Γεωργία-Ελλάδα 0-2 Νίκη από χρυσάφι

Έφτασε μέχρι το 89′. Χρειάστηκε να δει ο VAR την παράβαση που πλην του Τζαβέλλα, ο οποίος ήταν ο μόνος που διαμαρτυρήθηκε, δεν είχε δει κανένας άλλος προκειμένου να δοθεί το πέναλτι. Πέναλτι που μετουσίωσε σε γκολ ο Μπακασέτας. Και ένα… κερασάκι στην τούρτα μιας μεγάλης νίκης για την Εθνική ομάδα στο Μπατούμι απέναντι στην Γεωργία που το έβαλε ο Πέλκας στο 95′.

Το ταμπλό έγραψε Γεωργία – Ελλάδα 0-2. Μετά κόπων και βασάνων; Ναι, μετά κόπων και βασάνων. Χωρίς να το δικαιούται βάσει της εικόνας του ματς, που δεν θα… στοιχημάτιζε κανείς πως θα έμπαινε γκολ; Ναι χωρίς να το δικαιούται. Με έναν προπονητή που ήθελε νίκη, αλλά τελείωσε το ματς χωρίς σέντερ φορ και με… ψευτοεννιάρια τον Πέλκα και τον Τζόλη; Ναι. Οι βαθμοί, που ήταν το ζητούμενο, μπήκαν στο σακούλι.

Ακόμα τρεις, μετά από εκείνους τους τρεις με τη Σουηδία στο ΟΑΚΑ. Και τώρα; Στοκχόλμη. Την επόμενη Τρίτη, σε έναν ακόμα τελικό. Κι εκεί μονάχα για τη νίκη θα πάει η Εθνική κόντρα στη Σουηδία που στην έδρα της έχει τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς μετά και το σημερινό 3-0 απέναντι στο Κόσονο. Κι εκεί μόνο με τους τρεις βαθμούς θα μείνει ζωντανή. Αλλά δικαιούται ως τότε να ανασυνταχθεί, να φιλοδοξεί, να ελπίζει.

Το πλάνο απαιτούσε κλειστούς χώρους

Η Ελλάδα μπήκε με συγκεκριμένο πλάνο στο γήπεδο. Να αφήσει περισσότερο την μπάλα στη Γεωργία, να είναι εκείνη που θα αμυνθεί και θα προσπαθεί στην κόντρα επίθεση να βρει τον τρόπο για να απειλήσει και να σκοράρει. Το έκανε διότι γνώριζε από το προηγούμενο ματς απέναντι στη συγκεκριμένη ομάδα πως αν τους δώσεις χώρο στο ανοιχτό γήπεδο είναι ικανοί να σου κάνουν μεγάλες ζημιές.

Η Γεωργία είναι ομάδα που της αρέσει να φέρνει το… χάος μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αν βρει τέτοια ευκαιρία, θα την εκμεταλλευτεί. Η Ελλάδα δεν επέτρεψε αυτό το χάος. Είχε κοντά τις γραμμές της, είχε πολυπρόσωπη μεσαία γραμμή με Μπουχαλάκη, Σιώπη (που προτιμήθηκε από τον Αλεξανδρόπουλο), Μπακασέτα συν τους πλάγιους Τσιμίκα και Ανδρούτσο. Επαιξε με δύο στην κορυφή, τον Παυλίδη και τον Μασούρα ώστε να ξεκινάει να πρεσάρει από την αντίπαλη άμυνα. Και έκλεισε καλά τους χώρους για να μην αφήνει κενά στους γρήγορους ακραίους της Γεωργίας και κυρίως στον Κβαρατσκέλια.

Από τη μία το σχέδιο πέτυχε. Σε όλο το πρώτο μέρος οι Γεωργιανοί απείλησαν μονάχα μια φορά με ένα μακρινό σουτ του Κακαμπάτζε. Από την άλλη η Ελλάδα αδυνατούσε να βρει ρυθμό μεσοεπιθετικά και να παίξει γρήγορο ποδόσφαιρο. Το έκανε σε στιγμές που αποφάσιζε να βγει πιο ψηλά στο γήπεδο και να κυκλοφορήσει την μπάλα, εκμεταλλευόμενη την καλή τεχνική κατάρτιση ορισμένων παικτών της, κυρίως του Μπακασέτα και του Μασούρα που ήταν οι δύο που απείλησαν περισσότερο από τον καθένα.

Η μπάλα μπήκε στα δίχτυα του Λόρια στο 12′ αλλά η μπάλα είχε βγει εκτός τελικής γραμμής στο γύρισμα του Ανδρύτσου, με το VAR να παίρνει ορθά την απόφαση να μην μετρτήσει το γκολ, αλλά στις υπόλοιπες καλές στιγμές της Εθνικής ο Λόρια είχε αντίδραση κρατώντας το μηδέν. Όπως είχε αντίδραση και στα πολλά κόρνερ της Εθνικής. Έξι συνολικά κέρδισαν οι παίκτες του Φαν Σιπ στο πρώτο μέρος, δίχως να εκμεταλλευτούν κάποιο.

Πέλκας αντί Παυλίδη και… ψευτοεννιάρι ο Μασούρας

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Φαν Σιπ έβαλε τον Πέλκα αντί του Παυλίδη, σε μια κίνηση που μάλλον ζημιά της έκανε παρά τη βοήθησε. Έβαλε τον Μασούρα ως… ψευτοεννιάρι, με τον Πέλκα και τον Μπακασέτα να του δίνουν βοήθειες, αλλά δεν είχε παίκτη μέσα στην περιοχή που να μπορεί να του ακουμπήσει την μπάλα. Κανείς απ’ τους τρεις δεν είναι και δεν ήταν ποτέ του σέντερ φορ. Η Ελλάδα είχε αργό ρυθμό, καθόλου ευκαιρίες, δεν μπορούσε να βρει διαδρόμους για την εστία του Λόρια και όσο ο χρόνος περνούσε τόσο περισσότερο έβλεπε το Μουντιάλ να απομακρύνεται. Διότι με το 0-0 δεν θα υπήρχε καμία ελπίδα.

Λύτρωση με το πέναλτι του Μπακασέτα

Ο Φαν Σιπ συνέχιζε να μη βάζει στο γήπεδο σέντερ φορ, πέρασε τον Τζόλη αντί του Μασούρα παίζοντας πια με Τζόλη και Πέλκα ως επιθετικούς, αλλά η Ελλάδα απολύτως φυσιολογικά έμενε μακριά από την απειλή, μακριά από την εστία του Λόρια. Ήλπιζε μονάχα σε κάποια στημένη μπάλα. Και έπειτα από μία τέτοια, σε φάουλ που εκτέλεσε ο Μπακασέτας από τα αριστερά, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Γκιορμπελίτζε, ο Τζαβέλλας διαμαρτυρόταν αλλά κανείς δεν φάνηκε να έχει δει κάτι. Τελικά από το VAR κάλεσαν έπειτα από περίπου ένα λεπτό τον διαιτητή να δει τη φάση, το χέρί ήταν ξεκάθαρο, ο Μπακασέτας ευστόχησε στο πέναλτι και άνοιξε το σκορ για την Εθνική στο 89′.

Η Εθνική είχε πια πέντε λεπτά για να διαχειριστεί το υπέρ της σκορ και να κρατήσει μια νίκη χρυσάφι, ο Πέλκας στο 95′ σημείωσε το 2-0 τελειώνοντας μια και καλή την ιστορία και στέλνοντας την Ελλάδα στους εννιά βαθμούς, τρεις λιγότερους από τη Σουηδία την οποία θα αντιμετωπίσουμε την ερχόμενη Τρίτη στη Στοκχόλμη σε έναν ακόμα… τελικό παραμονής στη «μάχη» της πρόκρισης.

Γεωργία (Βίλι Σανιόλ): Λόρια, Κακαμπάτζε, Κοτσολάβα, Ντβάλι, Γκιορμπελίτζε, Κανκάβα, Αμπουρτζάνια, Λομπζανίτζε, Τσακβετάτζε (60′ Γκβίλια), Κβαρατσκέλια, Μικαουτάτζε (60′ Οκριασβίλι)

Ελλάδα (Τζον Φαν Σιπ): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τζαβέλλας, Ανδρούτσος, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Σιώπης (85′ Μάνταλος), Μπακασέτας, Μασούρας (78′ Τζόλης), Παυλίδης (46′ Πέλκας)