Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός στην Πάρνηθα, προσήχθη ύποπτος

Με τα δύο μέτωπα της φωτιάς στην Αττική – το ένα κάτω από την Πάρνηθα, σε Κρυονέρι και Ιπποκράτειο Πολιτεία, και το άλλο στις Αφίδνες – αμείλικτα είναι τα ερωτήματα για το πώς αναζωπυρώθηκαν τα μέτωπα αυτά και πώς εκδηλώθηκαν καινούργιες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, λοιπόν, εντοπίστηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός στην Πάρνηθα, ενώ ένας ύποπτος συνελήφθη στο Κρυονέρι. 

Ειδικότερα, η κρατική τηλεόραση μετέφερε πως χθες εντοπίστηκε ένας υποτυπώδης εκρηκτικός μηχανισμός στο σημείο της Πάρνηθας που εντάσσεται στον δήμο Αχαρνών, ο οποίος έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις καταστροφικές φωτιές.

Παράλληλα, αρκετοί κάτοικοι στο Κρυονέρι έκαναν λόγο στην ίδια πηγή για ύποπτες κινήσεις από νεαρό, ο οποίος φαίνεται ότι προσποιούνταν ότι έσβηνε τη φωτιά, αλλά εξετάζεται εάν ήταν διαφορετικά τα κίνητρά του. Πράγματι, ο άνδρας αυτός προσήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής.

Συγκλονιστικές εικόνες με εκρήξεις στο μέτωπο Μαλακάσας – Καπανδριτίου – Αφιδνών

Για μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας αλλά και από το Κρυονέρι έκανε λόγο, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πριν τη Μαλακάσα. Είμαστε εδώ, επιχειρούμε, έχει εργοστάσιο με γκαζάκια και χρώματα και πριν λίγο ακούγονταν εκρήξεις», τόνισε ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας και το Κρυονέρι, έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι και είναι δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά έχει περάσει την εθνική και κατευθύνεται προς Πολυδένδρι-Καπανδρίτι αλλά από τη δεξιά πλευρά τους».

To μέτωπο βρίσκεται στη γέφυρα των Αφιδνών.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα.

Γι΄αυτόν τον λόγο, νωρίτερα εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου.

Ο Άγιος Στέφανος, όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει πλέον και ο κίνδυνος μεταφέρεται προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.

Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου εδώ και λίγη ώρα καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού.

Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών. Η κατάσταση στο άλλο μέτωπο – Στα σπίτια οι φλόγες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Από την άλλη, δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιπποκράτειο Πολιτεία όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στα σπίτια.

Τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ υπάρχουν πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Δραματικές στιγμές κατέγραψε τηλεοπτικό συνεργείο το οποίο κόντεψε να περικυκλωθεί από τις φλόγες:

Για πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, αυτήν την ώρα, έκανε λόγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι. Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα καίγοντας δασική έκταση.

«Εδώ που είμαι βλέπω να καίγεται δάσος αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και πριν πιάσει τόσο δυνατός αέρας, θα έχουμε προβλήματα άλλα. Τα μέτωπα είναι πολλά, όχι μόνο ένα, έχω μετρήσει τουλάχιστον τέσσερα και κινδυνεύουν και οικισμοί», τόνισε ο κ. Γιασημάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναζωπύρωση υπάρχει και στο Κρυονέρι λίγο μετά τις 11:15, με τη φωτιά να κυκλώνει την κοινότητα. Οι μαύροι καπνοί φαίνονται από πολύ μακριά, ενώ οι πυροσβέστες τρέχουν ασταμάτητα για να προλάβουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες.