Τι αλλάζει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ μετά την απόσυρση της Γεννηματά

«Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά με την οποία γνωστοποίησε ότι έχει να δώσει μια μάχη σημαντικότερη από αυτή για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, έφερε παγωμάρα στη βάση της παράταξης.

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Όλοι ήθελαν να μάθουν τι ακριβώς είχε συμβεί. Και οι περισσότεροι έλεγαν ότι «κάτι είχαμε καταλάβει». Η κυρία Γεννηματά στις τελευταίες εμφανίσεις της έδειχνε εμφανώς καταβεβλημένη και αδυνατισμένη.  Οι εξετάσεις που έκανε την Πέμπτη, στον «Ευαγγελισμό» επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους των δικών της ανθρώπων. Η κατάσταση της οφειλόταν σε υποτροπή της κύριας νόσου.

Η απόσυρση της κυρίας Γεννηματά από την κούρσα της ηγεσίας δημιουργεί νέα δεδομένα στον προεκλογικό αγώνα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το αν τελικά η εκλογική διαδικασία γίνει στο χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί.

Θα γίνουν οι εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου;  Η τα νέα δεδομένα απαιτούν επανεξέταση. Δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η εκλογή αρχηγού θα πρέπει να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα καθώς μετά την απόσυρση της κυρίας Γεννηματά από την κούρσα, υπάρχει ανάγκη εκλογής νέας ηγεσίας. Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από το σκηνικό των επομένων ημερών και από την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας της προέδρου του ΠαΣοΚ.

Σε κάθε περίπτωση στην κούρσα θα βρεθούν τρείς υποψήφιοι αλλά επί της ουσίας η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Το νέο στοιχείο είναι ότι με τρεις υποψηφίους το πλέον πιθανό σενάριο είναι να έχουμε νικητή από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Στις 5 Δεκεμβρίου, αν τελικά γίνουν τότε οι εκλογές, θα ξέρουμε αν ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ο Νίκος Ανδρουλάκης θα οδηγήσουν το Κίνημα Αλλαγής στη μάχη των εθνικών εκλογών.

Το κλειδί που θα κρίνει τη μάχη είναι η δεξαμενή των φηφοφόρων της Φώφης Γεννηματά. Θα προτιμήσουν να κρίνουν τη μάχη της ηγεσίας ψηφίζοντας ένα από τα φαβορί ή θα προτιμήσουν μια στάση ουδετερότητας επιλέγοντας να ενισχύσουν την υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη; Το βέβαιο είναι ότι στην προσέλκυση της δεξαμενής αυτής αλλά και προς την κατεύθυνση της στήριξης των επωνύμων υποστηριχτών της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα στραφούν πλέον οι προσπάθειες των επιτελείων του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Λοβέδρου.

Η απόσυρση της Φώφης Γεννηματά δεν αλλάζει μόνο το σκηνικό του προεκλογικού αγώνα αλλά αλλάζει και τα δεδομένα στο μετεκλογικό σκηνικό. «Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης» ανέφερε. Η δήλωση αυτή αν μη τι άλλο αποδυναμώνει τα σενάρια που ήθελαν την επόμενη μέρα της εκλογής να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος θα βρισκόταν αντιμέτωπος με φυγόκεντρες τάσεις.

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος. Θα επηρεάσει, αρνητικά, η μη υποψηφιότητα Γεννηματά τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία; Το στοίχημα της συμμετοχής είναι το πρώτο. Θα έχει λοιπόν σημασία το αν οι ψηφοφόροι της κυρίας Γεννηματά προσέλθουν στην κάλπη ή επιλέξουν την αποχή από τη διαδικασία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ευαγγελισμό

Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” έφτασε πριν από λίγη ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να επισκεφθεί την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για να ενημερωθεί για την υγεία της, να της δηλώσει τη συμπαράστασή του στη νέα μάχη που καλείται να δώσει, αλλά και να της εκφράσει από κοντά τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση σύμφωνα με την ΕΡΤ1.

Από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν πληροφορήθηκε την περιπέτεια υγείας της Φώφης Γεννηματά έκανε την εξής ανάρτηση στο διαδίκτυο:

“Επικοινώνησα με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για να της ευχηθώ από καρδιάς περαστικά και γρήγορη ανάρρωση. Ευχή όλων μας, να ξεπεράσει σύντομα τη δοκιμασία αυτή”.