Ηλεκτρικές οι καρέκλες στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ενόψει ανασχηματισμού

Με την «αύρα» του ανασχηματισμού να πλανάται έντονα στην ατμόσφαιρα, οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός καλούνται σε λίγες ώρες να συνεδριάσουν έχοντας στο τραπέζι μία μακρά ατζέντα θεμάτων αλλά και τη σκέψη ότι ίσως είναι η τελευταία σύσκεψη με την παρούσα σύνθεση.

Οι πληροφορίες για αλλαγές σε βασικά υπουργεία αποτελούν το βασικό συστατικό της σεναριολογίας των ημερών και διόλου τυχαίο είναι ότι η συνεδρίαση σήμερα αναμένεται να περιέχει δόσεις απολογισμού του κυβερνητικού έργου.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον αναμένεται η εισαγωγική ομιλία του πρωθυπουργού όπου και θα δώσει το στίγμα της «επόμενης» ημέρας και ενδεχομένως να ειπωθούν οι λέξεις – κλειδιά που θα ρίξουν φως στον γρίφο των αλλαγών.

Μυστήριο η μέρα των ανακοινώσεων

Μυστήριο, παρα ταύτα, παραμένει η ημέρα ανακοινώσεων. Τα σενάρια δείχνουν προς τα τέλη της εβδομάδας, χωρίς να αποκλείονται φυσικά και οι εκπλήξεις.

Αναμένεται πάντως ένας δομικός ανασχηματισμός προκειμένου η κυβέρνηση να δώσει την αίσθηση της επανεκκίνησης, με ημερομηνία ορόσημο την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι συσκέψεις εξάλλου ενόψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών έχουν πάρει ήδη φωτιά με έμφαση μεν στην οικονομία και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, όμως η παρουσία θα έχει και απολογιστικό χαρακτήρα, με την περιγραφή δηλαδή των δράσεων και των έργων που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση κατά διάρκεια της θητείας της.

Πολλά τα σενάρια

Τα σενάρια γύρω από τις αλλαγές είναι πολλά, χωρίς όμως να υπάρχει η ονοματολογία των προηγούμενων ανασχηματισμών. Το μόνο που προεξοφλείται είναι ο σαρωτικός χαρακτήρας, με μετακινήσεις ακόμα και κορυφαίων υπουργών, και ενδεχομένως αρκετών υφυπουργών.

Ο καταιγισμός ερωτήσεων, πάντως, που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χθες, δεν έλυσαν το γρίφο.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τον ανασχηματισμό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις.

«Η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, και το αποτύπωμα και ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχικού δυναμικού της κυβέρνησης είναι κάτι που αφορά τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας, γνωρίζει την πλήρη εικόνα και αυτός έχει όχι μόνο το συνταγματικό προνόμιο του πρωθυπουργού αλλά και την ευθύνη έναντι των πολιτών να παίρνει τις αποφάσεις εκείνες για να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά. Αυτό έγινε μέχρι σήμερα αυτό θα γίνει και τώρα» τόνισε ο κ. Γιάννης Οικονόμου.

Έτσι, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδρίασει υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ήδη προγραμματισμένη ατζέντα και ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα θα γίνει ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και την εθελοντική απασχόληση, ενώ θα υπάρξει και ένας απολογισμός του κυβερνητικού έργου.

Η ατζέντα του Υπουργικού

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Ενημέρωση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

– Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση του νομοσχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση

-Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου – Διαδικασία καθορισμού ανώτατου ορίου

-Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά»

-Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή στη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.