Είναι πιο εύκολο να κρίνεις παρά να προβλέπεις!

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Ανασχηματισμός της Κυβέρνησης φαίνεται ότι βρίσκεται Ante Portas, και σε απλά ελληνικά, μάλλον «επίκειται». Σήμερα, αύριο, το θέμα είναι πως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον έχει αποφασίσει. Άλλωστε, η φράση του, αμέσως μετά την καταστροφική μανία της φωτιάς, πως οι ευθύνες «θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει», είχε εξ αρχής προϊδεάσει σχετικά τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Διότι βεβαίως η σωτηρία ανθρώπων ήταν -και ορθώς- η πρώτη –επιτυχημένη απόλυτα- προτεραιότητα της Κυβέρνησης, υπάρχει, όμως και μια σειρά άλλων αυτονόητων, και συνταγματικών, «υποχρεώσεων» της Πολιτείας, όπως η προστασία της περιουσίας και η προστασία του περιβάλλοντος, υποχρεώσεις στις οποίες η Κυβέρνηση και εν γένει ο κρατικός μηχανισμός, εκ του τραγικού αποτελέσματος κρίνοντας, έχουν αφήσει «ανοικτούς λογαριασμούς», τους οποίους ακριβώς θα επιχειρήσει να «κλείσει» στο μέτρο του εφικτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας τη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης.

Εάν ο συλλογισμός αυτός είναι ορθός, τότε και το «νυστέρι» του ανασχηματισμού πρέπει να φθάσει στο «κόκκαλο». Που σημαίνει ότι μάλλον θα πρέπει να αναμένονται «σαρωτικές» αλλαγές στο κυβερνητικό προσωπικό. Χωρίς να έχουμε απευθείας πληροφόρηση ή ενημέρωση για τις σκέψεις και τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού (και ποιος έχει;) εκτιμούμε ότι μια απλή μετακίνηση ενός «φέροντος μερίδιο ευθύνης» υπουργού από το ένα στο άλλο υπουργικό χαρτοφυλάκιο δεν θα συνιστά «φυγή προς τα εμπρός».

Όσοι (αν) ευθύνονται, φεύγουν. Πάνε σπίτια τους.

Αυτό, άλλωστε, είναι το νόημα ενός ανασχηματισμού μετά από μία εθνική καταστροφή, όπως αυτή που συντελέστηκε στην Αττική και την Εύβοια.

Έτσι, το να αναμένει κανείς την αντικατάσταση των υπουργών στα συναρμόδια (άρα και συνυπεύθυνα) υπουργεία, είναι μάλλον αυτονόητο. Το ίδιο και σε κάποια άλλα υπουργεία όπου έχουν προκαλέσει με τις αποφάσεις τους δυσαρέσκεια ή τριβές, ενώ στο μικροσκόπιο του Πρωθυπουργού ενδέχεται να βρίσκονται και υπουργεία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της Πανδημίας του Κορονοϊού, στην τελευταία φάση της.

Αυτά δεν είναι πληροφορίες. Είναι εκτιμήσεις δικές μας. Ή αν θέλετε, ευσεβείς πόθοι για να μην διολισθήσουμε σε συνθήκες και καταστάσεις που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν φαίνεται (από τις δημοσκοπήσεις) να προκρίνει, τουλάχιστον αυτή την ώρα. Όπως γνώμη μας είναι ότι οι αλλαγές θα επεκταθούν και πέραν των υπουργών ακόμη και σε κατώτερα επίπεδα όπως αυτά των υφυπουργών και των Γενικών Γραμματέων.

Δεν έχουμε παρά να αναμένουμε επισήμως τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από την Αμερική.  Και ας μην ξεχνάμε: Είναι πιο εύκολο να κρίνεις παρά να προβλέπεις!