Επιδοτήσεις ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πρεμιέρα έκαναν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσα από σειρά μέτρων για τη μείωση των φορολογικών βαρών και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μετά και την κατάθεση των σχετικών τροπολογιών στη Βουλή.

Βάσει των διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών – πέρα από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου έως τα 800.000 ευρώ για γονικές παροχές – προβλέπεται μειωμένος ΦΠΑ στο 13% για γυμναστήρια, σχολές χορού, σερβιριζόμενο καφέ, μεταφορές και τουρισμό έως τον Ιούνιο του 2022.

Δίνεται η δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη και τη δεύτερη δόση να καταβάλλονται έως το τέλος Οκτωβρίου.

Βάσει των τροπολογιών, ανοίγει μάλιστα ο δρόμος για επιδότηση οικιακών καταναλωτών αερίου, ενώ από την 1 Οκτωβρίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να περνούν στους λογαριασμούς των πελατών την έκπτωση των 9 ευρώ.

Γονικές παροχές

Αύξηση του αφορολογήτου δωρεών και γονικών παροχών περιουσιακών στοιχείων για συγγενείς πρώτου βαθμού στις 800.000 από 150.000 σήμερα.

Είναι για δωρεές και γονικές παροχές οι οποίες συστήνονται από 1η Οκτωβρίου και αφορούν σύζυγο του κληρονομουμένου, πρόσωπο με σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο (το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών), κατιόντες πρώτου βαθμού, κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού, ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Εφόσον η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

ΦΠΑ – Φόροι – Τέλη

Επεκτείνεται έως τον Ιούνιο του 2022 η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε μεταφορές, σερβιριζόμενο καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους και τουριστικό πακέτο. Το μέτρο έληγε κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 24% σε 13% στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού από 1 Οκτωβρίου έως τον Ιούνιο του 2022 και επιπλέον προβλέπεται μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 6% στις ζωοτροφές που προορίζονται για ζωική παραγωγή.

Σχετικά με τον φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίου, μειώνεται στο 0,50%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις, αναστέλλεται έως τις 30/6/2022 η επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.

Επίσης επαναπροσδιορίζονται μειούμενα τα επιβαλλόμενα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, καρτοκινητής για όλους σε 10%.

Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα ηλικίας 15 έως 29 ετών τα τέλη μηδενίζονται με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου. Η κατάργηση του τέλους αφορά έναν αριθμό ανά δικαιούχο και θα πραγματοποιείται με ειδική αίτηση.

Σεισμόπληκτοι

Τα μέτρα άμεσης στήριξης των πληγέντων από τον σεισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, κατατέθηκαν υπό τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή.

Προβλέπεται η χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, με τη μορφή έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του σεισμού.

Ειδικότερα, για ζημιές σε επαγγελματικές κτιριακές εγκαταστάσεις το ποσό ανέρχεται από 3.000 έως 14.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών.

Αναφορικά με τις ζημιές σε κατοικίες και λοιπά κτίρια μη επαγγελματικής χρήσης, 3.000 έως 14.000 ευρώ.

Ειδικώς για φυσικά πρόσωπα αρωγή έναντι αποζημίωσης οικοσκευής από 2.000 έως 6.000 ευρώ. Το σύνολο της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά δικαιούχο τα 120.000 ευρώ.

Εκπτωση στους λογαριασμούς

Τη σύσταση Ειδικού Λογαριασμού με την ονομασία Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τη χορήγηση επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε καταναλωτές προβλέπει ρύθμιση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τις φορολογικές και άλλες οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

Με τη διάταξη αυτή, από 1η Οκτωβρίου οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να περνούν στους λογαριασμούς των πελατών την έκπτωση των 9 ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 8, τον Ειδικό Λογαριασμό θα διαχειρίζεται ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και θα τον χρηματοδοτούν έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με το ίδιο άρθρο προβλέπεται και η επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου με τον ίδιο τρόπο, όπως αυτός για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. παραπέμπει στην έκδοση κοινών αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών / Περιβάλλοντος και Ενέργειας.