υπόψη όλες τις γνωστές ωκεάνιες και αστρονομικές αιτίες πλημμυρών.

Η έρευνα, στην οποία ήταν επικεφαλής μέλη της επιστημονικής ομάδας της NASA για τη στάθμη της θάλασσας από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, έδειξε ότι θα γίνουν συχνότερες οι πλημμύρες σε ολόκληρη τη χώρα. Το εύρημα που είναι σημαντικότερο και στο οποίο επικεντρώνεται η έρευνα της NASA είναι το γεγονός ότι θα σημειώνονται αλλεπάλληλες πλημμύρες που θα διαρκούν περίπου έναν μήνα ή και περισσότερο, ανάλογα με τη θέση της Σελήνης, της Γης και του Ήλιου. Όταν η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένους τρόπους μεταξύ τους μαζί με τον Ήλιο, τότε η βαρυτική έλξη που προκύπτει αλλά και η αντίστοιχη ανταπόκριση του ωκεανού, ενδέχεται να φέρουν τις πόλεις αντιμέτωπες με πλημμύρες κάθε μέρα ή κάθε δύο μέρες.

Αρμόδιος της NASA προειδοποίησε πως οι πόλεις που βρίσκονται κοντά στη στάθμη της θάλασσας αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο λόγω της αύξησης των πλημμυρών, φαινόμενο που θα επιδεινώνεται διαρκώς, “Ο συνδυασμός της βαρυτικής έλξης της Σελήνης, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής θα συνεχίσει να επιδεινώνει το φαινόμενο των πλημμυρών στις παράκτιες πόλεις αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο” τόνισε.

Όσο για ποιον λόγο οι πόλεις σε διαφορετικές ακτογραμμές θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την αύξηση στον ρυθμό πλημμυρών ταυτόχρονο, οι επιστήμονες απαντούν πως ο βασικός λόγος είναι η ταλάντευση της Σελήνης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1728 και χρειάζεται 18,6 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Δεν πρόκειται για καινούργιο ή επικίνδυνο φαινόμενο. Το μόνο καινούργιο είναι πως μία από τις επιπτώσεις της ταλάντευσης στη βαρυτική έλξη της Σελήνης -η κύρια αιτία για τις παλίρροιες στη Γη- θα συνδυαστεί με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προκύπτει από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κατά το πρώτο μισό του κύκλου των 18,6 ετών της ταλάντωσης της Σελήνης, οι παλίρροιες μειώνονται, ενώ στο δεύτερο μισό απελευθερώνονται και καταγράφεται πολύ μεγαλύτερη παλίρροια από το συνηθισμένο.

Πηγή: NASA