Oλα τα βλέμματα στον Μακρόν στην οροφή του ΚΠΙΣΝ

Τα βλέμματα των παρευρισκομένων στην Σύνοδο Κορυφής της EU MED 9 από τους εντυπωσιακούς χώρους του ΚΠΙΣΝ, στο Φαληρικό Δέλτα, στράφηκαν στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Στη Σύνοδο των EU MED 9 συμμετέχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα και ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Μεταξύ των ηγετών και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, που προστέθηκαν πρόσφατα στη λίστα των χωρών της EU MED.

Το κλίμα στην οροφή του ΚΠΙΣΝ ήταν ζεστό, με τους ηγέτες των 9 χωρών του ευρωπαϊκού νότου να παίρνουν θέση για την παραδοσιακή φωτογραφία μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων που κατέληξαν στη Διακήρυξη των Αθηνών της EU MED 9.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ, ο ένας μετά τον άλλον, οι ηγέτες των 9 χωρών της EU MED 9 επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν και να συζητήσουν μαζί του.

Το ενδιαφέρον μπορεί να ερμηνευτεί και ως απότοκο των διεθνών εξελίξεων που προκάλεσε η ανακοίνωση της αμυντικής συμμαχίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η περίφημη AUKUS προκάλεσε «καραμπόλα» στο «συμβόλαιο του αιώνα» Καμπέρα και Παρισίων για αγορά από τους Αυστραλούς γαλλικών υποβρυχίων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πάντως φαίνεται στα φωτογραφικά καρέ ιδιαίτερα ευδιάθετος, παρότι ήταν ο τελευταίος που κατέφθασε στην Αθήνα, στις 17.00.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε παραβρεθεί στα αποκαλυπτήρια του νέου, υπερσύγχρονου τρένου, TGV, που αναμένεται να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του στη χώρα.

Από το Ελιζέ μιλούσαν για μια συνάντηση που θα χρησιμεύσει στην «ανταλλαγή εμπειριών» αναφορικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και την «αναγκαιότητα πιο άμεσης πρόσβασης σε αυτόν», προκειμένου να ενισχυθεί η συλλογική ανταπόκριση έναντι των πυρκαγιών.

Φυσικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε να προσανατολίσει τους προσκεκλημένους του, εξηγώντας τους τα αξιοθέατα που μπορούσαν να δουν από το πάρκο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο εναγκαλισμός του Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες φιλήθηκαν και αγκαλιάστηκαν σε θερμό κλίμα, με τα χαμόγελα εκατέρωθεν να περισσεύουν.

iefimerida.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη EUMED 9 / Φωτογραφία: Intime news.