Εκστρατεία προστασίας του αρχαιοελληνικής έμπνευσης θεάτρου στο Fairfield

Έλληνες και φιλέλληνες θα πρέπει να πιέσουν ώστε να προστατευθεί αυτό το στολίδι της αρχιτεκτονικής και του θεάτρου στη Μελβούρνη και να μας θυμίζει ότι όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που οι παλαιότεροι μάς πρόσφεραν

 

Εκστρατεία για την προστασία του αρχαιοελληνικής έμπνευσης θεάτρου στο Fairfield έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό, καθώς ο Δήμος Yarra σκοπεύει να αναδιαμορφώσει και να παραχωρήσει τα καμαρίνια στην κωπηλατική λέσχη.

Ο χώρος που βρίσκονται τα καμαρίνια, γνωστός και ως Pavilion, μαζί με το χώρο του ταμείου, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του συμπλέγματος του αμφιθεάτρου. Στα σχέδια του Δήμου είναι να αναδιαμορφώσει και να παραχωρήσει τα καμαρίνια για να καλύψει τις ανάγκες της παρακείμενης κωπηλατικής λέσχης.

Το αμφιθέατρο που κτίστηκε τη δεκαετία του ’80, και με τη συμβολή της ελληνικής παροικίας, έχει χωρητικότητα 350 ατόμων και έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν σπουδαίες παραστάσεις αρχαίων ελληνικών έργων.

Ως διαμαρτυρία στα παραπάνω σχέδια, το Stork Theatre και οι φίλοι του αμφιθεάτρου έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να χαρακτηριστεί διατηρητέος, από την αρμόδια υπηρεσία της Βικτώριας Victorian Heritage, ο περιβάλλων χώρος του αμφιθεάτρου.

Αφίσα από το Θερινό Φεστιβάλ Επίδαυρος το 1983. Φώτο: The Stork Theatre

Στο μεταξύ, έχουν υποβάλει Υπόμνημα και έχουν ξεκινήσει συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την προστασία του. Έως τώρα έχουν συγκεντρωθεί 1.700 υπογραφές

Πληροφορίες για την ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών παρατίθενται παρακάτω. Αντίγραφα της αίτησης μπορείτε να ζητήσετε από την κα Helen Madden, καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Stork Theatre που είναι και υπεύθυνη της εκστρατείας.

Η ιστορία του αμφιθεάτρου συνδέεται άρρηκτα με το Stork Theatre, καθώς η ιδέα για την δημιουργία του ανήκει στην κα Helen Madden.

Η κα Madden οραματίστηκε τη διοργάνωση ενός υπαίθριου δίγλωσσου θερινού φεστιβάλ θεάτρου και έτσι γεννήθηκε το Epidavros Summer Festival το 1982. Για την υλοποίησή του, συνεργάστηκε με φορείς του Δήμου Northcote καθώς και με Έλληνες της περιοχής. Οι όχθες του ποταμού Yarra έμοιαζαν ιδανική τοποθεσία για να φιλοξενήσουν το Φεστιβάλ στην περιοχή του Fairfield.

Αφίσα από την παράσταση Ιφιγένεια εν Αυλίδι, 1984. Φώτο: The Stork Theatre

Το θέατρο ξεκίνησε ως κάτι προσωρινό, αλλά με ανοδική πορεία, καθώς τις χρονιές 1983 και 1984 κάθε βράδυ δίνονταν δύο παραστάσεις αρχαίων ελληνικών έργων, μία κωμωδία και μία τραγωδία, η μία στα ελληνικά και η άλλη στα αγγλικά.

Το 1983, ανέβηκε στα ελληνικά η “Μήδεια” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Σκιαδόπουλου, και στα αγγλικά η “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Garry Down. Το 1984, ένα άλλο έργο του Αριστοφάνη, οι “Εκκλησιάζουσες”, σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαστεργιάδη, ανέβηκε στα ελληνικά. Η προσέλευση κοινού ήταν μεγάλη και το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων σε ανοιχτό χώρο κέρδιζαν ως νούμερο ένα ψυχαγωγία.

Το 1985, με επιχορήγηση της αυστραλιανής κυβέρνησης, σχεδιάστηκε από τους Edmond & Corrigan Architects, το αμφιθέατρο με τη μορφή που το γνωρίζουμε εμείς σήμερα. Από τότε έχουν ανεβασθεί πολλά έργα, όπως η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή από το Playbox Theatre, και οι “Βάκχες” του Ευρυπίδη από το Attis Theatre. Πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2021, η παράσταση του Stork Theatre με αναγνώσεις της “Ιλιάδας” γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Δυστυχώς, η απόφαση να μην χαρακτηριστεί διατηρητέο το αμφιθέατρο από το Heritage Council, την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, Heritage Victoria, στερεί το χώρο από την προστασία που του αρμόζει. Η κα Madden δηλώνει ότι αυτή η απόφαση είναι εντελώς ακατανόητη, αν σκεφτεί κανείς ότι η σύγκριση του αμφιθεάτρου έγινε εσφαλμένα με άλλες μουσικές σκηνές χωρίς να ληφθεί υπόψη η σπουδαιότητα του χώρου.

Φώτο: The Stork Theatre

“Όχι μόνο θα πρέπει να διατηρηθεί ως μέρος της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, αλλά είναι μια ευκαιρία να εξεταστεί η διάθεση του χώρου σε θεατρικές ομάδες της Βικτώριας ως μόνιμη στέγη τους προσθέτει η κα Madden, και με την ευκαιρία μάς ζητά να στηρίξουμε ως ελληνική παροικία την εκστρατεία.

“Πρόκειται για το μοναδικό υπαίθριο θέατρο με αρχαιοελληνικά χαρακτηριστικά. Όπως και το θέατρο της Επιδαύρου στην Ελλάδα, διαθέτει εξαιρετική ακουστική όπου ακόμη και ψίθυρος από το κέντρο της σκηνής μπορεί να ακουστεί έως την πίσω σειρά” επισημαίνει.

Έλληνες και φιλέλληνες θα πρέπει να πιέσουν ώστε να προστατευθεί αυτό το στολίδι της αρχιτεκτονικής και του θεάτρου στη Μελβούρνη και να μας θυμίζει ότι όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που οι παλαιότεροι μάς πρόσφεραν.

Φέτος κλείνουν ογδόντα χρόνια από τότε που Έλληνες και Αυστραλοί πολέμησαν μαζί στην εκστρατεία του 1941. Τώρα πάλι καλούνται να παλέψουν για τη διατήρηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς τους και να διαφυλάξουν το μέλλον του αμφιθεάτρου για όλα αυτά που πρεσβεύει.

Αφίσα από το Θερινό Φεστιβάλ Επίδαυρος το 1983. Φώτο: The Stork Theatre

Με την κα Madden μπορείτε να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά στο hvmadden@optusnet.com.au ή στο κινητό της 0417 589 987.

Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να στηρίξουν αυτή την εκστρατεία μπορούν να υπογράψουν την ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών στον παρακάτω σύνδεσμο
https://www.change.org ProtectFairfield Amphitheatre

*Να επικοινωνήσουν με τον Υπουργό της Βικτώριας for Creative Industries, the Hon Danny Pearson MP – danny.pearson@parliament.vic.gov.au;

*Να επικοινωνήσουν με τον Υπουργό Πολεοδομίας της Βικτώριας Hon Richard Wynne MP – richard.wynne@parliament.vic.gov.au;

*Να επικοινωνήσουν με τον τοπικό βουλευτή τους είτε πολιτειακό είτε ομοσπονδιακό και

*Εάν είναι κάτοικοι του Δήμου Yarra, να επικοινωνήσουν με τον δημοτικό τους σύμβουλο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.yarracity.vic.gov.au/about-us/council-people/councillors

**Ο Jim Claven είναι ιστορικός και συγγραφέας. Επίσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης και έχει επιμεληθεί στο παρελθόν τις αναγνώσεις της Ιλιάδας και Οδύσσειας του Ομήρου για τις παραστάσεις του Stork Theatre. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο jimclaven@yahoo.com.au

Πηγή:neoskosmos.com