1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Συνεδρίο στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη διοργάνωση του 1ου Παγκόσμιου Πανομογενειακού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, από τις 15 μέχρι και τις 17 Ιουλίου 2022, με θέμα «Ο Αριστοτέλης συναντά τον Ιπποκράτη», ανακοίνωσαν ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κυριάκος Αναστασιάδης.

Το πανομογενειακό συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και συνδιοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) καθώς και από άλλους φορείς της περιοχής και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως πόλης που θα φιλοξενήσει το μοναδικής κλίμακας και εμβέλειας συνέδριο εντάσσεται στη στρατηγική μας να καταστεί η συμπρωτεύουσα παγκόσμιο κέντρο της ελληνικής ομογένειας, ένα κόμβος για τους απανταχού Έλληνες και λίκνο σπουδαίων πρωτοβουλιών και συνεργασιών», δήλωσε σχετικά ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Ο κ. Χρυσουλάκης ενημέρωσε ότι το συνέδριο θα αναπτυχθεί σε επιμέρους θεματικές, οι οποίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της Ιατρικής -όπου ήδη υπάρχει σχετική προετοιμασία από το Aristotle Medical Forum και το Hellenic Diaspora Medical Forum-, της Νεολαίας, των ΜΜΕ, των εθνικοτοπικών οργανώσεων της Διασποράς αλλά και την ΠαΔΕΕ, την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, με στόχο την παρουσία διακεκριμένων εκπροσώπων διαφόρων πεδίων, τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και τη σύσφιξη σχέσεων.

«Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κεντρικός πυλώνας προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό και παράλληλα συνδετικός κρίκος και σημείο αναφοράς με τον Απόδημο Ελληνισμό, φιλοδοξεί, με τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πανομογενειακού Συνεδρίου, να θέσει ισχυρά θεσμικά θεμέλια για την πολυεπίπεδη διασύνδεση της ομογένειας από όλον τον κόσμο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνεται δε, ότι «η πραγματοποίηση παράλληλων συνεδρίων υπό την σκέπη του Πανομογενειακού επιτρέπει όχι μόνο τη σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ των συμμετεχόντων του εκάστοτε συνεδρίου, αλλά και μία άνευ προηγουμένου διεπιστημονική, διαθεματική διάδραση που μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες συνέργειες των μελών του απόδημου ελληνισμού μεταξύ τους, αλλά και με την μητρόπολη, με στόχο την ανάδειξη του αξιολογότατου και πάντοτε αξιόμαχου δυναμικού που διαθέτει».

Βράβευση του Ιωάννη Χρυσουλάκη από το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ τίμησε στη Θεσσαλονίκη τον ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Χρυσουλάκη, για την τεράστια, όπως τονίστηκε, προσφορά του στην προσέγγιση της Παγκόσμιας Ελληνικής Διασποράς με την Ελλάδα.

Μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δράση και την αταλάντευτη προσπάθεια, όπως είπε, του κ. Χρυσουλάκη όχι μόνο για τη στήριξη της ομογένειας και των φορέων της ανά τον κόσμο, αλλά και για τη συσπείρωση και ουσιαστική προσέγγιση των μελών της, μέσω της καλλιέργειας ισχυρών δεσμών φιλίας και, σε πρακτικό επίπεδο, μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων που ενώνουν εκπροσώπους της ομογένειας από διάφορα πεδία και επαγγελματικούς χώρους.

Η βράβευση του Ι. Χρυσουλάκη από το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού των Νοτιοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσουλάκης, στην ευχαριστήρια ομιλία του αναφέρθηκε στο όραμά του ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και συγκεκριμένα στην ανάγκη να στηριχθεί και να αναδειχθεί το πλούσιο έργο και η ανεκτίμητη προσφορά των ομογενών μας στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες έχουν ενσωματωθεί, αλλά και ως φορέων και γνήσιων εκφραστών της ελληνικής ταυτότητας και του ελληνικού πολιτισμού. «Η διασπορά μας», τόνισε, «αποτελεί κόσμημα για την Ελλάδα και αξίζει, πέρα από εκφράσεις στήριξης, αρωγή κι έμπρακτη συνδρομή από την ελληνική πολιτεία σε κάθε της βήμα». Σημείωσε δε, ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας συνεχίζει ολοένα και πιο εντατικά τις δραστηριότητες της για στήριξη της συνεργασίας με την ομογένεια, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την προβολή των πάγιων ελληνικών θέσεων.