Το 12ο Παγκόσμιο συνέδριο και αντάμωμα Θεσσαλών

Η δυναμική προβολή της ελληνικής φέτας και των άλλων προϊόντων της περιοχής καθώς και η ομορφιά και ο πλούτος του Ολύμπου ήταν τα κεντρικά θέματα του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου και Ανταμώματος Θεσσαλών, που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Ελασσόνας το διήμερο 7 και 8 Αυγούστου 2021.

Οι απόδημοι Θεσσαλοί από διάφορα σημεία της Γης εν μέσω πανδημίας αντάμωσαν για άλλη μια χρονιά στην πατρίδα τους με αισθήματα χαράς, συγκίνησης και νοσταλγίας και ένιωσαν μία ζεστή φιλοξενία από τον Δήμο Ελασσόνας και τον Δήμαρχο κ. Νίκο Γάτσα. Φέτος ήταν ένα διαφορετικό αντάμωμα δεδομένων των συνθηκών που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού, καθώς ένας μεγάλος αριθμός των συνέδρων συμμετείχε μέσω διαδικτύου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το συνεδριακό κομμάτι στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» του πολιτιστικού κέντρου Ελασσόνας, όπου η κ. Φωτεινή Μίχου (Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ») καλωσόρισε τους απόδημους Θεσσαλούς, τους εκπροσώπους των φορέων, τους εισηγητές, την Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών, το πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω διαδικτύου και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα, που φέτος το παγκόσμιο συνέδριο φιλοξενείται στον πανέμορφο Δήμο της Ελασσόνας. Το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ελασσόνας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

Τα μέλη του Προεδρείου του συνεδρίου κ. Κωνσταντίνος Σκριάπας (Πρόεδρος του Δικτύου ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ), κ. Ηλίας Κουτσερής (Δημοσιογράφος), κ. Ευφροσύνη Καρκαβανίδου-Σκρέτα (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας), κ. Γεώργιος Μπλιόκας (Α’ Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών από Αυστραλία) και κ. Πολυάνθη Γιάνναρου (Β’ Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών από Ευρώπη) χαιρέτησαν και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο συνέδριο.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνος Πρωτοσύγκελος π. Βησσαρίων, ο οποίος ευλόγησε την πορεία τόσο των εργασιών, όσο και των δράσεων της Συνομοσπονδίας και δήλωσε χαρούμενος που παρευρίσκεται στο όμορφο αντάμωμα των Θεσσαλών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό,  καθώς και ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Χαιρετισμούς επίσης απέστειλαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή. Στο συνέδριο παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Ρόδου κ. Ιωάννης Γκουγκουστάμος, ο Πρόεδρος Συλλόγου Τρικαλινών Θεσσαλονίκης κ. Γωγάκος Στέφανος, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, κ. Διαμαντής Γκίκας, κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου και αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που διανύει η ανθρωπότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των φυσικών καταστροφών που έπληξαν και πλήττουν ακόμα την αγαπημένη μας πατρίδα Θεσσαλία και γενικότερα την Ελλάδα.