Φωτιά στην Κερατέα: Καλύτερη η εικόνα, σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Η μάχη που δόθηκε για να περιοριστεί η φωτιά στην Κερατέα και να μην περάσει στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου φαίνεται ότι κερδήθηκε. Ο μοναδικός φόβος όλων είναι το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης αλλά γι’ αυτό παραμένουν στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις.

Στο σημείο όπου παραμένουν διάσπαρτες μικροεστίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παραμένουν επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

«Το βράδυ δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις διότι είχε πλήρη άπνοια Είμαστε εδώ συνέχεια υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Εμείς ευτυχώς σήμερα εναέρια μέσα δεν χρειαζόμαστε και έχουμε στραμμένα τα βλέμματα στα Βίλια», δήλωσε το πρωί της Τρίτης (17.08.2021) μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς. Και σημείωσε ότι «έχουμε το μάτι στραμμένο στα Βίλια».

«Από το πρωί χθες μέχρι το βράδυ, με τη βοήθεια των εναέριων μέσων οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη. Εμείς έχουμε και 15 οχήματα, δικά μας μικρά οχήματα, που βοήθησαν μαζί με εθελοντές, ενώ είχαμε και βοήθεια από άλλους δήμους αλλά κυρίως της Περιφέρειας που έστειλε αμέτρητες υδροφόρες, μεγάλες. Και το κυριότερο ένα μηχάνημα σκαφτικό μεγάλο D9, το οποίο αν δεν έκανε αντιπυρική ζώνη, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή περίπου στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας, η φωτιά θα ξέφευγε προς τον Δρυμό και τη παραλία», σημείωσε.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής εξέφρασε παράπονο ότι έχουν γίνει άπειρα αιτήματα για λόγους πυρασφάλειας στο υπουργείο Πολιτισμού «να μας δώσει έγκριση να μπει άσφαλτος για τα πυροσβεστικά οχήματα, και αρνείται επανειλημμένως. Είναι τρομερό. Από τη μία να θέλουμε να θωρακίσουμε και από την άλλη να έχουμε τις υπηρεσίες του κράτους να μας εμποδίζουν».

Πρόσθεσε πως σε 18 περιοχές δήμων της Αττικής, από τη Πολιτική Προστασία, «καθαρίσαμε Σούνιο και Διόνυσο Κερατέας, χίλια στρέμματα στη μία περιοχή και 800 στην άλλη. Καθαρίστηκαν όλα τα πούσια τα ξερά, αραιώθηκαν πεύκα έγινε προσβάσιμη για τα πεζοπόρα τμήματα. Αυτό πρέπει να γίνει σε κάθε δήμο σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές. Η πρόληψη δεν είναι δύσκολη».

Σχετικά με τη καταγγελία του εργαζόμενου στη καθαριότητα για εμπρησμό, είπε ότι «δεν έχουμε καταγράψει αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου αλλά υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στον δράστη. Το θέμα έχει πάει στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής».

newsit.gr