Μαν. Βεληβασάκης: Βωμός για τους Έλληνες της Αμερικής ο Αγιος Νικόλας στο σημείο μηδέν

Μια σημαντική ημέρα, η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο η 11 Σεπτεμβρίου και σε όλους μας θα θυμίζει το τραγικό γεγονός της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, τότε που σημειώθηκε το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, με τα αεροπλάνα να πέφτουν πάνω τους και να χάνονται εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές στα συντρίμμια τους.

Εκεί ήταν και ο Ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος καταστράφηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και πλέον μετά από πολλές προσπάθειες της ομογένειας από σήμερα 10 του Σεπτέμβρη 2021 θα τελεστή για πρώτη φορά μετά 20 χρόνια λειτουργία.

Ο φάρος αυτός της Ορθοδοξίας θα φωτίσει και πάλι τις ψυχές των ανθρώπων που μετανάστευσαν και πρόκοψαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα και πλέον με υπερηφάνεια και κάτω από πολλές αντιξοότητες το θαύμα έγινε.

Πριν από λίγες ημέρες ο Πολιτικός Μηχανικός, πρώην πρόεδρος της Παγκρητικής Αμερικής και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, κ. Μανώλης Βεληβασάκης, που είχε καθοριστική συμβολή στο συγκεκριμένο έργο, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δημοσίως» του Νίκου Παπαδάκη στον politica 89.8 και αναφέρθηκε σε αυτό αλλά και σε όσα πλέον έχει φέρει ο Covid19 στον πλανήτη γη κι έχει αναστατώσει τις ζωές όλων μας.

Αυτές τις ημέρες ο κ. Βεληβασάκης βρίσκεται στην αγαπημένη του Κρήτη και είχε την ευκαιρία να συναντήσει και πάλι τα αγαπημένα του πρόσωπα και να μυρίσει τον αέρα του χωριού του.

Οσα πάντως είδε στο σημείο μηδέν και στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου τα περιγράφει και στην δική του ανάρτηση που έγινε την 21 Ιουλίου από τη Νέα Υόρκη και την οποία σας παραθέτουμε: Χθες, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τον χώρο του Αγίου Νικολάου στο μηδέν, όπου συναντήθηκα με τον συνάδελφο Αρχιτέκτονα Νίκ Κουτσομίτη, στον οποίο έχει ανατεθεί το βαρύ φορτίο να πραγματοποιήσει και να εκτελέσει το συγκρότημα Santiago Calatrava σχεδιασμού αυτού του σημαντικού μνημείου της Ορθοδοξίας στην Αμερική. Για υπενθύμιση, η δική μου εταιρεία, Thornton Tomasetti, ήταν οι μηχανικοί δομών και Facade για αυτό το έργο με την ομάδα Σχεδιασμού Calatrava. Προσωπικά, ήμουν ο Διευθυντής και υπογράφων του δομικού σχεδιασμού.

Μετά από καθυστερήσεις μηνών λόγω των περιορισμών Covid, το εργοτάξιο βουίζει από δραστηριότητες, από εσωτερικά τελειώματα, σε μηχανικά και ηλεκτρολογικά συστήματα, μέχρι την εγκατάσταση του εξωτερικού μαρμάρου! Παρατήρησα σημαντική πρόοδο από την τελευταία φορά που ήμουν εκεί! Το έργο που εκτελείται είναι πολύ περίπλοκο, αναλυτικό και ακριβές! Θα χαρακτήριζα το όλο project σαν να φτιάχνω ένα πολύπλοκο και μοναδικό ελβετικό ρολόι. Κανένα λογοπαίγνιο που προορίζεται φυσικά, καθώς το γραφείο του Calatrava όπου δημιουργήθηκε το αρχιτεκτονικό σχέδιο βρίσκεται στην Ελβετία!

Απλά για να σας δώσω μια ιδέα για τις πολυπλοκότητες που εμπλέκονται, η εξωτερική πρόσοψη, το Μάρμαρο, λατομείται στην Ελλάδα από τα περίφημα λατομεία της Πεντέλης. Μεγάλες μαρμάρινες πλάκες μετά ταξιδεύουν στη Γερμανία, όπου κόβεται περισσότερο σε ακριβή πάνελ, κάποια πιο χοντρά και άλλα εξαιρετικά λεπτά και διαφανή στο φως. Τα πάνελ κοπής-μαρμάρου στέλνονται στη γειτονική Αυστρία, όπου συναρμολογούνται σε ειδικά γυάλινα κουρτίνα-επιτοίχια πάνελ τοποθετημένα σε back-up steel framing. Είναι στη συνέχεια συσκευασμένο σε εξαιρετικά άκαμπτες παλέτες από ατσάλι, για να το ασφαλίσουν κατά τη διάρκεια της υπερατλαντικής μεταφοράς και να αποσταλεί στη Νέα Υόρκη, για να τοποθετηθεί στους τοίχους σκελετούς και σε ατσάλινο θόλο.

Αυτά τα βήματα έγιναν απαραίτητα φυσικά για να επιτευχθεί η ′′ διαφάνεια ′′ του εξωτερικού φακέλου που ήταν βασικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού Calatrava.

Για την ασφάλιση του επιθυμητού Αρχιτεκτονικού επιπέδου φινιρίσματος, οι εργασίες κατασκευής προχωρούν μεθοδικά αλλά αργά, και ως τέτοιο θα απαιτήσει σημαντικό χρόνο για να ολοκληρωθεί το έργο!

Είμαι αισιόδοξος ωστόσο ότι το έργο προχωρά καλά και ότι η ομάδα του Project, i. e., ιδιοκτησία, διαχείριση, κατασκευή, επίβλεψη σχεδιασμού κ.α. εργάζεται με έναν σύγχρονο τρόπο για να δει αυτό το σημαντικό έργο στην ολοκλήρωση.

Στο τέλος δεν έχω αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα θα αξίζουν περισσότερο από τις έκτακτες προσπάθειες πάνω από 20 χρόνια στην κατασκευή, καθώς αυτό το σημαντικό οικοδόμημα / μνημείο θα σταθεί περήφανα ψηλά στο λόφο ′′ Liberty Park ως διαθήκη στην Ορθοδοξία και στην Ομογενία μας γενικότερα, και να λέμε στον Κόσμο, ότι εμείς ως Ελληνοαμερικανοί με την σκληρή δουλειά και επιμονή μας δεν την έχουμε ′′ κάνει ′′ μόνο στην Αμερική, αλλά ότι δικαιωματικά διεκδικούμε τη δική μας μοναδική θέση εντός των Αμερικανικό ψηφιδωτό, ως μερικές από τις πιο λαμπερές, λαμπερές και πιο πολύχρωμες πέτρες του!

Καθώς κάποιος έκανε ήδη τη σύγκριση, ′′ Καθώς ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πατρικίου είναι στους Ιρλανδούς, τους Αγ. Ο Νικόλας Βωμός είναι στους Έλληνες της Αμερικής “!

Πηγή άρθρου: politica.gr/ Δημοσιεύτηκε στις 10/09/2021