Σαρηγιάννης: Πότε αναμένεται η κορύφωση του κύματος της πανδημίας

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Τις τελευταίες 3 ημέρες έχουμε μια επιβράδυνση της αυξητικής πορείας της διασποράς. Αυτό οφείλεται στον αυξημένο αριθμό τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες και σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό self (για μαθητές) και rapid τεστ (για ανεμβολίαστους εργαζόμενους). Όπως αναφέρει ο καθηγητής Σαρηγιάννης αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μειωτική τάση των κρουσμάτων μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.
Έπειτα από το χρονικό αυτό σημείο αναμένεται συνέχιση της αύξησης κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου όταν και αναμένουμε την κορύφωση του συγκεκριμένου κύματος της πανδημίας, ελπίζουμε σε ύψος χαμηλότερο από προηγούμενους υπολογισμούς (ο κυλιόμενος Μ.Ο. να είναι λίγο κάτω από 8000 κρούσματα/ημέρα) λόγω του αυξημένου τέστινγκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ανέρχεται στα 6.801 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 6.780. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 6.794 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 6.747 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα.

Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 344.468 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,0 %.