Εκκρεμείς συντάξεις: Ξεκίνησε η εκπαίδευση των ιδιωτών

Χθες ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης των 1.200 ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών, προκειμένου να πιστοποιηθούν από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και να μπουν στην μάχη για την απονομή των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ  πάνω από 3.600 δικηγόροι και λογιστές κατέθεσαν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία απονομής συντάξεων, ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε ο αριθμός των συμμετεχόντων στον πρώτο κύκλο πιστοποίησης από 180 που είχε αρχικά ανακοινωθεί έφτασε τους 1.200.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπαίδευση πραγματοποιείται από τον ΕΦΚΑ και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 4 εβδομάδες, ώστε οι δικηγόροι και λογιστές να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής συντάξεων και να συμβάλουν στην ταχύτερη έκδοσή τους.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τόσο ασύγχρονα μέσω διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας (Moodle) στον ιστότοπο howto.gov.gr όσο και με διαδικτυακά μαθήματα σε πραγματικό χρόνο.

 

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης για τις συντάξεις

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μαθήματα:

  1. Νομοθεσία θεμελίωσης δικαιώματος
  2. Νομοθεσία Νομιμοποίησης Χρόνου Ασφάλισης και χρήσης του στην απονομή σύνταξης  (Ανακεφαλαίωση-βεβαίωση χρόνου ασφάλισης μισθωτών και μη μισθωτών, διαπίστωση οφειλών, ενδεχόμενη αναθεώρηση πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών, ρυθμίσεις οφειλών μη μισθωτών, αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης)
  3. Υπολογισμός Κύριας Σύνταξης με τους κανόνες του Ν. 4387/2016 & του Ν. 4670/2020
  4. Δικαιολογητικά
  5. Εκπαίδευση στη χρήση εφαρμογών & μηχανογραφικών συστημάτων

Κάθε εκπαιδευτική ενότητα περιλαμβάνει: (α) εκπαιδευτικό βίντεο (παρουσίαση), (β) σημειώσεις, (γ) εκπαιδευτικό υλικό και (δ) τεστ αυτοαξιολόγησης γνώσεων ενότητας (quiz).

Να σημειωθεί ότι, βάσει του προγραμματισμού του ΕΦΚΑ, τα ποσά που θα λάβουν ως αμοιβή όσοι πιστοποιηθούν, θα ξεκινούν από 30 και μπορεί να ξεπεράσουν τα 200 ευρώ.

enikonomia.gr