Κορωνοϊός: Ζοφερές οι επόμενες μέρες για τη χώρα – Τρομάζει ο συνολικός αριθμός των νεκρών

Με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας να επιμένουν, συνεχίζεται η προσπάθεια να περιοριστεί το επιδημιολογικό φορτίο. Η αρχή της βδομάδας ήταν δραματική αφού, η κατακόρυφη στην αύξηση διασωληνωμένων, ασθενών και θανάτων, καταγράφηκε  ως ο μεγαλύτερος για το 2021, τριψήφιος και πάλι όπως και την περασμένη άνοιξη, με 105 ανθρώπους να χάνουν μέσα σε ένα 24ωρο τη μάχη με τον κορωνοϊό. Η δύσκολη κατάσταση αποτυπώνεται και στη λειτουργία των νοσοκομείων που δοκιμάζονται, με τις εφημερίες να εκκινούν χωρίς κενές κλίνες, καθώς ο δείκτης θετικότητας στη χώρα εκτοξεύθηκε στο 6,85%.

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ένα δύσκολο Δεκέμβρη, αν δεν επιταχυνθούν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και αν δεν τηρηθούν κατά γράμμα οι κανόνες υγιεινής και τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ειδικότερα χθες, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 8.100 νέες μολύνσεις, 597 διασωληνωμένους, ενώ 91 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Να σημειωθεί ότι, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 492 (82.41%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (17.59%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.464 ασθενείς.

Σαρηγιάννης: Περιμένουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου

Η κορύφωση των θανάτων θα γίνει στις 17 Δεκέμβρη, εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι μπορεί να δούμε και 120 νεκρούς την ημέρα.

«Θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα», σημείωσε με νοήμα ο καθηγητής.

Έαν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700.

Μάλιστα τόνισε ότι η φράση «έαν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις» έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό.

Σε ερώτηση έαν θα έπρεπε να παρθούν οριζόντια μέτρα και έαν αυτό θα βοηθούσε, απάντησε ότι μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς όπως είπε «θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα».

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, λέγοντας ότι περιμένουμε σημαντική επιδείνωση.

Άνιση μάχη γιατρών και νοσηλευτών – Στον «αναπνευστήρα» το ΕΣΥ

Άνιση μάχη δίνουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, με τις μολύνσεις του κορωνοϊού να έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Η πίεση του συστήματος υγείας δεν αφορά πλέον μόνο τα νοσοκομεία της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας αλλά και της Αττικής.

«Στον Ευαγγελισμό η τελευταία εφημερία ήταν δραματική. Ήταν μια εφημερία από τα παλιά, από τις κακές ημέρες που ζήσαμε και στο προηγούμενο κύμα και αν συνεχιστεί έτσι θα υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος» δήλωσε ο επικεφαλής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου, Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στα 1.472, αριθμός ρεκόρ.

«25 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ και άλλοι 20 νοσηλεύονται σε κλίνες εκτός ΜΕΘ» αναφέρει ο γιατρός του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Χρήστος Παπαστεργίου.

Τριψήφιες είναι οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό αλλά και ο αριθμός των μολύνσεων στο νοσοκομείο του Βόλου.

«Είχαμε ακόμα 2 απώλειες, τα πράγματα παραμένουν ζοφερά, οι νοσηλείες είναι πάνω κάτω 100, 8 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ» λέει ο εντατικολόγος – παθολόγος στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Βόλου, Γιάννης Κόκκορης.

Εισαγωγές στην Επικράτεια

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 409 και το σύστημα υγείας δοκιμάζεται.  Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα, με σχετική εγκύκλιο καλεί τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως και 80% προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.  H ίδια επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για έναν όγκο, δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για ένα τροχαίο».

Την αντίθεσή της στη μείωση των τακτικών χειρουργείων εξέφρασε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά.

Συγκεκριμένα η ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι «η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ».

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για την πορεία της πανδημίας.

Πηγή:newpost.gr