Άτυπη συνάντηση Κώστα Βλάση με ομογενείς επιχειρηματίες

Ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών, Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης στο πλαίσιο της ιδιωτικής επίσκεψης στις ΗΠΑ συναντήθηκε με φίλους ομογενείς επιχειρηματίες. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο ομογενειακό εστιατόριο «Christos Steak House» στην Αστόρια. Αν και είχε ανεπίσημο χαρακτήρα, εν τούτοις οι συνδαιτυμόνες αντάλλαξαν απόψεις με τον Δρα Βλάση για τα θέματα που αφορούν την ομογένεια και την γενέτειρα.

Και επειδή «όπου πονάει το δόντι πάει η γλώσσα» γι αυτό και την μερίδα του λέοντος στην κουβέντα την κατέλαβε η παρατεταμένη και άνευ προηγουμένου κρίση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στους κόλπους της Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Βλάσης ήταν απόλυτα ενημερωμένος για την κατάντια της Ομοσπονδίας, διότι στους είκοσι περίπου μήνες που υπηρέτησε στο νευραλγικό πόστο του Υπουργείο Εξωτερικών λάμβανε ενημέρωση από πολλαπλές πηγές, καθώς επίσης και από τις διπλωματικές υπηρεσίες.

Αν και οι δύο πλευρές, λόγω του άτυπου χαρακτήρα της συνάντησης, δεν προέβησαν σε δηλώσεις, εν τούτοις πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι ο Δρ. Βλάσης συνέστησε στους συνομιλητές του να καταβάλλουν προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης, να βάλουν νερό στο κρασί τους και αντί των μηνύσεων να προτιμήσουν και να υποκινήσουν τον διάλογο ως το μοναδικό και πλέον αποτελεσματικό μέσο επίλυσης των διαφορών.

Επιδεινώνεται η κατάσταση

Ωστόσο η κατάσταση στην Ομοσπονδία παραμένει κρίσιμη διότι τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν και άλλες μηνύσεις επί προσωπικού μεταξύ των μελών της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων. Οι προσπάθειες εκτόνωσης που καταβλήθηκαν προ δύο ημερών δεν απέδωσαν καρπούς διότι οι δύο πλευρές παραμένουν ταμπουρωμένες στις θέσεις τους.

Το συμβούλιο που εκλέχτηκε από τις «εκλογές του πεζοδρομίου», όπως τις χαρακτηρίζουν οι ενάγοντες φαίνεται μουδιασμένο λόγω των μηνύσεων και δεν εάν δεν καταφέρει εντός της επόμενης εβδομάδας να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση ενδέχεται να παραμείνει στην αδράνεια και στο ράφι ως εξόριστη κυβέρνηση.

Οι κ.κ. Δημήτριος Καλαμαράς, Δήμος Σιώκης, Νίκος Διαμαντίδης, Ηλίας Τσεκερίδης και Βασίλειος Σταθάκος, οι οποίοι προσέφυγαν πρώτοι στην δικαιοσύνη, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021, αντί της γενικής συνέλευσης συγκάλεσαν πανομογενειακή συγκέντρωση.

Αν και πέρασαν δέκα περίπου μέρες από εκείνο το βράδυ εν τούτοις μέχρι και ετούτη την ώρα δεν φαίνεται να έχουν προσδιορίσει την ημέρα σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης, του ανωτάτου οργάνου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Η πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων αν και κατέχει τα κλειδιά του Σταθάκειου Κέντρου, εν τούτοις δεν έχει πρόσβαση στα αρχεία της Ομοσπονδίας, γιατί ο γραμματέας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Απόστολος Τομόπουλος τα έχει ήδη παραδώσει στο νέο συμβούλιο.

Μέλη της πλειοψηφίας με τα οποία επικοινωνήσαμε επικαλούνται την έλλειψη των αρχείων για την σύγκλιση της γενικής συνέλευσης. Η άλλη πλευρά αποδίδει την αδυναμία σύγκλισης γενικής συνέλευσης στον φόβο ναυαγίου λόγω έλλειψης απαρτίας, η οποία θα μεταφραστεί ως αποδοκιμασία και μποϊκοτάρισμα από τους 45 συλλόγους και κοινότητες που συμμετείχαν στις «εκλογές του πεζοδρομίου».

Όπως και να έχουν τα πράγματα ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί και τις εντυπώσεις θα κερδίσει όποιος καταφέρει να συγκαλέσει πρώτος την γενική συνέλευση με απαρτία.

Ανεξάρτητη Επιτροπή Παρελάσεως

Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο η πρόταση συγκρότησης μιας ανεξάρτητης Επιτροπής Παρελάσεως, η οποία θα αναλάβει την διοργάνωση της παρελάσεως του 2022, η οποία συμπίπτει με την 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της AHEPA, της κορυφαίας οργάνωσης των Ελληνοαμερικανών.

Η εν λόγω πρόταση βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ευρύτερη ομογένεια και κυρίως σε όσους έχουν απογοητευτεί από την κατάντια της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και κυρίως από την ανικανότητα της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων να φέρουν εις πέρας μια αποστολή την οποία οι ίδιοι επεδίωξαν με απώτερο στόχο να παραμείνει η προεδρία στα δικά τους «χωρικά ύδατα».

Εάν  συγκροτηθεί Ανεξάρτητη Επιτροπή Παρελάσεως τότε το πλήγμα θα είναι καίριο και ολέθριο για την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Κι αυτό διότι τα χρήματα που έχουν απομείνει στα ταμεία της δεν αρκούν για την κάλυψη των εξόδων του Σταθάκειου ούτε για έναν χρόνο. Εάν δεν σταματήσουν πάραυτα οι δικαστικές διαμάχες στις οποίες εισήλθαν η Ομοσπονδία θα παραμείνει επί μακρόν στην αδράνεια και οι πιθανότητες ανάκαμψης θα είναι απειροελάχιστες.

Κι αυτό διότι στο παρόν και στο εγγύς μέλλον ουδείς πρόκειται να ασχοληθεί με μια ημιθανή και απένταρη οργάνωση και με ένα ετοιμόρροπο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

anamniseis.net