Ο Γιοβάνοβιτς δουλεύει για να δημιουργήσει έναν πραγματικό Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε νωρίς με την πλάτη στον τοίχο, όμως αντέδρασε και απέδειξε πως η φετινή σεζόν είναι ένα νέο ξεκίνημα για τον σύλλογο. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, χτίζει τις βάσεις για να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό.

Στάθηκαν στα πόδια τους, γύρισαν την κατάσταση

Μετά από την ήττα στο Βικελίδης η κατάσταση είχε γίνει πιεστική. Έχοντας μόλις τρεις βαθμούς σε τρία παιχνίδια και ένα πρόγραμμα με τον Βόλο που έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά την σεζόν και στην συνέχεια Καραϊσκάκης δημιουργήθηκαν συνθήκες για άσχημες σκέψεις.

Τα τελευταία χρόνια άλλωστε, είναι πολλές οι φορές, που οι σεζόν κάηκαν από νωρίς. Ο Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες του όμως αντέδρασαν. Πέτυχαν μία νίκη, με εντυπωσιακή εμφάνιση, με τον Βόλο και πήραν την ισοπαλία μέσα στο Καραϊσκάκης παρότι αγωνίστηκαν με πολλές απουσίες.

Σεβάστηκε τον σύλλογο με τις δηλώσεις του

Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως έχει έναν προπονητή που δεν έχει έρθει για να πουλήσει εκδούλευση, αλλά για να δουλέψει. Με την τοποθέτηση του, μετά το τέλος του αγώνα έδειξε πως σέβεται τον σύλλογο στον οποίο εργάζεται και τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Γνώριζε πως παρά τα προβλήματα δεν μπορεί να είναι χαρούμενος για μία ισοπαλία, όταν η ομάδα του δεν έχει δημιουργήσει φάσεις. Έδειξε, πως είχε την απαίτηση από τους ποδοσφαιριστές του να έχουν μεγαλύτερο θάρρος και να λειτουργούν με περισσότερη επιθετικότητα.

Χρυσός βαθμός

Μόνο μέσα από αυτό το πρίσμα, μόνο μέσα από αυτήν την λογική, η ισοπαλία που πήρε ο Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκης μπορεί να αποδειχτεί ένας χρυσός βαθμός. Είναι σπουδαίο αποτέλεσμα γιατί ήρθε με απουσίες, με μία πειραματική άμυνα, όμως αν αυτό ερχόταν με έναν προπονητή που θα έβρισκε ευκαιρία να πουλήσει εκδούλευση, θα μιλούσαμε απλά για μία συγκυριακή ισοπαλία.

Ο Γιοβάνοβιτς, όμως, έχει απαιτήσεις από την ομάδα του και αυτός ο βαθμός κρατάει τον Παναθηναϊκό σε κοντινή απόσταση με τις πρώτες θέσεις, δίνει ψυχολογία στους ποδοσφαιριστές του και μία καλύτερη βάση για να εξελίξει το πλάνο του ο Σέρβος τεχνικός. Να κερδίσει δηλαδή την εμπιστοσύνη, του κόσμου, αλλά και των αθλητών του, για να δουλέψει, με στόχο να δημιουργήσει την ομάδα που ο ίδιος φαντάζεται. Που θα πηγαίνει στο Καραϊσκάκης, στην Τούμπα, μακάρι και εκτός Ελλάδος και ο ίδιος θα μένει ευχαριστημένος με το ποδόσφαιρο που θα παίζει.

Ο Παναθηναϊκός, ήταν μία ομάδα με σωστό τακτικό σχέδιο από τον προπονητή του, που αμύνθηκε άψογα, δεν βρήκε όμως τρόπο για να επιτεθεί και να αναδείξει τις δικές του αρετές.

Βοήθησε τον Παναθηναϊκό ότι δεν τον υπολόγιζαν

Ήταν θετικό για τον Παναθηναϊκό, το κλίμα με το οποίο πήγε στο ντέρμπι. Πάντοτε μία μεγάλη μεσοβδόμαδη Ευρωπαϊκή επιτυχία κάνει το επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος να φαντάζει επικίνδυνο. Για διάφορους λόγους συμβαίνει αυτό.

Έχει να κάνει και με την σωματική κούραση των ποδοσφαιριστών και με την δύσκολη διαχείριση που έχει να κάνει ο προπονητής, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις, ό,τι και να αποφασίσει, φαντάζει λανθασμένο και φυσικά και το ψυχολογικό άδειασμα που φέρνει μία μεγάλη επιτυχία.

Ήρθαν και οι απουσίες του Παναθηναϊκού και δημιουργήθηκε ένα σκηνικό που έστειλε την αποστολή του Γιοβάνοβιτς στο Καραϊσκάκης σαν το απόλυτο αουτσάιντερ. Από την στιγμή που τους υπολόγιζαν όλοι σαν χαμένους μπήκαν στο παιχνίδι χωρίς να έχουν τίποτα να χάσουν.

Λογική η απόφαση του Γιοβάνοβιτς

Ο προπονητής ήταν ξεκάθαρο, πως ήθελε να βοηθήσει την τελευταία του γραμμή άμυνας, να βγάλει το παιχνίδι, μέσα από ένα 4-4-2 σε χαμηλά μέτρα, που είχε όμως και σαν στόχο, να χτυπήσει τον Ολυμπιακό στην αντεπίθεση.

Η επιλογή του να μην χρησιμοποιήσει τρίτο χαφ, αλλά να ρίξει τον Παλάσιος σε ρόλο δεύτερου επιθετικού στην ενδεκάδα είχε ξεκάθαρα αυτόν τον στόχο. Ήθελε να χτυπήσει με ταχύτητα και να μπορεί ο Παναθηναϊκός να βγάζει τέσσερις τουλάχιστον ποδοσφαιριστές στην επίθεση όταν κερδίζει την μπάλα.

Η φιλοδοξία, το σχέδιο υπήρχε, οι ποδοσφαιριστές του όμως δεν μπόρεσαν να το κάνουν πράξη. Αμυντικά λειτούργησαν άψογα, όταν όμως κέρδιζαν την κατοχή δεν κατάφεραν να φανούν απειλητικοί. Χρόνος άνετος για να δουλέψει ο προπονητής την εξέλιξη του σχεδίου του υπάρχει.

Η αλήθεια είναι, πως φαίνεται ότι δόθηκαν υπερβολικά λεφτά για τον Παλάσιος, θα μπορούσε να αποκτηθεί με αυτά τα χρήματα ποδοσφαιριστής που θα ήταν σε θέση να είναι σημείο αναφοράς και να κάνει διαφορά στον Παναθηναϊκό. Ο Παλάσιος, λογικά θα βοηθήσει στο μέλλον περισσότερο, ας είμαστε όμως ειλικρινείς, η εικόνα του φωνάζει πως τα χρήματα που δόθηκαν είναι υπερβολικά για αυτά που μπορεί να δώσει.

Ο Γιοβάνοβιτς σωστά σκέφτηκε πως από την στιγμή που δεν έχει την ντρίπλα στο ένας με ένας, αλλά του αρέσει να παίζει κάθετα και να χώνεται στην αντίπαλη περιοχή. Του ταιριάζει ο ρόλος του δεύτερου επιθετικού σε ένα ντέρμπι που η ομάδα του θα ψάξει για φάσεις στον χώρο.

Δεν κατάφερε όμως ο Αργεντίνος να ανταποκριθεί. Θα είναι σημαντικό, να βρει τρόπο να πάρει πράγματα από τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή καθώς ο σύλλογος έχει επενδύσει πάνω του.

Κινδύνεψε αποκλειστικά από την αδυναμία του να επιτεθεί

Στο Καραϊσκάκης ο Παναθηναϊκός, περισσότερο κινδύνεψε, από την δική του αδυναμία να απειλήσει. Ο Ολυμπιακός δύσκολα δεν του έβαλε. Ποτέ δεν νίκησε την μεσοαμυντική του διάταξη, πραγματική μεγάλη ευκαιρία δεν δημιούργησε.

Αξιοποίησε την δυσκολία, που είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού να απειλήσουν. Κέρδισαν μέτρα, ειδικά στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και το παιχνίδι, κινούταν στο όριο, ανάμεσα στο 1-0 και στο 0-0, χωρίς όμως οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Ολυμπιακός, να τον κάνουν να νοιώθει αδικημένος, που δεν βρήκε το νικητήριο τέρμα.

Σε αυτό σκηνικό, έπαιξε ρόλο πως η απόφαση του Γιοβάνοβιτς, να ξεκινήσει και τον Παλάσιος και τον Χατζηγιοβάννη στην βασική ενδεκάδα, τον οδήγησε στο να βάζει από τον πάγκο, πιο αργούς ποδοσφαιριστές από ότι έβγαζε. Έμεινε κάποια στιγμή μετά τις αλλαγές του, με τους Καρλίτος, Μακέντα δίδυμο στην επίθεση και τους Λούνκβιστ, Βιτάλ στα άκρα. Για το τελευταίο κομμάτι, πέρασε και ο Μαουρίστιο αντί για τον Καρλίτος και ο Αίτορ, αντί για τον Βιτάλ, ήταν αδύνατον για τον Παναθηναϊκό, όχι μόνο να απειλήσει, αλλά και να κερδίσει μέτρα.

Σοβαρή βελτίωση στην αμυντική συμπεριφορά

Το 0-0 το πήρε εύκολα και σε σχέση, με τα παιχνίδια στους Ζωσιμάδες και στο Βικελίδης, κατάφερε να διορθώσει σημαντικά, την συμπεριφορά του στο αμυντικό κομμάτι. Είναι φανερό, πως ο Γιοβάνοβιτς, δούλεψε πολύ σε αυτό το κομμάτι και σε τακτικό και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Είδαμε τον Παναθηναϊκός, με δίδυμο στην άμυνα τους Πούγγουρα, Σάρλια και δεξί μπακ τον Σάντσες να αμύνεται υποδειγματικά. Άφηνε αρκετές φορές, μέτρα και χώρους, όμως αμυνότανε επιθετικά και με υψηλή ένταση.

Υποδειγματική εμφάνιση

Ασφαλώς βοήθησε σημαντικά και η παρουσία του Μπρινιόλι κάτω από τα δοκάρια. Ο Ιταλός ήταν αλάνθαστος και μετρημένος. Δεν υπήρχε η παραμικρή υπερβολή στο παιχνίδι, καθάρισε όλες τις σέντρες. Έδινε αυτοπεποίθηση στην ομάδα του, με τον τρόπο που έπαιζε την θέση, κάτι που έλλειπε πολύ στο παρελθόν και όταν χρειάστηκε, στην παράλληλη πάσα του Βαλμπουενά και στο σουτ του Ακιμπού, έκανε την κάθε στιγμή, να φαίνεται λιγότερο επικίνδυνη από ότι πραγματικά ήταν.

Απέφευγε τις υπερβολές και έδινε ηρεμία στους συμπαίκτες του

Η εμφάνιση που έκανε ο Μπρινιόλι, είναι για να του βγάζεις το καπέλο. Δεν είναι τυχαίος τερματοφύλακας, όπου έπαιζε ήταν βασικός και την περσινή σεζόν, ανακηρύχτηκε ο καλύτερος τερματοφύλακας της Σέριε Β.

Σαν ένας καλός Ιταλός γκολκίπερ, γνώριζε πως η δουλειά του τερματοφύλακα, είναι να αποφεύγει τις υπερβολές, να καθαρίζει τις φάσεις και να προσφέρει ηρεμία στους παίκτες του. Δεν έβγαλε κάτι το απίθανό, όμως παρότι δέχτηκε ο ίδιος και η άμυνα του πίεση, ποτέ δεν επέτρεψε να δημιουργηθούν συνθήκες ανασφάλειας, κάτι που ήταν το σύνηθες στο παρελθόν και με πολύ μικρότερη πίεση.

Ο τρόπος που έπαιξε την θέση, ήταν τέτοιος, που αναγκάζει τον Γιοβάνοβιτς, να του δώσει τα γάντια του βασικού. Ο Παναθηναϊκός έφερε πραγματικά, καλό τερματοφύλακα.

Το πιο σημαντικό είναι, πως μετά από την διπλή σφαλιάρα σε Ζωσιμάδες και Βικελίδης, το τεχνικό επιτελείο και οι ποδοσφαιριστές κατάφεραν στάθηκαν στα πόδια τους και γύρισαν την κατάσταση. Ο Παναθηναϊκός φυσικά και δεν είναι ακόμα στο επίπεδο που πρέπει, έχει όμως έναν προπονητή, που και το γνωρίζει καλά και τον ενοχλεί.

Προσέξτε, το δείχνει μετά από τα καλά αποτελέσματα και το γεγονός αυτό, δημιουργεί την ασφάλεια, πως η ομάδα θα δουλέψει σωστά και πολύ, για να ανεβάσει το επίπεδο της και να φθάσει στο ταβάνι της. Όποιο και να είναι αυτό, είναι σίγουρα ψηλότερο, από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: sport24.gr