Οι Έλληνες «μετανάστες–θαύμα» της Αυστραλίας

Φωτογραφία: ο κ. Ζαφειράκος στον κήπο του. Φώτο: Supplied

 

Τιμητικό αφιέρωμα δημοσίευσε η εφημερίδα «The Australian» για τον τρόπο ζωής των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία, οι οποίοι μοιράζονται σε αυτό, τη συνταγή της επιτυχίας για μια ζωή πολύχρονη, πλήρη και ευτυχισμένη

«Είναι μια υπέροχη ημέρα και είναι χαρά να ζεις» λέει ο Θεόδωρος Ζαφειράκος γελώντας στον κ. Stewart, καθώς απολαμβάνει τον ηλιόλουστο κήπο του στη Μελβούρνη μαζί με τη σύζυγό του Ελένη.

Ένα υπέροχο αφιέρωμα στα μυστικά της ζωής που κουβαλούν μέσα τους οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «The Australian», αναδεικνύοντας ως θαυματουργό, αυτόν τον μεταναστευτικό πληθυσμό που ζει περισσότερα χρόνια από τον υπόλοιπο πληθυσμό της Αυστραλίας, αλλά είναι και ένας από τους μακροβιότερους στον κόσμο.

Μπορεί η ζωή των παππούδων μας να ήταν πολύ πιο δύσκολη, ωστόσο, κατάφεραν να «ριζώσουν» και να ευτυχίσουν στην ξενιτιά, βαστώντας τις παραδόσεις τους και τις συνήθειες της πατρίδας τους, γεγονός που, όπως αποδεικνύεται και επιστημονικά, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους.

Οι περισσότεροι, προσπάθησαν να αντιγράψουν τη ζωή στο χωριό, φυτεύοντας με κηπευτικά την αυλή τους, τρώγοντας παραδοσιακά και εποχιακά φρούτα και λαχανικά από τη σοδειά τους. Εκεί φαίνεται να βρίσκεται και το κλειδί της επιτυχίας τους. Όχι μόνο γιατί τρώνε υγιεινά και βιολογικά, αλλά επειδή αυτή η απασχόληση συνδέεται και με μία σειρά από συνήθειες που τους χαρίζει μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή.

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος Cameron Stewart, μπορούμε να μάθουμε ένα-δυο πράγματα από αυτήν την πρώτη γενιά Ελλήνων.

Ο ίδιος μεγάλωσε στη ελληνική γειτονιά της Μελβούρης, το Richmond, τη δεκαετία του 1970, είχε παρέες Ελλήνων, οπότε βίωσε και αγκάλιασε την κουλτούρα και τις συνήθειες των ομογενών.

Στο ρεπορτάζ του, συζητάει με συμπαροίκους για το νόημα της ζωής, τις συνήθειές τους, καταγράφοντας τους λόγους στους οποίους θεωρούν ότι οφείλεται η μακροβιότητά τους, αλλά και η αισιοδοξία τους, παρά τις νέες δυσκολίες που μας έφερε η πανδημία.

Φώτο: O Jim και η Georgia Stratos στο εξώφυλλο του αφιερώματος που δημοσίευσε η εφημερίδα «The Australian»

«Είναι μια υπέροχη ημέρα και είναι χαρά να ζεις» λέει ο Θεόδωρος Ζαφειράκος, γελώντας στον κ. Stewart, καθώς απολαμβάνει τον ηλιόλουστο κήπο του στη Μελβούρνη μαζί με τη σύζυγό του, Ελένη, επιλέγοντας τα λαχανικά που θα μαγειρέψουν για το βραδινό τους.

Μπορεί ο εγκλεισμός των κατοίκων στα σπίτια τους στη Μελβούρνη να έχει ρίξει το ηθικό μας, το ίδιο, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει σε κάποιους Έλληνες της πρώτης γενιάς, που περνάνε τις ώρες τους φροντίζοντας και καλλιεργώντας τον κήπο τους.

«Απολαμβάνουμε την κάθε ημέρα» λέει ο κ. Ζαφειράκος, που μετανάστευσε στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του 1960. «Ακόμα είμαστε υγιείς, καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά και τρώμε πάντα ελληνικό φαγητό, ακολουθούμε τη μεσογειακή δίαιτα. Κάθε μέρα παραμένουμε δραστήριοι με διάφορες δουλειές, γελάμε και απολαμβάνουμε την οικογενειακή ζωή».

«Το ελαιόλαδο είναι ο λόγος που είμαστε ακόμα εδώ» εξηγεί η 75χρονη σύζυγός του, Ελένη, η οποία θυμάται ότι τον καιρό που εγκαταστάθηκαν, οι Αυστραλοί χρησιμοποιούσαν μόνο βούτυρο.

«Μπορεί να είναι η διατροφή μας, αλλά βοηθάει και το να σκέφτεσαι θετικά» προσθέτει. «Αν είσαι αρνητικός δεν κάνει καλό».

Αυτή την εποχή, οι ομογείς προετοιμάζουν το έδαφος για τις υπέροχες καλοκαιρινές ντομάτες. Φώτο: Θ.Ζαφειράκος/Supplied

Το ζευγάρι των συμπαροίκων Τζιμ και Γεωργία Stratos ποζάρει μπροστά στο σπίτι τους για το εξώφυλλο του αφιερώματος.

«Έχω δύο ζωές» λέει ο 84χρονος συμπάροικος στον κ. Stewart.

«Έξω από αυτό το σπίτι είμαι 100% Αυστραλός. Μέσα στο σπίτι, όμως, είμαι 100% Έλληνας» και η σύζυγός του Γεωργία προσθέτει: «Όλα εδώ μέσα είναι ελληνικά. Μιλάμε ελληνικά, τρώμε ελληνικά, ακούμε ελληνική μουσική και χορεύουμε ελληνικά».

Η 94χρονη Γιαννούλα Darmos, από το Box Hill, εξηγεί ότι ήθελε να διατηρήσει τον ελληνικό τρόπο ζωής όταν ήρθε στην ξενιτιά.

«Ό,τι έκανα στην Ελλάδα, έκανα κι εδώ». Ο άντρας της έφυγε στα 96 του χρόνια, μια ηλικία που δεν θεωρεί η κα Darmos, «ιδιαίτερα μεγάλη».

Η κόρη της κυρίας Darmos, Ελένη, εξηγεί ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας είναι πιο Έλληνες από εκείνους που ζουν στην Ελλάδα.

«Η μητέρα μου δεν έχει μαγειρέψει ποτέ ένα γεύμα αυστραλιανό. Ήταν μέσω του φαγητού που γιορτάζαμε κάθε τι στην οικογένεια». Και εξηγεί ότι η ίδια όσο μεγαλώνει, τόσο πιο πολύ στρέφεται στις ρίζες της, στις ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, καλλιεργώντας τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Μέρος αυτής της επιτυχυμένης συνταγής, σύμφωνα με αυτούς τους Έλληνες της πρώτης γενιάς, είναι ότι κάθε βράδυ, η οικογένεια θα κάτσει μαζί στο τραπέζι για το βραδινό γεύμα. Σοκάρονται με τη συνήθεια που έχουν πολλοί Αυστραλοί να τρώνε το γεύμα τους με την τηλεόραση να παίζει. «Τι νόημα έχει το καλό φαγητό αν δεν μπορείτε να το απολαύσετε συζητώντας με άλλους;» λένε.

Ο πατέρας και η κόρη της Δρ Thodis μαζεύουν τη σοδειά από τον κήπο. Φώτο: Supplied

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΔΡ THODIS

Στο ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνονται και τα επιστημονικά ευρήματα της ομογενούς ερευνήτριας και διαιτολόγου, Δρ Tania Thodis, η οποία προσπαθεί να ανακαλύψει το μυστήριο στη ζωή των Ελλήνων μεταναστών, κυρίως από τα νησιά, που τους χαρίζει μια ζωή μεγαλύτερης διάρκειας.

Η Δρ Thodis είχε μοιραστεί και με τον «Νέο Κόσμο» τα ενδιαφέροντα πορίσματα της έρευνάς της, που ολοκληρώθηκε το 2019.

Για την έρευνά της είχε ακολουθήσει τη μέθοδο MEDIS, που επικεντρώνεται στις διατροφικές συνήθειες των νησιών της Μεσογείου.

«Γνωρίζαμε ότι οι νησιώτες ήταν σε γενικές γραμμές πιο υγιείς από τους Έλληνες που ζουν στην ηπειρωτική χώρα, γιατί τείνουν να τηρούν περισσότερο τις παραδόσεις τους… Εφόσον και οι Έλληνες εδώ είναι πολύ παραδοσιακοί σκεφτήκαμε να αποκαλύψουμε αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο» είχε πει η Δρ Thodis πρόσφατα στον «Νέο Κόσμο».

Η έρευνά τους στην Αυστραλία εξέτασε παράγοντες, όπως τη φυσική άσκηση, τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία που είχαν γεννηθεί σε κάποιο νησί της Ελλάδας και ήταν άνω των 65 ετών, και ανακάλυψε ότι πάνω από 75% των συμμετεχόντων καλλιεργούσε κήπο με λαχανικά και φρούτα.

Αποτέλεσμα αυτής της συνήθειας είναι ότι η διατροφή τους είναι κυρίως φυτικής προέλευσης. «Τα τρία τέταρτα από τους συμμετέχοντες που καλλιεργούσαν έναν κήπο, δήλωσαν ότι κατανάλωναν πάνω από 50% της παραγωγής τους.. κάτι που υποδηλώνει ότι τρώνε πολύ περισσότερα λαχανικά από τον πληθυσμό που γεννήθηκε στην Αυστραλία».

Πέρα από τα γενικότερα οφέλη μιας διατροφής που βασίζεται σε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, η καλλιέργεια ενός κήπου προσφέρει και άλλα θετικά στην υγεία μας.

«Βρίσκονται έξω, ασκούνται, απολαμβάνουν τον ήλιο, μοιράζονται την παραγωγή τους με φίλους και οικογένεια» εξηγεί η Δρ Thodis.

Η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και χρόνια ως μία από τις καλύτερες στον κόσμο, και η διατήρηση ενός κήπου φαίνεται επίσης ότι βοηθά στη διατήρηση των παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών.

«Όταν έχουμε έναν κήπο, όπως οι πιο ηλικιωμένοι Έλληνες, τότε συνηθίζουμε να τρώμε και εποχιακά, που είναι μέρος της τελετουργίας της Μεσογειακής διατροφής». προσθέτει η Δρ Thodis και τονίζει ότι το να τρώμα εποχιακά και ντόπια, είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος διατροφής.

Η ακαδημαϊκός και διαιτολόγος Δρ Catherine Itsiopolous, καθοδήγησε την Δρ Thodis σε αυτή την έρευνα καθώς είχε εξετάσει και εκείνη διεξοδικά τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής. «Το ίδιο σημαντικό με το τι τρώμε είναι και ο τρόπος που το μαγειρεύουμε» εξήγησε στον “Νεό Κόσμο”.

Στις μελέτες της αναγνώρισε την προστασία που προσφέρουν στον οργανισμό τροφές όπως η παραδοσιακή σάλτσα που περιλαμβάνει ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδι, μυρωδικά και παρθένο ελαιόλαδο, και η Δρ Thodis έχει εντοπίσει τα ίδια στοιχεία 20 με 30 χρόνια αργότερα, εξηγεί η Δρ Itsiopoulos. Όταν κανείς τρώει εποχιακά, αποφεύγει και τα προϊόντα που έχουν υποστεί τεχνητές μορφές καλλιέργειας.

«Και εκεί είναι που βρίσκεται το βιολογικό στοιχείο και ο πλούτος των αντιοξειδωτικών ουσιών».

Παρά τις χαρές που προσφέρει η καλλιέργεια ενός κήπου γεμάτου με ώριμα φρούτα και λαχανικά, ας σκεφτούμε ότι αυτά μας δίνουν και ζωή, είναι το μήνυμα της Δρ Thodis σε όσους έχουν τη δυνατότητα να φυτέψουν και να καλλιεργήσουν έναν κήπο.

Πηγή: neoskosmos.com