Πέθανε ο ομογενής Τζον Ρήγας του σκανδάλου Adelphia

Φωτογραφία αρχείου

Όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης Εθνικός Κήρυξ, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 96 ετών ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, Τζον Ρήγας (John Rigas), αφήνοντας πίσω μια επιχειρηματική πορεία που αμφιταλαντεύτηκε από την απόλυτη επίτευξη του αμερικανικού ονείρου μέχρι την αποκαθήλωση και την ολοκληρωτική καταστροφή.

Πρόκειται για τον ιδρυτή της εταιρείας καλωδιακής τηλεόρασης Adelphia, η οποία, από μια επένδυση μόλις 300 δολαρίων έφτασε σε σημείο να γίνει μια πραγματική αυτοκρατορία και να εξελιχθεί στην 6η μεγαλύτερη στον τομέα της σε εθνικό επίπεδο, με πάνω από 5 εκατομμύρια συνδρομητές σε 30 Πολιτείες.

Γεννημένος το 1924 και γιος Ελλήνων μεταναστών, ο Ρήγας εργαζόταν από την ηλικία των 9 ετών στο εστιατόριο των γονιών του σε ένα χωριό -Κάουντερσπορτ- της Πενσυλβάνιας, το οποίο βρισκόταν στον ισόγειο χώρο της οικίας τους. Σε νεαρή ηλικία, υπηρέτησε τις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν ξεδιπλώσει την επιχειρηματική οξυδέρκειά του, διαβλέποντας την δυναμική της νεοσύστατης –τότε- τεχνολογίας της καλωδιακής τηλεόρασης. Παράλληλα, επένδυσε και στον χώρο του αθλητισμού, με την αγορά της ομάδας χόκεϊ Μπάφαλο Σάμπρς (Buffalo Sabres).

Αναμφίβολα, η πορεία του Τζον Ρήγα αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο λογιστικής απάτης, όπου τα στοιχεία εναντίον του ήταν αδιάσειστα, με αποτέλεσμα η αυτοκρατορία του να καταρρεύσει και ο ίδιος, μαζί με τον γιο του, Τίμοθυ, να καταδικαστεί. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η οικογένεια Ρήγα είχε καθιερώσει ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης χρημάτων, εντός των πλαισίων της εταιρείας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί για λογαριασμό της μεγάλα χρηματικά ποσά, χωρίς αυτό να γίνεται εύκολα αντιληπτό. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της ακροαματικής διαδικασίας αναφέρθηκαν αρκετά παραδείγματα στα οποία καταδεικνύονταν οι σπατάλες της οικογένειας Ρήγα με χρήματα της επιχείρησης.

«Καθώς οδεύω προς τον θάνατο πιστεύω βαθύτατα ότι δεν έκανα τίποτα κακό, αλλά απλά προσπάθησα να βελτιώσω τις συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους μου. Αν, όμως, έχω κάνει κάποιο λάθος ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό», είχε αναφέρει ενώπιον του δικαστηρίου ο ομογενής επιχειρηματίας.

Πηγή:ekirikas.com