Η ώρα της κρίσης για τα αναδρομικά 650.000 συνταξιούχων – Τα ποσά που διεκδικούν

Νέα ποσά για αναδρομικά, που φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ, διεκδικούν περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με το φθινόπωρο να αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο για τους ίδιους όσο και για το ασφαλιστικό σύστημα.

Η πρώτη δικαστική μάχη ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου προδικαστικά ερωτήματα επί προσφυγών 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου για περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις περίπου 350.000 συνταξιούχων, οι οποίες ανέρχονται στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ.
Το ασφαλιστικό σύστημα και κατά συνέπεια ο κρατικός Προϋπολογισμός, λόγω των νέων δικαστικών εξελίξεων, ενδέχεται να εισέλθουν σε μεγάλες δημοσιονομικές περιπέτειες, καθώς ακόμη
δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αναδρομικών για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 σε περισσότερους από 160.000 συνταξιούχους και κληρονόμους, ενώ εκκρεμούν και δύσκολες υποθέσεις που αφορούν παράλληλη ασφάλιση ή απασχόληση συνταξιούχων.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), η καταβολή των
αναδρομικών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν στη Realnews ότι είναι απαραίτητο να εκδοθούν και να καθαρογραφούν οι αποφάσεις και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αποφασίσει -ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο- τον τρόπο υλοποίησής τους.
Στο τραπέζι βρίσκεται η «λύση» της επιστροφής των αναδρομικών με δόσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμψηφισμού κάποιων εξ αυτών με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά.
Τι ζητούν 300.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου
Πριν ακόμη επιστραφούν τα αναδρομικά που αφορούν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο όρισε για τις 15 Σεπτεμβρίου να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη δίκη για τα αναδρομικά
που διεκδικούν οι περίπου 300.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις τους (κύριες και επικουρικές) για την τριετία 2015-2018, τα κομμένα δώρα, αλλά και την επιστροφή, αναδρομικά από το 2017, των κρατήσεων της εισφοράς αλληλεγγύης.
Συγκεκριμένα, η δίκη θα πραγματοποιηθεί από τη Μείζονα Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως:
α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν. 4093 2012 μετά τη δημοσίευση του ν. 4387 2016.
γ) Εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.
δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734 2020 αντίκειται στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ή όχι.
Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews