Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τη «Μάχη της Πανάσσαρης»

Φωτογραφία Στην ΑΡΕΝΑ της Ζωής -23.6.21| Θύμιος Τσικνής – BLUE SKY

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τη «Μάχη της Πανάσσαρης» (14 Σεπτεμβρίου 1824) διοργανώνουν το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, μετά τη Θεία Λειτουργία, στον Αϊ-Λιά της Βάργιανης, στη Φωκίδα, το Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο Νεώτερης Ελλάδας, το Δημοτικό Διαμέρισμα Βάργιανης του Δήμου Δελφών, η Αντιδημαρχία Γραβιάς Δήμου Δελφών, η Επιτροπή Αποφοίτων του Δημοτικού Σχολείου Βάργιανης και η Επιτροπή Ανέγερσης Μνημείου για τη «Μάχη της Πανάσσαρης».

Μετά την τέλεση της Επιμνημόσυνης Δέησης για τους Πεσόντες στη Μάχη, θα ακολουθήσει καφές στην Πλατεία της Βάργιανης, στο παραδοσιακό καφενείο «Το Σχολείον», της Αθανασίας Παπαπροκοπίου. Στην Εκδήλωση θα συμμετέχουν μέλη του «Συλλόγου Γυναικών Γραβιάς».

Ο Πρόεδρος του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου Νεώτερης Ελλάδας, Ευθύμιος Τσικνής, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Εννέα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το Σεπτέμβριο του 2013, που όλοι μαζί οι Βαργιανίτες ξεκινήσαμε την Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τη «Μάχη της Πανάσσαρης» (14.9.1824), ως φόρο τιμής σε Ανθρώπους που ξεπέρασαν τα όριά τους και καταγράφηκαν στην Ιστορική Συνείδηση, ως οι Ήρωες του Εθνοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821.

Ήταν η πρώτη φορά, που τιμήθηκε και αποτιμήθηκε, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, –στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε,– η σημαντική συμβολή της ιστορικής αυτής μάχης, στη νικηφόρα έκβαση του Κινήματος των Ελλήνων για την κατάκτηση της Ελευθερίας. Ενός Κινήματος που δεν είχε τα χαρακτηριστικά άλλων, που σημειώθηκαν στην Ευρώπη –όπως αυτό της Γαλλικής Επανάστασης– που στρεφόταν κατά των Διοικήσεών τους και ήταν ουσιαστικά εμφύλιες συρράξεις, με ταξικό πρόσημο. Και όπως είπε ο Γέρος του Μωριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, «σηκώθηκε με κοινή απόφαση των κληρικών, των προεστών, των αρχόντων, των καπεταναίων, των πεπαιδευμένων, των εμπόρων, μικρών και μεγάλων. Κινήθηκε από ένα Έθνος προς ένα άλλο Έθνος. Και το Έθνος των Ελλήνων καθοδηγούνταν από τη Θρησκεία της Ορθοδοξίας, που στόχευε στην Ελευθερία και η επιθυμία για την απόκτησή της είχε πέσει εις όλους ως μία βροχή».