$636.000 για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα από Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Φώτο: ΑΑΡ via AP /Thanassis Stavrakis

Χρηματικό ποσό ύψους 636.613,52 δολαρίων συγκεντρώθηκε από τον έρανο που διενεργήθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας υπέρ των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Με ανακοίνωσή της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή γνωστοποιεί την κατανομή και διάθεση του εν λόγω χρηματικού ποσού, ενώ ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ευχαριστεί και συγχαίρει όλους τους δωρητές που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του εράνου, σημειώνοντας πως παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στην Αυστραλία εξαιτίας της πανδημίας,

H σχετική ανακοίνωση  αναφέρει τα ακόλουθα:

“Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με χαρά ανακοινώνει ότι το τελικό χρηματικό ποσό το οποίο συγκεντρώθηκε από τον έρανο που διενεργήθηκε υπέρ των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, ανέρχεται στο ύψος των 636.613,52 δολαρίων.

Το εν λόγω χρηματικό ποσό διατίθεται ως ακολούθως:

– $150.000 για τις πυρκαγιές στη Β. Εύβοια, κατατίθενται στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος.

– $130.000 για τις πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες Αττικής, κατατίθενται στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

– $100.000 για τις πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσσηνίας, κατατίθενται στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.

– $35.000 για τις πυρκαγιές στην Κάρπαθο, κατατίθενται στην Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου.

– $100.000 για την καταστρεπτική πυρκαγιά στην Ιερά Μονή Μαζίου, κατατίθενται στην Ιερά Μονή Μαζίου.

– $100.000 για το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (εθελοντές), κατατίθενται στο Ι.Δ.Α.Φ.Κ..

– $21.613,52 κατετέθησαν σε ιδιώτες οι οποίοι ζήτησαν απευθείας βοήθεια από την Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος συγχαίρει θερμά όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εκκλησίας και συνεισέφεραν από το υστέρημά τους στον ευγενή σκοπό του εράνου.

Εξάλλου, σε δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος αναφέρει: «Επανειλημμένα και αδιάλειπτα δοξάζω τον Τριαδικό Θεό που με αξίωσε να ποιμάνω τον ευλογημένο λαό μας στην Αυστραλία, ο οποίος αποδεικνύει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία την αφοσίωσή του στις αρχές και αξίες της Πίστεως και του Γένους μας. Αυτή τη φορά, ενώπιον της φοβερής δοκιμασίας που βίωσαν προσφάτως τα αδέρφια μας στις πυρόπληκτες περιοχές της Ελλάδας, η Ομογένειά μας ενεργοποίησε και πάλι τα φιλάνθρωπα και αλληλέγγυα αντανακλαστικά της, συγκινώντας άπαντες με τη συμμετοχή και τη γενναιόδωρη προσφορά της στον έρανο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.

Η συγκίνηση και η περηφάνια μας επιτείνονται καθώς αναλογιζόμαστε ότι η πραγματοποίηση του εράνου συνέπεσε με μια περίοδο εξόχως δύσκολη για τους περισσότερους ομογενείς μας, δεδομένης της επιδείνωσης που παρουσίασε η πανδημία στις πολυπληθέστερες πολιτείες της Αυστραλίας. Οι ομογενείς μας, όπως και όλοι οι πολίτες δοκιμαζόμενων περιοχών, υποχρεώθηκαν να κλειστούν στα σπίτια τους για να προφυλαχθούν από τον ιό. Οι πιο πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, όπως και λοιποί χώροι εργασίας. Και οι εκκλησίες μας στην πλειονότητά τους παρέμειναν κλειστές για τους πιστούς, γεγονός το οποίο δυσχέρανε την επικοινωνία των κληρικών μας με τους ενορίτες τους. Παρ’ όλα αυτά όμως, σε πείσμα των τόσο αντίξοων συνθηκών, οι άνθρωποί μας μερίμνησαν να κρατήσουν ανοιχτές τις καρδιές τους, πρόθυμες να προσφέρουν βοήθεια στους συνανθρώπους τους που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη.

Από βάθους ψυχής ευχαριστώ και συγχαίρω όλους για τη συμβολή τους στην εκπλήρωση του ιερού αυτού καθήκοντός μας απέναντι στα αδέρφια μας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην πατρίδα, ιδιαιτέρως τα Ομογενειακά Σωματεία, τους Συλλόγους και τις Οργανώσεις αλλά και όλες τις Ενορίες – Κοινότητες, και εύχομαι ο πανάγαθος Θεός να ανταποδίδει πολλαπλάσια, σε όλους και στις οικογένειές τους».

Επισημαίνεται ότι σύντομα θα δημοσιευθεί, στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, αναλυτικός κατάλογος με τους δωρητές του εράνου και με τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά που προσεφέρθησαν.