Από το ρήγμα της Πάρνηθας ο σεισμός στην Αττική

Το in.gr, επικοινώνησε με τους σεισμολόγους κ. Ευθύμη Λέκκα και κ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο, για να μας δώσουν μία πρώτη εκτίμηση για τον σεισμό. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας πρόκειται για σεισμική δόνηση που οφείλεται στο ρήγμα της Πάρνηθας, και εξέφρασε την άποψη πως  δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς τέτοιας κλίμακας σεισμοί είναι στο πλαίσιο της σεισμικότητας της περιοχής. 

Ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε πως πρόκειται για το ίδιο σημείο που είχε ενεργοποιηθεί στον μεγάλο σεισμό της Μαγούλας στις 19 Ιουλίου 2019 με 5,9 Ρίχτερ και είχε τρομοκρατήσει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Ο ίδιος εκτιμά πως η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή σήμερα δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς ένα ενεργό ρήγμα σαν αυτό της Πάρνηθας δίνει σεισμούς όχι μόνο της κλίμακας των 5 και 6 Ρίχτερ, αλλά και μικρότερης έντασης όπως ο σημερινός. Δεν αποκλείεται όπως είπε να υπάρξει συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται να ανησυχήσουμε.

Έντονη και επίμονη δραστηριότητα στη Θήβα

Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχολίασε ακόμα πως ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για την έντονη και επίμονη σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζεται στη Θήβα από τις 10 Ιουλίου, για την οποία είχε συγκληθεί στις 21 Ιουλίου εκτάκτως η Επιτροπή Σεισμικής Επικινδυνότητας, όπου στα συμπεράσματά της ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να δούμε έναν μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα στη Θήβα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ.

in.gr

Στι μεταξύ, και νέος σεισμός μεγέθους 3,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8.13 το πρωί 5 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Θήβας σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το εστιακό του βάθος είναι 5 χιλιόμετρα.

Πηγή: skai.gr