Επίθεση με βιτριόλι: Ξεκινά σήμερα η δίκη

Στις 9:00 το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επί της οδού Δέγλερη θα ξεκινήσει η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 35χρονης Ιωάννας Παλιοσπύρου.

Η άτυχη Ιωάννα που η ζωή της άλλαξε δραματικά σε μία στιγμή εξ αιτίας της «αρρωστημένης εμμονής» μίας 36χρονης συντοπίτισσάς της από την περιοχή του Βάλτου Αμφιλοχίας, παρά τις δυσκολίες και την ψυχική φόρτιση έχει δηλώσει ότι θα είναι παρούσα στο δικαστήριο για να παρακολουθήσει την ακροαματική διαδικασία και να δώσει κατάθεση.
Σιγή ιχθύος από την πλευρά της κατηγορούμενης

Η πλευρά της κατηγορούμενης τηρεί σιγή ιχθύος εν όψει της έναρξης της δίκης. Η μεταγωγή της από τις φυλακές στην αίθουσα του δικαστηρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, αν και η 36χρονη έχει το δικαίωμα να μην παρίσταται και να εκπροσωπείται από το συνήγορό της.

Αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα το οποίο ακολούθησε την πρόταση του εισαγγελέα Γ.Νούλη, η κατηγορούμενη είχε πρόθεση να σκοτώσει Ιωάννα, λόγω της μεγάλης ποσότητας και πυκνότητας του καυστικού υγρού που έριξε στο θύμα.

«Δικαίωση για μένα θα ήταν να επανέλθει η κατάσταση της υγείας μου στο στάδιο πριν από την επίθεση. Αυτό όμως ξέρουμε πως δεν μπορεί να συμβεί. Αντιθέτως, έχω να αντιμετωπίσω μια μόνιμη αναπηρία και αμέτρητα επώδυνα χειρουργεία τα οποία θα διαρκέσουν χρόνια, χωρίς απαραίτητα να μου προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τη δικαίωση που περιμένω το δικαστήριο να μου δώσει, φυσικά είναι η μέγιστη ποινή», έχει δηλώσει στο iefimerida η Ιωάννα.
Το χρονικό της επίθεσης με βιτριόλι

Ήταν πρωί της 20ής Μαΐου 2020. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, ανυποψίαστη για το τι θα ακολουθούσε, πήγαινε στο γραφείο που εργαζόταν στην Καλλιθέα. Την ώρα που έμπαινε στο κτίριο, μία άγνωστη γυναίκα που φορούσε καπαρντίνα, περούκα και χειρουργική μάσκα, την πλησίασε. Χωρίς να πει τίποτα, της επιτέθηκε, ρίχνοντας καυστικό υγρό, και εξαφανίστηκε.

Η άτυχη 35χρονη, ουρλιάζοντας από τους πόνους και φωνάζοντας για βοήθεια, έτρεξε προς ένα κοντινό φαρμακείο. Τα ρούχα της, σύμφωνα με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, είχαν λιώσει. Ένας περίοικος την έβαλε στο αυτοκίνητό του και τη μετέφερε στο νοσοκομείο.

Από εκείνο το πρωί ξεκίνησε ο Γολγοθάς για την Ιωάννα, η οποία έχει υποβληθεί σε εννέα χειρουργικές επεμβάσεις. Η ίδια έχει δημοσιοποιήσει φωτογραφίες από το πρώτο χειρουργείο, αλλά και την ειδική μάσκα που είναι αναγκασμένη να φορά για πολλές ώρες στο πρόσωπό της. Όπως έγραψε πρόσφατα, θα χρειαστούν και άλλες, δεκάδες επεμβάσεις, «όχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος».

Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης η αστυνομία αναζήτησε επισταμένως τη γυναίκα που επιτέθηκε στην Ιωάννα, αξιοποιώντας κάθε στοιχείο και πληροφορία από μαρτυρίες, κάμερες ασφαλείας, λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, στίγματα κινητών τηλεφώνων κ.α.

Τρεις εβδομάδες μετά η έρευνα οδήγησε στη σύλληψη της 36χρονης, η οποία μάλιστα είχε φυλάξει στο σπίτι της την περούκα, την καπαρντίνα και το παντελόνι που φορούσε την ημέρα της επίθεσης, το σακίδιο που κρατούσε, ακόμα και την τηλεκάρτα με την οποία είχε ειδοποιήσει ταξί για να απομακρυνθεί από την περιοχή της Καλλιθέας.

Στις 16 Ιουνίου 2020 η 36χρονη, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, προφυλακίστηκε.
«Δεν ήθελα να τη σκοτώσω»

Η 36χρονη μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγήσει στις αρχές ποιος ήταν ο λόγος που την ώθησε να προβεί σε μία τέτοιας σκληρότητας επίθεση. Στην απολογία της δεν έδωσε απαντήσεις επί της ουσίας. Επέμεινε όμως, ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει την Ιωάννα, αλλά να την πονέσει και να την τραυματίσει και πως απαντήσεις θα δώσει στο δικαστήριο. «Απέκτησα μία αρρωστημένη εμμονή μαζί της. Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες», είχε πει στην ανακρίτρια, τον περασμένο Απρίλιο, 11 μήνες μετά την επίθεση.

Τότε μόνο για πρώτη φορά είχε ζητήσει συγγνώμη από την Ιωάννα και είχε δηλώσει μετανιωμένη: «μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Γι’ αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης, θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ».
Τα αναπάντητα ερωτήματα

Η πλευρά της Ιωάννας ευελπιστεί από την ακροαματική διαδικασία να αναδειχθεί το ακριβές κίνητρο της 36χρονης και να φωτιστούν και άλλα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης, όπως:

πόσο καιρό σχεδίαζε η κατηγορούμενη την επίθεση
εάν υπήρχε άλλο πρόσωπο που να γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί, να βοήθησε ή έστω να ενθάρρυνε την 36χρονη να κάνει κακό στο θύμα
εάν είχε σκοπό να επιτεθεί εκ νέου στην Ιωάννα ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο.

«Δεν είναι «Άρλεκιν». Πρόκειται για την ζωή μου, που την κατέστρεψε και συνεχίζει να διαψεύδει τα στοιχεία που είναι συντριπτικά εις βάρος της. Σκοπός της ήταν να με σκοτώσει. Όταν δεν το κατάφερε, έψαχνε τρόπο να συνεχίσει το εγκληματικό σχέδιο της, ρωτώντας οικείο μου πρόσωπο πώς μπορεί να με επισκεφθεί στο νοσοκομείο», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων η Ιωάννα λίγους μήνες μετά την επίθεση, όταν είχαν αρχίσει να έρχονται στο φως νέα στοιχεία της υπόθεσης.

Η δίκη αναμένεται να κρατήσει αρκετές ημέρες. Έχουν κληθεί να καταθέσουν 35 μάρτυρες κατηγορίας, με την κατηγορούμενη να έχει το δικαίωμα να ζητήσει να εξεταστούν και δικοί της μάρτυρες προς υπεράσπιση.

Πηγή: efimerida.gr