Η Τουρκία απειλεί, η Μέρκελ στηρίζει!

Πολλά βλέμματα ήταν στραμμένα στη σημερινή συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας και της Τουρκίας, Άνγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση υπήρξαν εκατέρωθεν ευχαριστίες και κάποιες επικρίσεις.

Η καγκελάριος της Γερμανίας αποχαιρέτισε για τελευταία φορά σήμερα Σάββατο τον πρόεδρο της Τουρκίας, έναν «σημαντικό εταίρο» τον οποίο συχνά υπερασπιζόταν στους κόλπους της Ευρώπης, χωρίς να κρύψει την κριτική που ασκούσε, ιδίως στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ.

Το γεύμα στον Βόσπορο

Η καγκελάριος, η οποία κάνει την αποχαιρετιστήρια περιοδεία της έπειτα από 16 χρόνια στο τιμόνι της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, είχε προσκληθεί να γευματίσει με τον Ερντογάν στα Θεραπειά, σε μια από τις εντυπωσιακότερες προεδρικές κατοικίες, πάνω στον Βόσπορο.

«Κάποιες φορές ήμουν επικριτική για τις εξελίξεις που παρακολουθούσαμε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών», παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνάντησης. «Το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω ότι θα γίνει το ίδιο και με την επόμενη γερμανική κυβέρνηση: η σχέση της Τουρκίας με τη Γερμανία θα συνεχιστεί, με τις καλές και τις κακές όψεις της», προσέθεσε.

«Αγαπητή φίλη» η Μέρκελ για τον Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, που ευχαρίστησε δύο φορές την «αγαπητή φίλη» του, την Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε εκ των προτέρων τις ανησυχίες του για το μέλλον: «Δεν είναι ποτέ εύκολο να εργάζεσαι με έναν συνασπισμό» όπως αυτός που διαπραγματεύεται επί του παρόντος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, εκτίμησε.

Ανοιχτή η πόρτα του Βερολίνου

Τα τελευταία 16 χρόνια, παρά τις, κάποιες φορές σοβαρές, πολιτικές διαφωνίες ή ακόμη και τις εντάσεις, όπως αυτή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, η Μέρκελ φρόντιζε πάντα να διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του Βερολίνου για την Άγκυρα και απέτρεψε να κλείσει η Ευρώπη τη δική της.

Η Γερμανία, όπου κατοικούν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι καταγόμενοι από την Τουρκία -με βάση τις πιο πρόσφατες, επίσημες εκτιμήσεις- παρενέβη πολλές φορές υπέρ της Άγκυρας, όταν επιδεινώνονταν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για το μεταναστευτικό, με την ΕΕ να προσφέρει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ώστε να κρατήσει τους μετανάστες στο έδαφός της.

Ο Ερντογάν είπε σήμερα για το θέμα αυτό ότι η χώρα του έχει γίνει «ξενώνας» για τους πρόσφυγες, καθώς φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύρους και περίπου 300.000 Αφγανούς.

Η καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτισε αυτό το «σημαντικό έργο» και εγγυήθηκε ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Τουρκία θα συνεχιστεί». «Επειδή θέλουμε να βάλουμε τέλος στη διακίνηση ανθρώπων, η στήριξη της ΕΕ είναι αναγκαία: έχουμε ήδη δώσει 4,5 από τα 6 δισεκ. ευρώ» που συμφωνήθηκαν, τόνισε.

Η εκτίμηση για τη συνέχεια των σχέσεων

Η ιδιαίτερη σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία, που εξαρτάται κατά πολύ από την προσωπικότητα της Μέρκελ και το κύρος της στην ευρωπαϊκή σκηνή, μπορεί να κινδυνεύσει με τη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει στο Βερολίνο, εκτιμά ο Γκύντερ Ζόιφερτ, ερευνητής στο γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

Οι δύο ηγέτες είχαν ασφαλώς «δύσκολες προσωπικές σχέσεις σε πολλά θέματα αλλά κατάφερναν πάντα να διαφυλάξουν μια ατμόσφαιρα συνεργασίας και εργασίας. Η Γερμανία δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα της, άφηνε πάντα έναν δίαυλο ανοιχτό», σχολίασε ο ερευνητής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χάρη στη Μέρκελ, οι σχέσεις της Τουρκίας παρέμειναν καλύτερες με τη Γερμανία απ’ ότι με τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία. Όμως το μέλλον προμηνύεται σαφώς δυσκολότερο για τις δύο χώρες, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού, προέβλεψε ο Ζόιφερτ. «Όποιος και αν είναι ο νέος καγκελάριος, δεν θα έχει στην ευρωπαϊκή σκηνή το κύρος και το βάρος της Μέρκελ. Θα του είναι επομένως πιο δύσκολο να συντονίζει την ευρωπαϊκή πολιτική όπως το έκανε εκείνη», κατέληξε.

Δείτε ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τη συνάντηση των δύο ηγετών

Το αμαξάκι του γκολφ που έκανε εντύπωση

Το στιγμιότυπο που έκανε εντύπωση στην τελευταία επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελαρίου, ήταν όταν οι δυο ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ένα αμαξάκι γκολφ και επισκέφθηκαν την περιοχή της παραλίας όπου βρίσκεται η προεδρική κατοικία. Εκεί απηύθυναν χαιρετισμό σε ντόπιους και ξένους δημοσιογράφους.

Οκτάι – Η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 – Δεν υποχωρούμε στα Βαρώσια

Συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις η Άγκυρα, στον απόηχο των αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, να μιλά για την Κύπρο, σημειώνοντας πως «είναι ένα νησί, το οποίο ειναι δικό μας απο το 1571».

Απευθυνόμενος, με προκλητικό τόνο, σε Αθήνα και Λευκωσία, ο Οκτάι δήλωσε πως «σήμερα, επειδή προσπαθούν να πουν μερικά πράγματα, να καταλάβουν ποιοι είναι η μειoνότητα και ποιοι οι εισβολείς. Να τους το θυμίσουμε στους Έλληνες, στους Ελληνοκύπριους και σε όλο τον κόσμο».

Παράλληλα, ο Οκτάι τόνισε πως «στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά με τις προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι που δεν το κατάλαβαν αυτό, χρησιμοποίησαν ένα πλοίο ιταλικής ιδιοκτησίας με σημαία Μάλτας και επιχείρησαν να το στείλουν για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας. Να υπογραμμίσω πως όποιος χάνει την πορεία του στη Μεσόγειο, θα πάρει την απάντησή του».

Αναφερόμενος στην υπογραφή των συμφωνιών της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ, ο Οκτάι δήλωσε πως «με όποιον και να έχουν συμφωνήσει και οποιαδήποτε συμφωνία κι αν έχουν κάνει, μην βασιστούν σε αυτές και σε όποιους κρύβονται απο πίσω τους και να μην κάνουν ενέργειες σαν κακομαθημένοι. Το λέω αυτό και στην Ελλάδα και στους Ελληνοκύπριους. Αν το επιχειρήσουν, γνωρίζουν την απάντηση, την οποία θα πάρουν όπως συνέβη ιστορικά, και σήμερα και μελλοντικά».

«Eπίσης, δεν θα υποχωρήσουμε στο ζήτημα να δώσουμε και πάλι ζωή στα Βαρώσια και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή της ‘ΤΔΒΚ’», κατέληξε ο τούρκος αντιπρόεδρος.