Καταγγέλουν θεσμική εκτροπή του Παγκοσμίου Οργάνου των Θεσσαλών “Ασκληπιός”

Η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Θεσσαλών και η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Οντάριο Καναδά με ανοικτή επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο, γνωστοποιούν την πρόθεσή τους να απέχουν “από κάθε ενέργεια ή δράση της Συνομοσπονδίας και ειδικότερα από τις εργασίες του εξ αναβολής 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των αποδήμων Θεσσαλών που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί στις 7 και 8 Αυγούστου 2021 στον Δήμο Ελλασόνας”.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους οι Ομοσπονδίες αναφέρουν τα εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Ως μέλη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ο Ασκληπιός» και μέχρι αποκατάσταση της νομικής και ηθικής τάξης, οι υπογράφοντες την παρούσα θέτουμε υπόψη σας ότι απέχουμε από κάθε ενέργεια ή δράση της Συνομοσπονδίας και ειδικότερα από τις εργασίες του εξ αναβολής 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των αποδήμων Θεσσαλών που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί στις 7 και 8 Αυγούστου 2021 στον Δήμο Ελλασόνας. 

Η απόφαση μας αυτή ελήφθη ομόφωνα ως αποτέλεσμα μιας σειράς αντικαταστατικών και αντιθεσμικών μεθοδεύσεων του απερχόμενου Προέδρου κ. Γκίκα. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ο Ασκληπιός» έληξε τον Αύγουστο του 2020. Το προηγούμενο διάστημα ήδη ενημερώσαμε τον κ. Γκίκα ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν εκλογικές διαδικασίες τον Αύγουστο του 2020 λόγω της πανδημίας και να αναβληθούν λόγω των συνθηκών για το 2021. Ακολούθησε μάλιστα σχετική ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Η απόφαση αυτή αντικαταστάθηκε ωστόσο χωρίς αιτιολογία και παρά τις αντιδράσεις μας πραγματοποιήθηκαν «διαδικτυακές» εκλογές οι οποίες σαφώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του καταστατικού και του νόμου και στις οποίες δεν συμμετείχαν τα 2 από τα 4 μέλη της συνομοσπονδίας, γεγονός που γεννά εκτός από νομικής φύσεως ζητήματα και ζητήματα ηθικής τάξης. Επίσης η διοίκηση που «προέκυψε» δεν έχει καν νόμιμη συγκρότηση, καθώς το καταστατικό προβλέπει 11 μέλη, ενώ σύμφωνα με την αρχική τουλάχιστον επίσημη ανακοίνωση εκλέχθηκαν μόνο 5 (ούτε καν τα απαιτούμενα για την απαρτία στη λήψη αποφάσεων) εκ των οποίων κάποια χωρίς νομιμοποίηση, δηλαδή χωρίς να εκπροσωπούν κάποια Ομοσπονδία, ενώ σε επόμενες ανακοινώσεις «εμφανίζονται» κι άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ουσιαστικά ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Γκίκας «αυτοέχρισε» τον εαυτό του εκ νέου Πρόεδρο και εάν είναι δυνατόν διόρισε τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου.

Σεβόμενοι τους συμπατριωτικούς δεσμούς μας σε μια χρονική συγκυρία που εορτάζουμε τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δεν προσφύγαμε στην αστική δικαιοσύνη προσπαθώντας μια εκ των έσω αποκατάσταση των πραγμάτων. Όμως δεν βρίσκουμε καμία ανταπόκριση και διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση. Μετά την κοινή διαδικτυακή συνεδρίαση την Διοικητικών συμβουλίων των υπογραφόντων την παρούσα αποφασίσαμε τα παρακάτω: 

1. Καταγγέλλουμε δημοσίως τον απερχόμενο Πρόεδρο για αντικαταστάτικες και αντιθεσμικές ενέργειες που προσβάλουν το κύρος των συλλογικών οργάνων 

2.Επιφυλασσόαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας και προσφυγή στην αστική δικαιοσύνη και αναζήτηση οποιωνδήποτε τυχόν ευθυνών όλων όσων «φέρονται» ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών ο Ασκληπιός. 

3. Καταληκτικά επισημαίνουμε ότι ο πολιτισμός δεν εργαλειοποιείται και καταδικάζουμε οποιεσδήποτε «ιδιοκτησιακές» αντιλήψεις και συμπεριφορές για τους συλλόγους και πολύ περισσότερο για τις ομοσπονδίες μας. 

Τα συνέδρια των αποδήμων Θεσσαλών είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και για το κύρος των οποίων είμαστε υπεύθυνου και υπόλογοι. 

Για όλα τα παραπάνω έχουν προηγηθεί σχετικές προσκλήσεις προς τον πρώην Πρόεδρο κ. Διαμαντή Γκίκα να πράξει τα νόμιμα, αλλά κατόπιν άρνησης και αδράνειας, δηλώνουμε ότι δεν εκπροσωπούμαστε, δεν αναγνωρίζουμε καμία ενέργεια και αρνούμαστε οποιαδήποτε ευθύνη από πράξεις ή παραλείψεις της φερόμενης ως διοίκησης της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών ο Ασκληπιός, την οποία θεωρούμε ανυπόστατη, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν προέκυψε μέσα από νόμιμες διαδικασίες και δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου.

Για τις Ομοσπονδίες 

Θωμαΐς Μαντζιούρα Πρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Οντάριο Καναδά 

Νικηφόρος Λαμπίρης Α’ Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών 

τ Πρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Καναδά 

Για την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Θεσσαλών

Στέφανος Γ. Κούτρας Πρόεδρος

Απόστολος Γαϊτανης Γ. Γραμματέας Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών 

Λάζαρος Καραούλης Γ Γραμματέας « Πανθεσσαλικής Στέγης|»