Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Δραματική η κατάσταση στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι

Μια απέραντη φωτιά “απλώνεται” στη Βόρεια Εύβοια. Η πύρινη πολιορκία συνεχίζεται και οι κάτοικοι αγωνιούν για τα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πριν από λίγο οι φλόγες μπήκαν στα Βασιλικά και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη προκειμένου να μην περάσουν το βουνό από την άλλη πλευρά προς την Κεντρική Εύβοια. Επίσης όπως μετέδωσε οι φλόγες έχουν περικυκλώσει και τον οικισμό Ψαροπούλι.

Τα μηνύματα από το 112 για εντολές εκκένωσης οικισμών συνεχίζονται. Πριν από λίγο δόθηκε εντολή να αδειάσουν οι οικισμοί Μηλιές, Γαλατσάδες, Καματριάδες, Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά και να κατευθυνθούν οι κάτοικοι προς την Ιστιαία.

Οι στιγμές είναι δραματικές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Τα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες δοκιμάζονται. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά της Εύβοιας αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο. Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

 

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά. Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αυτή την ώρα κατευθύνονται ferry boat στο Πευκί προκειμένου να παραλάβουν κόσμο εάν χρειαστεί. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και χρειαζόμαστε όχι δέκα αλλά 110 εναέρια μέσα», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.«Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την Ιστιαία, ενώ τα χωριά που έχουμε εκκενώσει μέχρι τώρα είναι 13», είπε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς.

Οι φλόγες μπήκαν στο Σπαθάρι

Μια μεγάλη εστία φωτιάς υπήρχε από νωρίς το πρωί στο χωριό Σπαθάρι. Αν και η κατάσταση φαινόταν να είναι διαχειρίσιμη, αργότερα άλλαξε η φορά του ανέμου με αποτέλεσμα η φωτιά να ξαναπροσεγγίσει το χωριό και οι φλόγες έφτασαν στην πλατεία. Οι κάτοικοι έτρεχαν να σώσουν και τα ζώα που είναι εγκλωβισμένα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να τιθασεύσουν την πυρκαγιά. Στο Σπαθάρι παραδόθηκε στις φλόγες η εκκλησία ενώ νωρίτερα κάηκε και μια αποθήκη στην είσοδο του χωριού. Το Σπαθάρι έχει εκκενωθεί όμως, πολλοί κάτοικοι έχουν μείνει πίσω για να βοηθήσουν όπως μπορούν. Δύσκολες στιγμές πέρασαν και στο διπλανό χωριό, το Μετόχι, όπου η φωτιά έφτασε στις παρυφές.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» είπε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

Δραματικές εκκλήσεις από την Ιστιαία

Ένα δεύτερο μεγάλο μέτωπο φωτιάς είναι εκείνο που πήρε κατεύθυνση προς Ιστιαία. Εκεί οι κάτοικοι απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις να τους βοηθήσουν. Μιλώντας στο OPEN μια κάτοικος της περιοχής με σπαρακτική φωνή ζητεί βοήθεια από εναέρια μέσα. “Σας παρακαλώ στείλτε βοήθεια, εναέρια μέσα. Η φωτιά έχει φτάσει έως εδώ… Δεν μπορώ να μιλήσω γιατί έχω και τα παιδιά. Έχουν φέρει όλους τους πυρόπληκτους εδώ. Θα καούμε. Δεν θα μείνει τίποτα. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού, θα καούμε. Είμαστε στον Δήμο Ιστιαίας, το βλέπουμε έρχεται. Έρχεται από παντού η φωτιά. Ας έρθουν δύο αεροπλάνα. Σας παρακαλώ… Καταλαβαίνω για την Αθήνα, αλλά θα καούμε. Θα καούν άνθρωποι. Δεν μιλάμε πλέον για δάσος αλλά για ανθρώπινες ζωές. Θα γίνει συνωστισμός εάν χρειαστεί να φύγουμε”.

Τη δραματική κατάσταση περιγράφει και άλλη κάτοικος της Ιστιαίας. “Βλέπω πολύ καπνό στον ουρανό. Δεν πετάει τίποτα από το πρωί. Μας έχουν ξεχασμένους. Σβήνουμε από τον χάρτη. Δείχνουν μόνο Αθήνα και Ολυμπία. Δεν ξέρω αν υπάρχει σχέδιο για την Ιστιαία για το πώς θα μπορεί κάποιος να φύγει, εάν χρειαστεί. Χρειαζόμαστε αεροπλάνα. Είναι απότομες χαράδρες με δέντρα που χρειάζονται αεροπλάνα. Θα καούν άνθρωποι. Είμαστε πέμπτη ημέρα αβοήθητοι”.