Γιορτάστηκε στη Φλόριδα η επέτειος Απελευθέρωσης της Αθήνας

Φωτογραφία: Μέλη του Δ. Συμβουλίου του Συλλόγου Αθηναίων Φλόριδας, σερβίρουν τα φαγητά στον κόσμο. Αριστερά, η πρόεδρος, Ελένη Καρυοφύλλη. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

Ορθιοι όλοι, σε στάση προσοχής και αμίλητοι κάτω από ένα υπόστεγο παραθαλάσσιου πάρκου στο Τάρπον Σπρινγκς. Και στη μέση η Ελένη Καρυοφύλλη, που αφού μίλησε, ζήτησε να τηρηθεί σιγή ενός λεπτού στη μνήμη εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία κατά τα χρόνια της Κατοχής.

Ηταν ο φετινός εορτασμός της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς ναζί, που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προτίμησε ο Σύλλογος Αθηναίων Φλόριδας «Αττική», να κάνει σε ανοικτό χώρο, διαλέγοντας το Χάουαρντ Παρκ του «Ελληνικού Χωριού», αντί να οργανώσει χοροεσπερίδα, όπως πάντα, σε κλειστό χώρο.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Καρυοφύλλη, αναφερόμενη στην επέτειο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι την ημέρα που οι Γερμανοί ναζί έφυγαν από την κατεχόμενη μέχρι τότε Αθήνα, ο κόσμος πανηγύριζε για την ελευθερία που είχε ανατείλει όχι μόνο για την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά για όλη την Ελλάδα. «Οι ναζί, έλεγαν, είτε το ήθελαν, είτε όχι ότι φεύγουν από την Αθήνα», είπε η κ. Καρυοφύλλη.

Ζήτησε, εξάλλου, από όλους να ενισχύσουν όλα τα σωματεία της Ομογένειας τα οποία ξανάρχισαν τη λειτουργία τους, η οποία είχε διακοπεί, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ευχαρίστησε, επίσης, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αθηναίων, καθώς και όλους τους άλλους εθελοντές, που βοήθησαν στην πραγματοποίηση του πικ νικ. Ανακοίνωσε, ακόμα, ότι η οργάνωση θα συγκαλέσει γενική συνέλευση πριν από τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, ενώ ζήτησε από όλους να την ενημερώσουν εάν γνωρίζουν οικογένειες με ανάγκες, προκειμένου να βοηθήσει ο Σύλλογος, λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους. «Ο Αθηναϊκός Σύλλογος συνεχίζει να προσφέρει ό,τι μπορεί», τόνισε η κ. Καρυοφύλλη. Με την ευκαιρία αυτή, πρόσθεσε ότι ήδη ο Σύλλογος βοηθά τρεις οικογένειες κάθε χρόνο κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της Ημέρας των Ευχαριστιών.

 

Εθνικός Κήρυξ

Η πρόεδρος των Αθηναίων της Φλόριδας, Ελένη Καρυοφύλλη, μιλά για την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας κατά την εκδήλωση σε πάρκο του Τάρπον Σπρινγκς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

 

Και ακόμα, προσφέρεται οικονομική υποστήριξη κάθε χρόνο, στο κάμπους Τάρπον Σπρινγκς, του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ. Πρόσφατα, έγινε άλλη δωρεά για τους πυροπαθείς της Ελλάδος. «Αυτοί οι άνθρωποι υπέφεραν. Και είμαι πολύ χαρούμενη, που ο Σύλλογος Αθηναίων είναι πάντοτε έτοιμος να βοηθήσει, όπου χρειάζεται», υπογράμμισε. «Και αυτό, το κάνετε όλοι εσείς, όλα τα μέλη, που δεν μας ξεχνάτε, που μας δίνετε τις συνδρομές σας, που μας δώσατε δωρεές. Ολα αυτά, τα κάνουμε γιατί όλοι εσείς είστε δίπλα μας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Οι ομογενείς που πήγαν στην εκδήλωση των Αθηναίων πέρασαν μερικές ώρες με φίλους και γνωστούς, αρκετούς από τους οποίους είχαν καιρό να συναντήσουν, λόγω της πανδημίας.

Ο Σύλλογος πρόσφερε νόστιμα φαγητά, ενώ υπήρχε και ψυχαγωγικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική. Επαιξαν και τραγούδησαν ο παλαιός γνωστός καλλιτέχνης Κώστας Καλαμπάκας, καθώς και ο Χρήστος Σαπουρτζής. Αρκετοί από τους παραβρεθέντες, βρήκαν την ευκαιρία για χορό.

Ο καιρός ήταν καλός, με υψηλή θερμοκρασία και λιακάδα και αρκετοί από τους ομογενείς, προτίμησαν να καθίσουν έξω από το υπόστεγο, κάτω από τα δένδρα.

«Ευχόμαστε του χρόνου τέτοιες μέρες να είναι καλύτερες οι συνθήκες με τον κορωνοϊό, ώστε να γιορτάσουμε την επέτειο, με χοροεσπερίδα σε αίθουσα, όπως κάθε χρόνο», είπε η κ. Καρυοφύλλη.

 

Εθνικός Κήρυξ

Αθηναίοι και άλλοι ομογενείς που συγκεντρώθηκαν σε παραθαλάσσιο υπόστεγο του Χάουαρντ Παρκ του “Ελληνικού Χωριού” για τον εορτασμό του Συλλόγου τους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: “Ε.Κ.”/ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

 

Πριν τον κορωνοϊό, ο Σύλλογος Αθηναίων Φλόριδας έκοβε για τα μέλη και τους φίλους τους την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα, ενώ τον Φεβρουάριο πραγματοποιούσε την ετήσια χοροεσπερίδα του. Τον Μάρτιο, επίσης, γιορτάζει την Καθαρή Δευτέρα.

Από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι οι ετήσιες εκδρομές του. Συνήθως, συμπεριλαμβάνουν μετάβαση και επιστροφή με πούλμαν, θαλάσσια κρουαζιέρα με φαγητό και εφόσον είναι δυνατόν, επισκέψεις σε χώρους με καταστήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα μέλη του Συλλόγου πληρώνουν μόνο το μισό εισιτήριο για όλα, επειδή το άλλο μισό καταβάλλει από το ταμείο της η οργάνωση.

O Σύλλογος Αθηναίων είχε προ ημερών γενική συνέλευση στην αίθουσα του Ελληνικού Αλληλοβοηθητικού Συνδέσμου (Hellenic Benevolent Association) στο Τάρπον Σπρινγκς.

Η πρόεδρος των Αθηναίων τόνισε στα μέλη ότι παρά την πανδημία του κορωνοϊου, πέρυσι και φέτος, ο Σύλλογος δεν διέκοψε τις δραστηριότητές του. Ετσι, συνέχισε την παράδοση να δίνει για βοήθεια σε άτομα με ανάγκες. Επίσης, προσφέρει κάθε χρόνο 100 δολάρια σε κάθε τελειόφοιτο του ελληνικού σχολείου της περιοχής. Και ακόμα, κατά τα Χριστούγεννα και την Ημέρα των Ευχαριστιών προσφέρει τρόφιμα σε άτομα με ανάγκες, μέσω του ειδικού προγράμματος της κοινότητας του Αγ. Νικολάου για βοήθεια σε άπορους, που συντονίζει ο Χρήστος Παλαϊδης. Στο πρόγραμμα αυτό προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της και η κ. Καρυοφύλλη κάθε Δευτέρα.

Η κ. Καρυοφύλλη ευχαρίστησε κατά τη γενική συνέλευση όλους όσοι έχουν κάνει χρηματικές προσφορές για το έργο της οργάνωσης. Ανακοίνωσε δε ότι στο ταμείο της οργάνωσης υπήρχαν 11.226 δολάρια, πράγμα που θα επιτρέψει και φέτος στο Σύλλογο να οργανώσει την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή κυρίως για τα παιδιά. Η γιορτή προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Κατά την εκδήλωση αυτή, ο Αγιος Βασίλης μοιράζει δώρα και ευχές, όχι μόνο στα παιδιά των μελών του Συλλόγου, αλλά όλης της Ομογένειας τα οποία είναι ευπρόσδεκτα στον εορτασμό.

Ρεπορτάζ: Εθνικός Κήρυξ Νέας Υόρκης