Οργή στην ‘Αγκυρα, ψυχραιμία στην Αθήνα για την ελληνο-Γαλλική Συμφωνία

Οργισμένη είναι η πρώτη επίσημη τουρκική αντίδραση στην ελληνογαλλική συμφωνία για τα εξοπλιστικά και το αμυντικό δόγμα, με την Άγκυρα να διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, κατηγορεί την Ελλάδα ότι «αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται» και πως προσπαθεί να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία, «προκαλώντας ζημιά στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και στην περιφερειακή σταθερότητα».

Η Άγκυρα αναφέρει επίσης ότι είναι «κενό όνειρο» της Ελλάδας ότι θα μπορέσει δημιουργώντας στρατιωτικές συμμαχίες να επιβάλει τις θέσεις της στην Τουρκία.

Χαρακτηρίζει μάλιστα τις ελληνικές θέσεις για τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο «μαξιμαλιστικές» και ισχυρίζεται ότι είναι έναντια στο Διεθνές Δίκαιο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνει επίσης ότι τέτοιες στρατιωτικές συμμαχίες της Ελλάδας, δημιουργούν προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ.

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

Απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα στην Αθήνα για την ελληνογαλλική συμφωνία έδωσε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο  και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη… Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ  στη γειτονία μας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στην σημερινή επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικού για την Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

«Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, άλλα δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία» διεμήνυσε ο κ. Οικονόμου.

«Η χωρά με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Πηγή: skai.gr