H υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ρεπορτάζ-φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ

Νέα Υόρκη.- Με μια λιτή τελετή μέλη της ομογένειας και της εκκλησιαστικής κοινότητας υποδέχτηκαν τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο Παναγιότατος επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά από 12 χρόνια, καθώς η τελευταία η τελευταία επίσημη επίσκεψη του είχειπραγματοποιηθεί το 2009.

Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή από την Κωνσταντινούπολη προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Άντριους. Έξω από το ξενοδοχείο βρίσκονταν Μητροπολίτες, ιερείς και μαθητές  από την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στη Μπεθέσδα του Μέριλαντ που περίμεναν υπομονετικά κρατώντας λουλούδια για να καλωσορίσουν τον Πατριάρχη, ο οποίος τους μοίρασε ως ευλογία από ένα μικρό σταυρουδάκι.

Ο Πατριάρχης κατέφθασε συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος ανέβηκε πρώτος στο βήμα για να τον προλογίσει. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια ιστορική αναδρομή σε όλες τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ. Μάλιστα θυμήθηκε ότι στην επίσκεψη του 2004 είχε υπηρετήσει και ο ίδιος ως διάκονος όπως κάνει τώρα ο τριτεύων πατριαρχικός διάκος Καλλίνικος που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Σίλβερ Σπρινγκ του Μέριλαντ.

«Εμείς, τα πιστά παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, σας καλωσορίζουμε με ανοιχτές καρδιές για έβδομη φορά στην ιστορική και φημισμένη Πατριαρχική σας διακονία», τόνισε χαρακτηριστικά. «Προσβλέπουμε σε εσάς, λοιπόν, Παναγιώτατέ, για να μας δείξετε τον δρόμο και να μας δώσετε ένα ανανεωμένο και εμπνευσμένο όραμα για την πίστη των αγίων και των Αποστόλων που γνωρίζετε τόσο καλά.Η Παναγιότητά σας έρχεται με την ευλογία της βασίλισσας των πόλεων, όπου η πίστη μας αντηχεί μέσα στις χιλιετίες. Και λαμβάνουμε αυτήν την ιδιαίτερη ευλογία με μια αίσθηση βαθιάς ευχαριστίας και βαθιάς εκτίμησης».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι επιστρέφει στις ΗΠΑ. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερα έμφαση στους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης με τους πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου.

Απευθυνόμενους στους ομογενείς, ο κ. Βαρθολομαίος είπε «εσείς, οι πιο αγαπημένες μας κόρες και γιοι, μεταλαμπαδεύσατε την πίστη των Αποστόλων σε αυτήν την ευλογημένη ήπειρο. Η Αμερική αναγνωρίζει τη βαθιά σας δέσμευση να ζήσετε πλήρως αυτήν την πίστη, γιατί έχει κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες βασίζονται τα μόνιμα χαρακτηριστικά της Εκκλησίας. Ο χρόνος μας μαζί σας τις επόμενες μέρες είναι μια ευκαιρία που μας έδωσε ο Θεός για να επιβεβαιώσουμε τους άθραυστους δεσμούς μας».

Συνεχίζοντας, ο Παναγιώτατος εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, λέγοντας ότι κατάφερε να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και να αναζωογονήσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ακόμη και εν μέσω της ταραχής που προξένησε η πανδημία. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την υπηρεσιακό Επικεφαλής Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Πολιτειών, Asel Roberts, και μέσω αυτής τον πρόεδρο Μπάιντεν, για τη θερμή. Κλείνοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε «αισθανόμαστε πραγματικά ευλογημένοι που επιστρέψαμε ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι Επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ

• Η πρώτη ήταν το 1997 για μια μηνιαία περιοδεία στις ΗΠΑ.

• Στη συνέχεια, το 2000, για ένα σύντομο τετραήμερο ταξίδι στο Ντιτρόιτ και στη Νέα Υόρκη.

• Το 2002, για μια σημαντική επίσκεψη συνυφασμένη με την 80η και την 65η επέτειο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Ελληνικού Κολλεγίου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σταυρού

• Η επόμενη ήταν το 2004, για ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στη Νέα Υόρκη και στη Νέα Ιερσέη.

• Το 2006, για τις εορταστικές εκδηλώσεις γύρω από τη γιορτή των Θεοφανίων στο Tarpon Springs και την ευρύτερη περιοχή της Τάμπα, καθώς και στη Νέα Ορλεάνη.

• Και η τελευταία και πιο πρόσφατα ήταν το 2009.