Εγγονός Ελλήνων μεταναστών διεκδικεί μια θέση στην πολιτειακή Γερουσία της Αυστραλίας

Φωτογραφία: Ο κ. Σταύρος Παλλάρας με την σύζυγό του, Αναστασία, και τα δυο τους παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Νίκη. Φώτο: Supplied

«Οι ηλικιωμένοι, ανάμεσά τους και οι Έλληνες μετανάστες, εργάστηκαν αρκετά σκληρά για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα αυτό το επίπεδο ζωής και είναι ντροπή να τους αντιμετωπίζουμε με αδιαφορία όταν πλέον φτάνουν σε ένα σημείο που δεν μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους. Έχουμε ηθικό χρέος να τους προστατέψουμε» λέει ο κ. Παλλάρας

Την απόφασή του να ιδρύσει δικό του κόμμα και να διεκδικήσει μια θέση στην Άνω Βουλή Νότιας Αυστραλίας, ανακοίνωσε ο πρώην διευθυντής της εισαγγελικής Αρχής Ν. Αυστραλίας, κ. Σταύρος Παλλάρας, (Stephen Pallaras QC).

Ο κ. Παλλάρας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Καστελόριζο, θα διεκδικήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος μια έδρα στην πολιτειακή Γερουσία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 19 Μαρτίου 2022.

Το κομμα του έμπειρου νομικού φέρει την ονομασία Real Change SA.

Ο κ. Παλλάρας, σπούδασε Νομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης.

Το 1980 μετέβη στο Χονγκ Κονγκ για να διατελέσει Εισαγγελέας στο γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας της Βρετανίας (Attorney General’s Department), και συνέχισε τη θητεία του στο Περθ για 10 χρόνια πριν μεταβεί στην Αδελαΐδα (το 2005), για να αναλάβει τη θέση του Διευθυντή Δημοσίων Διώξεων (Director of Public Prosecutions), την οποία διατήρησε έως το 2012, οπότε και ανέλαβε ανάλογη θέση στα Νησιά του Σολομώντα.

Επέστρεψε στην Αδελαΐδα το 2015, ενώ δίδαξε και στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αδελαΐδας.

Γιος της Ευαγγελίας και του Αλέξανδρου Παλλάρα, ο δραστήριος νομικός, παρά την επιτυχημένη του επαγγελματική πορεία στα έδρανα, δεν ξεχνά ποτέ την ταπεινή καταγωγή του και θυμάται, όπως λέει, με νοσταλγία τους γονείς του να αγωνίζονται σκληρά για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και την αδελφή του στην ξενιτιά.

Ο κ. Σταύρος Παλλάρας διεκδικεί μια θέση στη Γερουσία. Φώτο: Supplied

«Οι παππούδες μου ήταν από τους πρώτους Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία στα τέλη του 1800. Εγκαταστάθηκαν στην επαρχία του Port Pirie, και εργάστηκαν σκληρά όπως όλοι οι Έλληνες μετανάστες εκείνης της εποχής, για να έχουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους καλύτερες ευκαιρίες από εκείνους» λέει ο κ. Παλλάρας ο οποίος είναι παντρεμένος με την σύζυγο του Αναστασία και μαζί έχουν αποκτήσει δυο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Νίκη.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Αντλώντας από το νομικό του υπόβαθρο και την εμπειρία του στις δικαστικές αίθουσες, ο κ. Παλλάρας ισχυρίζεται πως απώτερος του στόχος, αν εκλεγεί στη Γερουσία, είναι να ασχοληθεί με ζητήματα και νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών, την ενδοοικογενειακή βία, την φροντίδα και στέγαση ηλικιωμένων καθώς και στο πολιτειακό σύστημα υγείας.

«Πάντα με ενδιέφερε η πολιτική και τα κοινά και τα τελευταία χρόνια μετά λύπης διαπιστώνω πως επικρατεί αδράνεια από τα δύο μεγάλα κόμματα και γι’ αυτό αποφάσισα πως είτε θα είμαι από εκείνους που θα παρακολουθούν και θα ασκούν κριτική ή θα κάνω το βήμα και θα διεκδικήσω μια θέση μέσα στην γερουσία με στόχο να συμβάλω όπως εγώ κρίνω σκόπιμο στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου» λέει στον «Νέο Κόσμο» ο πρώην εισαγγελέας, ο οποίος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει πεπαλαιωμένο το νομικό σύστημα της χώρας το οποίο αδικεί κατάφορα το γυναικείο φύλο «ειδικά σε ό, τι αφορά τα σεξουαλικά εγκλήματα τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν φτάνουν καν στα δικαστικά έδρανα.

«Ακόμα και σε περιπτώσεις που μια γυναίκα κατορθώνει να βρει το σθένος και το θάρρος να καταγγείλει τον βιαστή ή τον βίαιο σύντροφό της, μόνο ένα ποσοστό 2% των γυναικών που καταγγέλλουν δικαιώνεται τελικά, κάτι που είναι ενδεικτικό της αδικίας που επικρατεί στη χώρα μας λόγω του νομικού πλαισίου που συστάθηκε πριν από 200 χρόνια και έκτοτε δεν έχει γίνει αποδέκτης ανάλογης μεταρρύθμισης που να προστατεύει τα θύματα.

Είναι αδύνατον το 98% των γυναικών να ψεύδεται και είναι ντροπή σε μια αναπτυγμένη κοινωνία να υπάρχουν αυτά τα ποσοστά για τόσο σοβαρά εγκλήματα που επηρεάζουν οικογένειες και μικρά παιδιά, τα οποία, μεγαλώνοντας σε τέτοια βίαια περιβάλλοντα, χάνουν την παιδική τους αθωότητα και σε πολλές περιπτώσεις επαναλαμβάνουν ως ενήλικες πλέον τις απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές που οι γονείς τους τους δίδαξαν με τις πράξεις τους» εξηγεί ο κ. Παλλάρας επισημαίνοντας πως τα εγκλήματα αυτά έχουν όχι μόνο κοινωνικό και ηθικό αλλά και οικονομικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας.

«Κάθε πέντε λεπτά η Αστυνομία λαμβάνει ένα τηλεφώνημα καταγγελίας ενδοοικογενειακής βίας. Θα μπορούσε να είναι η μητέρα μας, η αδελφή μας, η κόρη μας, που μένει αβοήθητη και δε βρίσκει στήριξη από το υπάρχον νομικό πλαίσιο».

Προτεραιότητα για τον έμπειρο νομικό αποτελούν, επίσης, οι ηλικιωμένοι οι οποίοι όπως λέει αυτή την στιγμή αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Το σύστημα υγείας καταρρέει, έχουμε καταγγελίες για κάθε μορφή κακοποίησης εναντίων ατόμων τρίτης ηλικίας και την ίδια στιγμή οι κοινωνικοί λειτουργοί, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σκληρά αλλά είναι εξουθενωμένο.

«Οι ηλικιωμένοι, ανάμεσά τους και οι Έλληνες μετανάστες, εργάστηκαν αρκετά σκληρά για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα αυτό το επίπεδο και την ποιότητα ζωής και είναι ντροπή να τους το ανταποδίδουμε με αδιαφορία, όταν πλέον φτάνουν σε ένα σημείο που δεν μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους. Έχουμε ηθικό χρέος απέναντι τους να τους προστατέψουμε», λέει ο κ. Παλλάρας ο οποίος έχει στα σχέδια του να ασχοληθεί επίσης με ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, το δικαστικό σύστημα, το φορολογικό και ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.

«Θεωρώ ότι με την εμπειρία που έχω αποκτήσει μέσα στα δικαστήρια και την πορεία μου στην Αυστραλία και το εξωτερικό, θα μπορέσω να συνεισφέρω σημαντικά στην πρόοδο και την ευημερία της Πολιτείας μας.

«Ελπίζω οι συμπολίτες μου να πιστέψουν σε μένα και να έρθουν μαζί μου σε αυτό το ταξίδι» καταλήγει ο κ. Παλλάρας.