Αφγανιστάν: Αρκετοί νεκροί εν μέσω πυρών των Ταλιμπάν

Φωτογραφία: ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Ασανταμπάντ του Αφγανιστάν, όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Στο Ασανταμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνάρ, αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πρώτη μαζική διαδήλωση από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν τα θύματα προήλθαν από τους πυροβολισμούς των μαχητών ή από τον πανικό και το ποδοπάτημα που προκάλεσαν αυτοί, είπε ο μάρτυρας Μοχάμεντ Σαλίμ.

Το περιστατικό διαδραματίστηκε μία μόλις ημέρα μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων σε άλλη διαδήλωσ

″Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους”, είπε ο Σαλίμ. ”Στην αρχή φοβόμουν και δεν ήθελα να πάω αλλά όταν είδα έναν από τους γείτονές μου να ενώνεται μαζί τους έβγαλα τη σημαία που έχω στο σπίτι.”.

″Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο ποδοπάτημα και από τα πυρά των Ταλιμπάν.”

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμος για σχόλιο.

«Η σημαία μας είναι η ταυτότητά μας», φώναζε πλήθος ανδρών και γυναικών που κυμάτιζαν μαύρες, κόκκινες και πράσινες εθνικές σημαίες στην Καμπούλ, όπως φαίνεται σ′ ένα βίντεο κλιπ που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης – χωρίς να υπάρχουν αναφορές για βίαια περιστατικά- στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ και έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια, όπως ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Το Αφγανιστάν γιορτάζει στις 19 Αυγούστου την ανεξαρτησία του από τον βρετανικό έλεγχο το 1919.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίωσης στους Ταλιμπάν, εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις.

″Χαιρετώ εκείνους που σηκώνουν την εθνική σημαία και έτσι υποστηρίζουν την αξιοπρέπεια του έθνους”, έγραψε στο Twitter.

Ο Σάλεχ δήλωσε την Τρίτη πως βρίσκεται στο Αφγανιστάν και πως είναι ο ”νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος” μετά τη φυγή του προέδρου Άσραφ Γάνι όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Huffigtonpost.gr