Ανακαλύφθηκε ένα από τα τελευταία κρησφύγετα των Νεάντερταλ

Μια σπηλιά η οποία είχε αποκλειστεί λόγω άμμου πριν από περίπου 40.000 χρόνια ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Vanguardστο Γιβραλτάρ – μια ανακάλυψη που, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για τους Νεάντερταλ οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή εκείνη την περίοδο.

«Δεδομένου ότι η σφράγιση της σπηλιάς εκείνης από την άμμο είναι ηλικίας 40.000 ετών, και ότι η σπηλιά ήταν αρχαιότερη, πρέπει να ήταν Νεάντερταλ» οι οποίοι ζούσαν στην Ευρασία περίπου 200.000 – 40.000 χρόνια πριν και πιθανότατα τη χρησιμοποιούσαν, είπε στο Live Science o Κλάιβ Φίνλεϊσον, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου του Γιβραλτάρ.

Ενώ η ομάδα του Φίνλεϊσον διερευνούσε το σπήλαιο τον προηγούμενο μήνα, ανακάλυψε τη συγκεκριμένη κούφια περιοχή. Όταν κατάφεραν να περάσουν διαπίστωσαν ότι έχει μήκος 13 μέτρα, με σταλακτίτες, και βρέθηκαν επίσης απομεινάρια από λύγκες, ύαινες και άλλα ζώα, καθώς και ένα είδος θαλασσίου σαλιγκαριού που θεωρείται ότι μεταφέρθηκε εκεί από Νεάντερταλ.

Οι ερευνητές ανυπομονούν να δουν τι θα φέρουν στο φως περαιτέρω ανασκαφές: Μια πιθανότητα είναι να βρεθούν τάφοι Νεάντερταλ. Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα σπηλαίων (Γκόραμ) έχουν βρεθεί πολλά στοιχεία παρουσίας Νεάντερταλ, και επιστήμονες εικάζουν πως πιθανώς να ήταν ένα από τα τελευταία κρησφύγετα των Νεάντερταλ πριν την εξαφάνισή τους, γύρω στα 40.000 χρόνια πριν.

Πηγή:huffingtonpost.gr