ΗΠΑ: Από τις 8 Νοεμβρίου αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί για τους ταξιδιώτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα ένα νέο διάταγμα με το οποίο αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί στα ταξίδια για τους αλλοδαπούς που θέλουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, από τις 8 Νοεμβρίου.

Μετά την ημερομηνία αυτήν οι ανήλικοι κάτω των 18 ετών δεν θα χρειάζεται να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19 για να μπουν στις ΗΠΑ. Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, ενημερώνοντας τηλεφωνικά για τους νέους κανονισμούς που διέπουν το άνοιγμα των συνόρων σε όσους μπαίνουν στη χώρα αεροπορικώς, είπε ότι για να εξαιρεθούν οι ανήλικοι ελήφθησαν υπόψη τα διαφορετικά μέτρα μεταξύ των χωρών για τους εμβολιασμούς των παιδιών αλλά και η διαθεσιμότητα των εμβολίων ανά χώρα.

Για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες θα ξανανοίξουν από τις 8 Νοεμβρίου τα σύνορα που είχαν κλείσει από τον Μάρτιο του 2020 για εκατομμύρια ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Από την υποχρέωση του εμβολιασμού θα εξαιρεθούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών: σύμφωνα με ένα έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση, θα εξαιρεθούν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές των εμβολίων, όσοι έχουν ιατρικούς λόγους να μην εμβολιαστούν, εκείνοι που ταξιδεύουν για ανθρωπιστικούς ή κατεπείγοντες λόγους και όσοι προέρχονται από χώρες όπου υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα εμβολίων. Τα παιδιά άνω των δύο ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε τεστ τρεις ημέρες πριν από την άφιξή τους στις ΗΠΑ, εφόσον ταξιδεύουν συνοδευόμενα από εμβολιασμένους ενήλικους. Αν ταξιδεύουν μόνα ή συνοδευόμενα από ανεμβολίαστους ενηλίκους, θα κάνουν το τεστ μία ημέρα πριν από την αναχώρησή τους.
Τεστ κορωνοϊού και για τους εμβολιασμένους

Γενικά, όλοι οι αλλοδαποί θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ τρεις ημέρες πριν από την αναχώρησή τους αν είναι εμβολιασμένοι και μία ημέρα πριν την αναχώρηση αν είναι ανεμβολίαστοι. Το μέτρο αυτό ισχύει επίσης για τους Αμερικανούς πολίτες και τους μονίμους κατοίκους που επιστρέφουν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, εναπόκειται στις αεροπορικές εταιρείες να ελέγχουν, πριν από την επιβίβαση, τα αποδεικτικά εμβολιασμού.

Οι ΗΠΑ έχουν γνωστοποιήσει ήδη ότι δέχονται όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer/BioNTech, Sinopharm και Sinovac). Εγκρίνουν επίσης τους συνδυασμούς διαφορετικών εμβολίων για την πρώτη δόση και τις αναμνηστικές. Επίσης, οι αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να συλλέγουν από τους ταξιδιώτες πληροφορίες που θα επιτρέπουν στις αρχές να τους εντοπίσουν μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, εφόσον έχουν προσβληθεί ή έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα της Covid-19.

Πηγή: iefimerida.gr