Καμία αναφορά Ερντογάν από τα κατεχόμενα για την Αμμόχωστο

Με την υπόσχεση ότι θα προβεί σε εξαγγελίες που προκάλεσαν την ενόχληση των Αμερικανών, μόλις πληροφορήθηκαν γι’ αυτές, έφθασε στην κατεχόμενη Κύπρο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για να παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σαράντα εφτά χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφθασε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, στις 3:15 (ώρα Κύπρου) το απόγευμα της Δευτέρας. Στον αεροδιάδρομο στρώθηκαν κόκκινα χαλιά, ενώ όλοι οι δρόμοι της κατεχόμενης Λευκωσίας από όπου πέρασε ο Τούρκος Πρόεδρος σημαιοστολίστηκαν και τοποθετήθηκαν γιγαντοαφίσες του.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη στη λεγόμενη Βουλή του ψευδροκράτους όπου αναμενόταν να προβεί σε ανακοίνωση καλών ειδήσεων για τους Τουρκοκύπριους.

Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τις περιβόητες καλές ειδήσεις που φέρνει μαζί του ο Ερντογάν. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για την περίκλειστη περιοχή των Αμμοχώστου και για τουρκικές ανακαλύψεις στην ΑΟΖ Κύπρου.

Σε ομιλία του ενώπιον των λεγόμενων βουλευτών του ψευδοκράτους ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε δύο καλά νέα για τους Τουρκοκύπριους. Το ένα αφορά την απόφαση της Τουρκίας να χρηματοδοτήσει νέο «Προεδρικό Μέγαρο» στον Αγιο Δομέτιο και το άλλο για ανέγερση νέου μεγάρου για τη λεγόμενη βουλή του ψευδοκράτους. Επίσης, υποσχέθηκε ότι την Τρίτη, στη διάρκεια των εορτασμών για την 47η επέτειο της εισβολής θα εξαγγείλει κάτι που προκάλεσε την ενόχληση των Αμερικανών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε και τα εξής:

* Υποστηρίζουμε πλήρως την πρόταση που υπέβαλε ο Τατάρ στη Γενεύη. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο.

* Η ύπαρξη της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου έτσι, είναι για εμάς πάνω από όλα πολιτικό ζήτημα.

* Η υπόθεση της Κύπρου είναι μια μεγάλη υπόθεση για εμάς. Αποτελεί το επιστέγασμα ενός αγώνα που γράφτηκε με το ηρωικό έπος του 1974.

* Σήμερα, διακηρύσσουμε για άλλη μια φορά σε ολόκληρο τον Κόσμο την αιώνια αδελφοσύνη μας με τους Τουρκοκύπριους, η οποία αντλείται από τη θυσία και το αίμα των μαρτύρων μας, μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, είτε το θέλουν είτε όχι.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι από την ομιλία Ερντογάν στη λεγόμενη Βουλή του ψευδοκράτους απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά για την κατεχόμενη περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου. Εντύπωση προκαλεί επίσης το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο. Στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η περίκλειστη Αμμόχωστος.

Πριν από την αναχώρησή του για την Κύπρο, από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφους. Είπε, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

* Εάν υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μεταξύ δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών.

* Οι Τουρκοκύπριοι αγωνίζονται για ισότητα και δικαιοσύνη στο νησί για περισσότερο από μισό αιώνα.

* Ολα τα μέρη που επιθυμούν ένα δίκαιο, διαρκές και βιώσιμο μέλλον στην Κύπρο να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία.

* Θα ανακοινώσω καλά νέα πολύ σύντομα στην ομιλία μου στο τουρκοκυπριακό κοινοβούλιο.

* Η Τουρκία και το τουρκικό έθνος ήταν πάντα και θα είναι πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων.

Στο μεταξύ, ο Τoυρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε διάγγελμά του για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής αναφέρει ότι:

* Το καθήκον που αναλογεί σε όλους μας είναι να συνεχίσει να υπάρχει το «κράτος μας» και για να το ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο να συνεργαστούμε και αγκαλιάσουμε ακόμη περισσότερο την μητέρα πατρίδα Τουρκία.

* Λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει στη βάση των δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών.

Ο Τ/κ ηγέτης έκανε λόγο για ρατσιστική νοοτροπία των Ε/κ που έχει ριζώσει, εξαιτίας της οποίας δεν μπόρεσε από το 1963 μέχρι σήμερα, ούτε με το σχέδιο Ανάν, ούτε στο Κραν Μοντάνα, ούτε στη Γενεύη, να βρεθεί μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας.

Είπε ότι είναι υπέρ μια δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης και γι’ αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτή «η κυριαρχική ισότητα των δύο υφιστάμενων κρατών» και το «ίσο διεθνές στάτους».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξη του στην «Γενί Ντουζέν» ανάφερε ότι «στις ομοσπονδίες τα δύο κράτη είναι ίσα και οι δύο κοινότητες είναι πολιτικά ίσες», σημειώνοντας ότι η ισότητα είναι εφικτή μόνο με τη λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους Τουρκοκυπρίους, ο Ταλάτ επεσήμανε ότι ο Τούρκος Αντιπρόεδρος έρχεται και επιθεωρεί τα έργα που συνεχίζονται αυτή τη στιγμή και η «πρεσβεία» της Τουρκίας ενημερώνει αναφορικά με την πορεία των προσφορών.

«Δηλαδή βιώνεται μια κατάσταση σαν να έχει βάλει χέρι στη διοίκηση η Τουρκία», πρόσθεσε ο Ταλάτ σημειώνοντας ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος στις τελετές εορτασμού της εισβολής κατά τις οποίες «θα προκληθεί ο κόσμος και κατά πάσα πιθανότητα θα εκφραστούν πρωτόγονες πολιτικές».

Υποστηρίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ λέει ότι ο ίδιος βρίσκεται κάτω από τις διαταγές της Τουρκίας, ο Ταλάτ ανέφερε ότι ο Τατάρ δηλώνει πως θα κάνει ό,τι του πει η Τουρκία και μάλιστα άκουσε πως είπε ακόμα και ότι «αν η Τουρκία πει ομοσπονδία, θα θέλω ομοσπονδία».

Πηγή: ekirikas.com

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ PANHELLENIC POST ΠΑΤΗΣΤΕ: