Σκέψεις Γύρω από τον νέο Ανασχηματισμό

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης αναλαμβάνει νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό. Γιατί «έφυγε» ο Κώστας Βλάσης και γιατί «ήλθε» ο Ανδρέας Κατσανιώτης; Ερωτήματα που θα απαντηθούν από την δραστηριότητα που θα επιδείξει στο θώκο του ο νέος υφυπουργός.

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Κατσανιώτη να διατηρεί «επαφές» με κοινότητες και φορείς της Ομογένειας. Με ποιους; Και από πότε; Από ποιες χώρες και με ποια αφορμή; Μήπως από την περίοδο είχε διατελέσει Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ,  και Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.; Άλλα ερωτήματα που αναμένουμε να λάβουν απάντηση.

Εμείς θα επαναλάβουμε, έστω και εάν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε «γραφικοί» ότι η λύση στα θέματα αποδήμων Ελλήνων και των σχέσεών τους με το ελληνικό Κράτος δεν θα προέλθουν από νέα  πρόσωπα σε παρωχημένες θέσεις, αλλά από γενναίες και οξυδερκείς διαρθρωτικές αλλαγές, όπως από την ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

Κατά τα λοιπά, τα τρέχοντα θέματα, όπως η εφαρμογή του «κουτσού» νόμου για την ψήφο των αποδήμων, που ψηφίστηκε από την Βουλή, επί Τάκη Θεοδωρικάκου, μπορούν να τα διαχειρισθούν, οι αρμόδιοι υφυπουργοί, στο περιοριστικό πλαίσιο, όμως, των αποκλεισμών.

Ο νέος Υφυπουργός, με εμπειρία από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έχοντας την ευθύνη του συντονισμού των ενεργειών δημοσιότητας και επικοινωνίας της Ελλάδας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως στο εξωτερικό και στο διεθνή Τύπο, όσο και από το πέρασμά του από την εφημερίδα “Καθημερινή”, θα κριθεί από τα πεπραγμένα του στον υπουργικό θώκο.

Έχει δικαίωμα σε μία εύλογη περίοδο χάριτος. Ελπίζουμε να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη στην ανασχηματισθείσα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.   Που, πάντως, υπέστη ένα πρώτο πλήγμα από την περίπτωση Ευαγ. Αποστολάκη. Κάτι που αποδεικνύει ότι ο “δρομέας” που θα κομίσει την διακομματική συννενόηση στην Ελλάδα, έχει πολύ μεγάλη απόσταση ακόμη να διανύσει. Οχι γιατί δεν υπάρχουν πολιτικοί που θα κάνουν το “άνοιγμα” (το απέδειξε ο πρόσφατος ανασχηματισμός) αλλά γιατί υπάρχουν άλλοι πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι εμμονικά αρνούνται να ενστερνισθούν βασικές αρχές της δημοκρατίας, όπως είναι ο πλουραλισμός και η διακομματική συνεννόηση και καταφεύγουν σε  υποκίνηση του κομματικού φανατισμού ή σε επικλήσεις κομματικής “πειθαρχίας” προκειμένου να επιβιώνουν οι ίδιοι πολιτικά. Αδιαφορώντας αν αυτό βλάπτει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Ελλάδος. Όπως είναι π.χ. η Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.