Ερχονται τρία νέα πακέτα αναδρομικών

Τρία νέα πακέτα αναδρομικών θα λάβουν οι δικαιούχοι συνταξιούχοι με πάνω από 30 συντάξιμα έτη, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται δύο ακόμη παρτίδες αναδρομικών από αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα:

Το πρώτο μεγάλο πακέτο αφορά αυξήσεις και αναδρομικά για τους παλαιότερους συνταξιούχους (περίπου 150.000) οι οποίοι αποχώρησαν μέχρι 12/5/2016 με 30 έτη και άνω. Η πληρωμή έχει προγραμματιστεί να γίνει σε δόσεις, αρχής γενομένης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Με άλλη πληρωμή θα δοθούν οι αυξήσεις, με άλλη τα αναδρομικά και με άλλη θα πιστωθούν τα χρήματα από τον «καθυστερημένο» επανυπολογισμό των δύσκολων περιπτώσεων.

Οι δύσκολες περιπτώσεις επανυπολογισμού, όπως είναι οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, οι διεθνείς κ.ά., θα μείνουν πίσω για να μην μπλοκάρονται όλες οι καταβολές και θα πληρωθούν με καθυστέρηση μετά τον Οκτώβριο.

Διευκρινίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του Νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 έως και 30/9/2019, θα λάβουν εφάπαξ όλη την αύξηση που δικαιούνται.

Αντίθετα, οι 150.000 παλιοί συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Δεδομένου ότι η αύξηση αναμένεται να δοθεί για πρώτη φορά τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, οι παλιοί συνταξιούχοι θα πρέπει να λάβουν απευθείας τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται (το 1/5 του 2020 και το 1/5 του 2021).

Για να φανεί η αύξηση στην τσέπη θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Για παράδειγμα, αν ένας παλιός, πριν από τον Μάιο του 2016, συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 80 ευρώ και η σύνταξη επανυπολογιστεί με αύξηση 150 ευρώ, το καθαρό ποσό που θα πάει στην τσέπη θα είναι 70 ευρώ, γιατί τα άλλα 80 ευρώ θα ισοφαρίσουν την προσωπική διαφορά.

Αν όμως η αύξηση είναι 70 ευρώ, τότε δεν θα δει διαφορά στην τσέπη, γιατί η αύξηση είναι μικρότερη της προσωπικής διαφοράς. Το κέρδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η αύξηση μειώνει την προσωπική διαφορά, δηλαδή από τα 80 ευρώ διαφοράς θα μείνουν μόνο τα 10 ευρώ.

Το δεύτερο πακέτο αφορά μια παρτίδα αναδρομικών η οποία έπρεπε να πληρωθεί τον περασμένο μήνα και αναφέρεται σε νέους συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο του 2019). Πρόκειται για 29.032 περιπτώσεις ο επανυπολογισμός των οποίων πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμες πληρωμές στα τέλη Αυγούστου. Είναι ειδικές περιπτώσεις όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και δικαιούχοι που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.

Το τρίτο πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών αφορά τους νεότερους συνταξιούχους οι οποίοι αποχώρησαν από 1ης/10/2019 (ημερομηνία ισχύος του Νόμου 4670/2020).

Οι εν λόγω συνταξιούχοι, παρότι θα έπρεπε να παίρνουν απευθείας τις συντάξεις του νόμου Βρούτση, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκδίδουν οριστικές συντάξεις για αιτήσεις από 1ης/10/2019 και μετά με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) γιατί στο λογισμικό σύστημα δεν έχουν αντικατασταθεί οι παλιοί συντελεστές με τους νέους!

Το πρόβλημα αφορά τους συνταξιούχους των Ταμείων του ιδιωτικού τομέα, που προέρχονται δηλαδή από το ΙΚΑ, από τα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), τον ΟΑΕΕ, το ΝΑΤ, το ΕΤΑΑ.

Αντίθετα το Δημόσιο, μέσα από το δικό του μηχανογραφικό σύστημα (το ΕΣΕΠΣ), προσάρμοσε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 τον υπολογισμό των συντάξεων στα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου 4670 για αιτήσεις από 1ης/10/2019 και μετά και πλέον οι αποφάσεις που εκδίδει είναι απευθείας με τον νόμο Βρούτση και με αυξημένα ποσά συντάξεων, χωρίς να χρειάζεται επανυπολογισμός.

Σε εκκρεμότητα δύο πακέτα. Σε εκκρεμότητα είναι η εκτέλεση της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία έκρινε αμετάκλητα αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον μία διετία.

Επίσης αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Ως γνωστόν, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση (4670/2020) έχει πληρωθεί το πρώτο πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών στα τέλη Ιουλίου για τους συνταξιούχους που αποχώρησαν από 14/5/2016 ως και 30/9/2019.