Αποκάλυψη – Η μυστική επιχείρηση της Τουρκίας για τη φυγάδευση της αφγανικής κυβέρνησης

Η Τουρκία επιβίβασε μυστικά τουλάχιστον 40 ανώτερους αξιωματούχους της αφγανικής κυβέρνησης και βουλευτές από την Καμπούλ την περασμένη Δευτέρα (16 Αυγούστου), σε πτήση επιστροφής τούρκων πολιτών της Turkish Airlines, η οποία προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη με 324 επιβάτες.

Είναι πλέον ασφαλείς

Μεταξύ αυτών, ο δεύτερος αντιπρόεδρος Σαρβουάρ Ντανίς, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χανίφ Ατμάρ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας, Αχμάντ Ζία Σράτζ, καθώς και άλλοι τρεις πρώην υπουργοί και αρκετοί βουλευτές.

Οι αξιωματούχοι που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ είναι πλέον ασφαλείς.


Ο τέως δεύτερος αντιπρόεδρος Σαρβουάρ Ντανίς ήταν ανάμεσα στους αφγανούς αξιωματούχους που φυγαδεύτηκαν από την Καμπούλ (φωτογραφία αρχείου AP)

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τουρκικός στρατός βοήθησε την επιχείρηση επιβίβασης, εμποδίζοντας πολλούς ανθρώπους να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο εξαιτίας του χάους που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Πριν την είσοδο των Ταλιμπάν

Τα σχέδια εκκένωσης είχαν οργανωθεί τις προηγούμενες ημέρες, πριν την είσοδο των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

«Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για αυτό που έκανε για εμάς. Ενδέχεται οι Ταλιμπάν να μην μας έβαζαν αμέσως στη φυλακή, αλλά θα έθεταν τα σπίτια μας υπό παρακολούθηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Αφγανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης Εναγιατουλάχ Μπαμπούρ Φαραχμάν.

Η επιχείρηση

Η τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ είχε ήδη έτοιμα σχέδια εκκένωσης πολύ πριν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν καταλάβουν την πρωτεύουσα και επικοινώνησαν με τούρκους υπήκοους και αφγανούς αξιωματούχους, που έχουν στενούς δεσμούς με την Τουρκία, και τους ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους.

Καθώς οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ, η τουρκική πρεσβεία τους ενημέρωσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης βρισκόταν σε εξέλιξη.


 Ο τέως επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας του Αφγανιστάν, Αχμάντ Ζία Σράτζ (φωτογραφία αρχείου από το Facebook)

Ολοι τους κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο για να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος της Turkish Airlines, το οποίο περίμενε στον διάδρομο.

Απώθησαν το πλήθος

Καθώς μεγάλο πλήθος άρχισε να τρέχει προς το αεροπλάνο, τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο επενέβησαν και τους σταμάτησαν, βοηθώντας τους τούρκους πολίτες και τους αφγανούς αξιωματούχους να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος.

Ωρες αργότερα έφταναν με ασφάλεια στην Τουρκία.

Πηγή:in.gr