AUKUS: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στη Γαλλία έναντι των ΗΠΑ

Οι χώρες μέλη της ΕE εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στη Γαλλία στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία AUKUS, για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του ΗΒ και των ΗΠΑ και η συνεπακόλουθη ακύρωση της διμερούς σύμβασης του Παρισιού με την Καμπέρα για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη – στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ –, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο κ. Μπορέλ στον Τύπο.

Στο μεταξύ,  να ηρεμήσει τη Γαλλία και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με την Κίνα θα επιχειρήσει ο Τζο Μπάιντεν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σήμερα Τρίτη. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου περιέγραψε το πλαίσιο που θα κινηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν «θα κάνει γνωστό ότι δεν πιστεύει στην ιδέα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου με έναν κόσμο διαιρεμένο σε κομμάτια», είπε η πηγή, με φόντο την αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «πιστεύει σε έναν σθεναρό, έντονο και που υπακούει σε αρχές ανταγωνισμό», συμπλήρωσε η πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Newpost.gr