Το Βραβείο “Ευπρέπεια” στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης

Φωτογραφία: Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Νικολίτσης (δεξιά), η Πρέσβης κ. Κόϊκα (αριστερά), εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων, μαθητές της Σχολής και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Αυστρίας.

 

Βιέννη.- Με το Βραβείο «Ευπρέπεια» του Συνδέσμου Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος τιμήθηκε η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης για τη Μακρόχρονη, Σημαντική και Ευπρεπή Προσφορά της στο Ελληνικό Έθνος.  Όπως επισημαίνεται σε σχετική Ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε  ο Σύνδεσμος Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος, για το γεγονός της βράβευσης, η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης λειτουργεί ως τμήμα Ελληνικής γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) αναγνωρισμένο από το Ελληνικό υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι  280 μαθητές διδάσκονται την Ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία καθώς και το ορθόδοξο μάθημα των θρησκευτικών.  Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης παραμένει το παλαιότερο εν λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα της ελληνικής διασποράς. Το βραβείο επέδωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος, (International Press Union) κ. Ε. Τσικνής.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Με το Βραβείο «Ευπρέπεια» του Συνδέσμου Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος τιμήθηκε η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης για τη Μακρόχρονη, Σημαντική και Ευπρεπή Προσφορά της στο Ελληνικό Έθνος.

Το Βραβείο, με απεικόνιση του Ερμή αγγελιαφόρου, σύμβολο του Συνδέσμου, παρέδωσε στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αυστρίας, Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιο και Διευθυντή της Σχολής, ο Πρόεδρος του International Press Union  κ. Ευθύμιος Τσικνής, με την προτροπή «οι μαθητές της Σχολής, να πετούν ψηλά για την επίτευξη των στόχων τους, όπως ακριβώς ο Φτεροπόδαρος Ερμής».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, στο Νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και πλαισιώθηκε από έκθεση Παραδοσιακών Ελληνικών Φορεσιών του Λυκείου Ελληνίδων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσένιος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Νικολίτσης, η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστρία κ. Κόϊκα, η Γεν. Πρόξενος κ. Γκουλούση, εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων, διδάσκαλοι και μαθητές, μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Ο κ. Ε. Τσικνής (κέντρο) διαβάζει το σκεπτικό της βράβευσης της Ελληνικής Εθνικής Σχολής (αριστερά) ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, (δεξιά) ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Νικολίτσης.

Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης ιδρύθηκε το 1804 κατόπιν σχετικού αυλικού διατάγματος του αυτοκράτορα Φραγκίσκου του Α. Λειτουργούσε όμως ανεπίσημα ήδη από το 1801. Η λειτουργία της αρχικά ήταν ως ολοήμερο σχολείο βασικής εκπαίδευσης ενώ οι απόφοιτοί της μπορούσαν να εργαστούν ως δάσκαλοι στα ελληνικά σχολεία της Αψβουργικής μοναρχίας. Μετά το τέλος του Α παγκοσμίου πολέμου και εξαιτίας της μείωσης μαθητών, το σχολείο συνέχισε τη λειτουργία του με τη μορφή απογευματινών μαθημάτων ελληνικής γλώσσας. Δεν ανέστειλε όμως ποτέ τη λειτουργία της.  Στα νεώτερα χρόνια μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο επαναλειτούργησε με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών με την πρόνοια του μακαριστού Μητροπολίτου Αυστρίας κυρού Χρυσοστόμου Τσίτερ  (1903 – 1995). Στα νεότερα χρόνια λειτουργεί ως τμήμα Ελληνικής γλώσσας (Τ.Ε.Γ.) αναγνωρισμένο από το Ελληνικό υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων. Οι  280 μαθητές διδάσκονται την Ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία καθώς και το ορθόδοξο μάθημα των θρησκευτικών.  Η Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης παραμένει το παλαιότερο εν λειτουργία εκπαιδευτικό ίδρυμα της ελληνικής διασποράς.

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες και το όραμα ενός φωτισμένου κληρικού του Μητροπολίτη Αυστρίας, Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Αρσενίου, που με Παιδεία, Γνώση και Ήθος ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος επιδεικνύει τη συνοδευτική περγαμηνή της βράβευσης, (δεξιά) ο κ. Ε. Τσικνής και ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Νικολίτσης. Κάτω δεξιά η Πρέσβης κ. Κόϊκα χειροκροτεί την απονομή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, υπέρτιμος καί έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος (Καρδαμάκης) γεννήθηκε το έτος 1973 στην Γέργερη Καινουργίου, Ηρακλείου Κρήτης. Αποφοίτησε από την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και από την Ανωτέρα  Εκκλησιαστική  Σχολή  Αθηνών. Τυγχάνει πτυχιούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Κανονικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, του Μεταπτυχιακού Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τομέας Αγίας Γραφής και Πατερικής Γραμματείας) και του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου (Τομέας Πατερικής Γραμματείας). Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Εκάρη μοναχός υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κυρού Κυρίλλου και χειροτονήθηκε Διάκονος υπό του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Τιμοθέου, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, το έτος 1998. Χειροτονήθηκε σε Πρεσβύτερο, λαμβάνοντας και ο οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη υπό του Θεοφ. Επισκόπου Κνωσού (νυν Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας) κ. Μακαρίου, το έτος 2002. Του απενεμήθη το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου το έτος 2007. Υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας (1999-2004)και στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας επί επταετία (2004-2011) από της θέσεως του Πρωτοσυγκέλλου παρά των Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Μητροπολίτης Αυστρίας εξελέγη στις 3 Νοεμβρίου 2011 και χειροτονήθηκε υπό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, κατά την Θρονική Εορτή της Μητρός Εκκλησίας, στις 30 Νοεμβρίου 2011. Τυγχάνει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, καθώς και της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία». Στα χρόνια της έως τώρα θητείας του ιδρύθηκαν νέες ενορίες στην Αυστρία και την Ουγγαρία. Σπουδαίο έργο κατέστη η ανακαίνιση του κτιρίου της Αγίας Τριάδος Βιέννης, η ανακαίνιση των χώρων του Ελληνικού σχολείου καθώς και η εκ βάθρων  ανακαίνιση του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου Βιέννης και η ανέγερση του μητροπολιτικού παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Επίσης ιδρύθηκε και λειτουργεί η Ιερά Μονή Αγίας Σκέπης στο κρατίδιο της Burgenland, η οποία αποτελεί και το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι στην κεντρική Ευρώπη.