Τ Ακούσαμε, το Γράφουμε και Ευθύνη δεν έχουμε

Μεταφέρουμε από την ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”:

 

*<<Η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών διοργανώνουν Ημερίδα αφιερωμένη στην Ελληνική Διασπορά (sic), με τίτλο «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα».

τον κατάλογο των ομιλητών δεν υπάρχει όμως κανείς από την Αυστραλία (κάτι συνηθισμένο άλλωστε, ειδικά τα τελευταία χρόνια) γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

*Μάλιστα η βουλευτής του Θεοδώρα Τζάκρη έκανε και σχετική ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών με θέμα «Απουσία των ελληνικών κοινοτήτων της Αυστραλίας από την Ημερίδα που είναι αφιερωμένη στην ελληνική διασπορά»(sic) .

την ερώτησή της η κα Τζάκρη αναφέρει:

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, η Ακαδημία Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, διοργανώνουν Ημερίδα για τον Απόδημο Ελληνισμό με θέμα «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα».

κοπός της Ημερίδας είναι «η Σύνδεση με την Ελλάδα: Πώς ο απόδημος Ελληνισμός βλέπει την Ελλάδα και πώς τον βλέπει η Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας θα υπάρξουν παρουσιάσεις οι οποίες είναι οργανωμένες ανά Τάξη της Ακαδημίας και ανά θέμα εντός εκάστης των τριών Τάξεων, με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων από το χώρο των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων.

στόσο έντονες αντιδράσεις έχουν διατυπωθεί από την πλευρά των ελληνικών κοινοτήτων της Αυστραλίας διότι δεν προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στην εν λόγω Ημερίδα. Από την πλευρά τους σημειώνεται ότι «απουσιάζει θεαματικά και σκανδαλωδώς ο πλέον ακμαίος και ανθηρός ελληνισμός της Αυστραλίας, αυτή την γεγονός που δημιουργεί αποξένωση, διχοστασία και αποσυντονισμό των προσπαθειών για μια ενωμένη παρουσία του ελληνισμού παγκοσμίως. Ο αποκλεισμός ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμικούς πνεύμονες του σύγχρονου Ελληνισμού, αυτού της Αυστραλίας, συνιστά, όχι μόνο μεγάλη παράλειψη αλλά και μείζων θέμα αποτυχημένου πολιτικού σχεδιασμού».

ατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

ροτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προσκληθούν στην Ημερίδα και οι ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας;>>

 

Αυτά γράφει η καλή συνάδελφος Ιστοσελίδα της Μελβούρνης.

ΑΠΟΡΙΑ ΡΗΡ: Ώστε χρειάζεται η παρέμβαση βουλευτού για την επέμβαση του κ. Υπουργού ακόμη και για το αυτονόητο; Την ισότιμη, δηλαδή, συμμετοχή των Ομογενειακών Κοινοτήτων μας στις διάφορες εκδηλώσεις που σχεδιάζονται (ή και υλοποιούνται) από την ” Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας” στην Αθήνα, ως ατυχώς  εσχάτως μεταλλάχθηκε η πάλαι ποτέ αυτόνομη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού;

Και μιλάμε για μια απλή εγχώρια ΗΜΕΡΙΔΑ… Σκέφτεσθε η Ημερίδα να είχε και παγκόσμιο …χαρακτήρα;

<<Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν>>…