Σάρωσε τη Βόρεια Ελλάδα ο «Μπάλλος» – Απεγκλωβισμοί πλημμυροπαθών

Μετά την Αττική όπου η κακοκαιρία «Μπάλλος» δημιούργησε σοβαρότατα προβλήματα για δύο 24ωρα, χθες, σάρωσε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς οι καταιγίδες προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Δραματικές ώρες, έζησαν οι κάτοικοι στο Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά την υπερχείληση ρέματος στην περιοχή καθώς χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ανθρώπων από τις οικίες τους.

Δύο ακόμα άτομα που βρίσκονταν μέσα σε πλημμυρισμένη βιοτεχνία απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή μηχανήματος του δήμου Θέρμης, στην περιοχή Φαρμακέϊκα, κοντά στο Νέο Ρύσιο στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων, 26 για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, σύμφωνα πάντα με τα τοπικά Μέσα.

Απεγκλωβίστηκε οδηγός στα Λαγκαδάκια

Ώρες αγωνίας έζησαν όμως και οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδικίων του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Αργά το βράδυ, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγού, ο οποίος μαζί με το ΙΧ του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου σε ιρλανδική διάβαση, έχοντας αρχικά παραβιάσει τους ειδικούς κώνους που είχαν τοποθετήσει οι άνθρωποι της Κοινότητας προκειμένου να απαγορεύσουν τη διέλευση της.

Όπως αναφέρει το gritmes, μετά από έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής ο οδηγός του Ι.Χ απεγκλωβίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Τυχερός μέσα στην ατυχία του, ο οδηγός του ΙΧ έχει σταματήσει αυτή τη στιγμή στα αναχώματα του χειμάρρου, ενώ η βροχή συνεχίζεται και στο σημείο αναμένεται όχημα της πυροσβεστικής προκειμένου να τον απεγκλωβίσει.

«Είμαστε όλοι εδώ και προσπαθούμε με ψυχραιμία να βοηθήσουμε και να κάνουμε ό,τι χρειαστεί» ανέφερε στο GRTimes, o πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδικιών, Γιάννης Πετρίδης.

Προβλήματα σε Εγνατία και Εθνική Οδό

Η κακοκαιρία προκάλεσε όμως προβλήματα και σε μεγάλα οδικά δίκτυα αλλά και επαρχιακούς δρόμους. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε πέντε σημεία του οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, αφού τα νερά μετέφεραν φερτά υλικά στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστο το σημείο, όπως αναφέρει το seleo.gr.

Στο σημείο αναμένουν μηχανήματα για να τα απομακρύνουν, ενώ κάποιοι οδηγοί παραμένουν ακινητοποιημένοι στο σημείο περιμένοντας να ανοίξει ξανά ο δρόμος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής οδικά σημεία:

  • στο 90ο χλμ. Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη
  • στο 380 χλμ Εγνατίας Οδού, ρεύμα προς Θεσσαλονίκη (από κόμβο Ασπροβάλτας) – Πραγματοποιούνται εκτροπές των οχημάτων μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας (ύψος κόμβου Ασπροβάλτας).
  • στο 14ο χλμ επαρχιακής οδού Ρεντίνας-Λαγκαδά δήμου Βόλβης
  • στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά-Βόλβης, ύψος Ευαγγελισμού δήμου Βόλβης
  • στην Επ. Οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, από τον κόμβο Αεροδρομίου έως τον κόμβο Ρυσίου.

Η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Δραματικές στιγμές στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής – Εκκενώθηκαν σπίτια

Δραματικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι και στην Ολυμπιάδα Χαλδικικής, όπου ο Μπάλλος σάρωσε με το πέρασμά του.

Δύο χείμαρροι που περνούν μέσα από το χωριό φούσκωσαν επικίνδυνα θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές.

Τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στα δύο ρέματα έχουν εκκενωθεί και οι άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της περιοχής.