Δένδιας από Σκόπια: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Φωτογραφία:Ευρωκίνηση

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεπούς εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν  στα Σκόπια οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο, η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο ακόμη οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας και ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα, ως άμεσος γείτονας, έχει κάθε λόγο και συμφέρον να εξασφαλισθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας σας και του λαού σας. Και πάντα λέμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνουν ποτέ ξανά η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων», σημείωσε ο κ. Δένδιας, απευθυνόμενος στον κ. Οσμάνι.

Αναφέρθηκε δε στη δέσμευση της Βόρειας Μακεδονίας να ακολουθήσει το δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να αφήσει πίσω τους αναχρονισμούς του παρελθόντος.

«Θεωρούμε ότι έχετε επιλέξει ως κυβέρνηση να εγκαταλείψετε οριστικά τη Βαλκανιοποίηση του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα και να προσχωρήσετε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα του 21ου αιώνα. Ότι έχετε απορρίψει αποφασιστικά αναχρονιστικά οράματα, αντιλήψεις που ανατρέχουν σε άλλους καιρούς, σε παλιές εποχές. Άλλοι, στην ευρύτερη περιοχή μας, προπαγανδίζουν αδιέξοδη επιστροφή σε αυτοκρατορίες του χθες, σε ζώνες νεο-οθωμανικής επιρροής, παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, κατέχουν παράνομα εδάφη άλλων χωρών, προσπαθούν να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρωπαϊκή οδό», υπογράμμισε ο κ.Δένδιας.

 

Ευρωκίνηση

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία. Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 (EUROKINISSI / Γ.Τ. ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ)

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκίας δημιούργησε κάποια ερωτηματικά στην Ελλάδα, όμως, όπως προσέθεσε, έλαβε τις απαραίτητες διευκρινίσεις από τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.

Ακόμη, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τη Βόρεια Μακεδονία για την απόφασή της να στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-’26 και για τη δήλωσή της με την οποία καταδικάζει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.