Η ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού μια περιθωριοποιημένη αναγκαιότητα

Οι σκέψεις και οι παροτρύνσεις προς την ελληνική Πολιτεία για την αναγκαιότητα ίδρυσης Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού έρχονται στην επιφάνεια κατά χρονικά διαστήματα εδώ και δεκαετίες πριν και μετά τη μεταπολίτευση μέσα από άρθρα και τοποθετήσεις ειδικών επιστημόνων και προσωπικοτήτων της Ομογένειας, της ΠΑΔΕΕ, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού αλλά και ομογενειακών φορέων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ωκεανία.

Επιπλέον, δημοσιεύματα στα ομογενειακά ΜΜΕ μαρτυρούν διαχρονικά τις επισημάνσεις της πολυδιάσπαρτης ομογένειάς μας για την ίδρυση ενός αναβαθμισμένου κοινοβουλευτικού φορέα για την αντιμετώπιση εσωτερικών ή εξωτερικών ζητημάτων της πατρίδας μας και την επιβαλλόμενη φροντίδα της προς την απανταχού ομογένειας μας.

«Είναι γεγονός ότι η μακρινή πατρίδα, η Αθήνα, το κέντρο του Ελληνισμού, δεν προβληματίστηκε με την απαιτούμενη σοβαρότητα μπροστά στη σημασία και τη βαρύτητα, που είχε ανέκαθεν για το ¨Έθνος ο Ελληνισμός του εξωτερικού ούτε στο απώτερο παρελθόν ούτε στο πρόσφατο ούτε μέχρι τώρα (…)

Μόνο ένα Υπουργείο θα μπορέσει να υπηρετήσει τον σκοπό, να καλύψει το κενό, να κατορθώσει να αξιοποιήσει στην πρέπουσα έκτασή του, αυτό το ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, που λέγεται Ελληνισμός εξωτερικού» .. άρθρο του αείμνηστου δημοσιογράφου Μπάμπη Μαρκέτου στην «Νέα Εστία» το 1955 .. και όπως αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «The Panhellenic Post» τον περασμένο Απρίλη.

Δεκαετίες αργότερα η κατάσταση παραμένει θολή και μας πάει ακόμα πίσω! Οι φωνές που ακούστηκαν από τους προαναφερόμενους αποδέκτες και όχι μόνο δεν βρήκαν απήχηση…

Φέτος με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση γίνονται προσπάθειες από φορείς της ομογένειας αλλά και του ελλαδικού χώρου να συμβάλουν στην προσπάθεια εξασφάλισης της μεγαλύτερης δυνατής εθνικής σύμπνοιας για την ευρύτερη ενεργοποίηση του ελληνισμού σε σημαντικά ζητήματα μέσα και έξω από την Ελλάδα.

Είναι ολοφάνερο ότι για χρόνια οι «στρατηγικές» της Πολιτείας για τον Απόδημο δεν είχαν αποτέλεσμα και απαιτείται μια εκ νέου εις βάθος συζήτηση.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, η ΓΓΑΕ ενσωματώθηκε σε άλλες υπηρεσίες, ενώ υποβαθμίστηκε το ΣΑΕ, που λειτουργούσε ως θεσμικό όργανο της εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, και αδρανοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένοντας ακόμα από τον περασμένο Φλεβάρη, την, σύμφωνα με νέα νομοθεσία, ενεργοποίηση των διαδικασιών για την επαναλειτουργία του.

Ο Νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εμφανίζεται «κολοβός» ενώ αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών που είναι εγγεγραμμένοι στα εκλογικά δημοτολόγια, να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ελληνομάθεια, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη και τη στήριξη των εθνικών μας θεμάτων, στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στη σημερινή ομογενειακή δομή κατά Πολιτεία ή Περιφέρεια και όχι συγκροτημένα σε παγκόσμια κλίμακα.

Πολλά άλλα θέματα σε σχέση με την πατρίδα, φορολογικά, εκπαίδευσης, μεταναστών κ.ά. είναι ακόμα στο επίπεδο της «ασαφούς» πληροφόρησης.

Οι προσπάθειες όλων όσοι συντάχθηκαν διαχρονικά για την ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού αλλά και όλων εκείνων που σήμερα επανέρχονται και που προσδίδουν, με την πρωτοβουλία τους, μια νέα δυναμική σε αυτή τη Κίνηση όπως ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ κ Ιωάννης Τουλουμάκος, πρόμαχος της ιδέας του Αποδήμου Ελληνισμού, όπως και οι υπόλοιποι 28 πανεπιστημιακοί συνάδελφοί του, είναι ανάγκη στηριχτούν από την οργανωμένη και μη Ομογένεια όπως επίσης και από Ομογενειακά ΜΜΕ που οφείλουν να συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του θέματος.

Η κίνηση των πανεπιστημιακών του ΑΠΘ για την ίδρυση Υπουργείου Αποδήμων με έδρα την Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να ενισχυθεί και με άλλες προτάσεις από την Ομογένεια και να απλωθεί εκεί όπου υπάρχει ελληνισμός για να δημιουργηθεί ισχυρός μοχλός πίεσης προς την ελληνική πολιτεία.

Η ίδρυση Υπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού θα ενισχύσει τις σχέσεις της γενέτειρας με τον Απόδημο Ελληνισμό σε θέματα που αφορούν άμεσα την πατρίδα και την Ομογένεια και να αντιμετωπιστούν από κοινού και οργανωμένα η ρύθμιση σχέσεων, λειτουργικά προβλήματα, σημαντικά ζητήματα εθνικής επιβίωσης και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Η Ομογένεια, μια άλλη Ελλάδα έξω από την Ελλάδα, μια Ελλάδα εκατομμύριων, δικαιωματικά χρειάζεται τη συγκέντρωση των υπηρεσιών που τους αφορούν σε μια υπηρεσία, σε έναν κεντρικό φορέα, σε ένα αυτόνομο Υπουργείο όπου θα απευθύνονται για τη γρήγορη και αποτελεσματική επίλυσή τους.

Το ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής θα πλαισιώσει τον αγώνα στήριξης της Πρωτοβουλίας των πανεπιστημιακών μας από το ΑΠΘ και θα σταθεί αλληλέγγυο στα όρια των δυνατοτήτων του και με άλλους ενδιαφερόμενους ομογενειακούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο στην ενημερωτική εκστρατεία για να πεισθεί το μητροπολιτικό κέντρο για την αδήριτη αναγκαιότατα ίδρυσης Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, που παραμένει στο περιθώριο για δεκαετίες.

*Ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής.

πηγή:neoskosmos.com