Οι ιδρυτές της BioNTech: Η τρίτη δόση του εμβολίου διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν λοιμώξεις

Λίγες ώρες μετα τη βράβευσή τους από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη Θεσσαλονίκη, το ζευγάρι των επιστημόνων της BioNTech που πρώτο βρήκε την εμβολιαστική απάντηση στον κορωνοϊό μιλά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά για την ασφάλεια, τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των μεταλλάξεων, αλλά και για την ανάγκη της τρίτης δόσης.

Αλέξης Παπαχελάς: Θέλω να κάνω μια ερώτηση που νομίζω όλοι θέλουν να ρωτήσουν, είμαι σίγουρος. Η πρώτη ερώτηση αφορά το εμβόλιο που δημιουργήσατε. Θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα χρόνο και πρόκειται να καλύψει τις νέες παραλλαγές;

Δρ. Ογκούρ Σαχίν: Αυτή τη στιγμή η επικρατούσα μετάλλαξη είναι η μετάλλαξη Δέλτα. Γνωρίζουμε από εργαστηριακά πειράματα ότι το εμβόλιο μας, εξουδετερώνει επίσης την μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και ότι μια πρόσθετη, τρίτη αναμνηστική δόση θα πρέπει να αυξήσει τα επίπεδα αντισωμάτων. Και με τα αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων θα πρέπει να έχουμε πλήρη προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα. Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η προστασία, πρέπει να το δούμε. Αλλά τα επίπεδα αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι πολύ υψηλά και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα πρέπει να είναι απολύτως επαρκές μέχρι την επόμενη άνοιξη. Και τότε πρέπει να δούμε τα επίπεδα αντισωμάτων και αν έρχονται νέες παραλλαγές. Προς το παρόν, είμαστε πολύ σίγουροι πως τα εμβολιασμένα άτομα θα είναι ασφαλή.

Αλέξης Παπαχελάς: Αλλά θεωρείτε πως η τρίτη δόση είναι σημαντική σε αυτή την χρονική στιγμή;

Δρ. Ογκούρ Σαχίν: Ναι το πιστεύουμε. Θεωρούμε ότι χωρίς την τρίτη δόση αυτές οι μολύνσεις θα συνεχιστούν. Γνωρίζουμε ότι επίσης μόνο με τη δεύτερη δόση το ποσοστό σοβαρής λοίμωξης είναι πραγματικά χαμηλό. Η δεύτερη δόση είναι που προστατεύει από σοβαρές ασθένειες, αλλά μόνο η τρίτη δόση διασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν λοιμώξεις. Και πιστεύουμε ότι η αποφυγή λοιμώξεων θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για αυτήν την πανδημία.

Αλέξης Παπαχελάς: Και ξέρετε, μια από τις βασικές ερωτήσεις στο μυαλό των ανθρώπων είναι το εάν αυτό το εμβόλιο είναι πραγματικά ασφαλές. Πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα σε πέντε ή σε δέκα χρόνια; Μπορεί να αλλάξει το DNA των ανθρώπων; Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό;

Δρ. Εζλέμ Τουρετσί: Η τεχνολογία του mRNA δεν αλλάζει την αλληλουχία του γονιδιώματος, επειδή εγχέεται. Δεν μεταπηδά και προκαλεί ανοσολογική απάντηση και εξαφανίζεται μέσα σε μερικές ημέρες έως δύο εβδομάδες. Άρα δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα. Το προφίλ ασφάλειας, ο τύπος των παρενεργειών είναι πολύ καλά καθορισμένες στις κλινικές δοκιμές μας όπου περισσότερα από 40.000 άτομα εμβολιάστηκαν. Στο μεταξύ, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται και τα δεδομένα ασφαλείας από αυτόν τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων συλλέγονται, έτσι ώστε το προφίλ ασφαλείας να είναι καλά καθορισμένο. Είναι κυρίως μετά τον ίδιο τον εβμολιασμό τις δύο πρώτες ημέρες που βλέπουμε συμπτώματα που μοιάζουν στη γρίπη, όπως ο πονοκέφαλος και η πιθανότητα κόπωσης και μετά από δυο μέρες φεύγουν, αφού και η ποσότητα mRNAέχει επίσης φύγει από τον οργανισμό. Οι πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες παρακολουθούνται από τις ρυθμιστικές αρχές, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από εμάς τους ίδιους. Και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές σχετικά με σοβαρές παρενέργειες.

Πηγή: skai.gr