Ένταση και Αντιπαραθέσεις στην Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης

Φωτογραφία αρχείου

Ρεπορτάζ:ekirikas.com

Νέα Υόρκη. Εν μέσω μεγάλης έντασης και αντιπαραθέσεων, οι οποίες όμως δεν υπερέβησαν τα όρια της λεκτικής διαμάχης, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που συγκάλεσε η Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων, που διατηρεί τον έλεγχο του Σταθακείου Πολιτιστικού Κέντρου.

Τα στελέχη της Επιτροπής, Δημήτριος Καλαμαράς, Νίκος Διαμαντίδης και Δήμος Σιώκης, συνεπικουρούμενοι από τον απερχόμενο πρόεδρο Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, την Χριστίνα Κωστάκη και τον πρόεδρο της Εξελεγκτικής Επιτροπής, Χρήστο Βουρνά, ανέφεραν πως υπέγραψαν παρουσία 73 αντιπρόσωποι από 55 συλλόγους, οι 4 εξ αυτών παρατηρητές, κάνοντας λόγο για ανταπόκριση των μελών της Ομοσπονδίας.

Στην κεντρική αίθουσα του Σταθακείου παραβρέθηκαν και μέλη της εκλεγμένης διοίκησης της 19ης Σεπτεμβρίου, που τοποθετήθηκαν και αντέδρασαν σε υψηλούς τόνους, εξαπολύοντας τα βέλη τους στη Διοικούσα Επιτροπή και προσωπικά του Κλεάνθη Μεϊμάρογλου για τις αλυσίδες του Σταθακείου και τη μη αναγνώριση του αποτελέσματος των διεργασιών.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, έλαβαν έγκριση μεταξύ άλλων, για ένα ψήφισμα ακύρωσης των εκλογών της 19ης Σεπτεμβρίου, ενώ η πλευρά του εξόριστου Διοικητικού Συμβουλίου προώθησε ένα άλλο ψήφισμα, που απαιτούσε το άνοιγμα του Σταθακείου, και συνυπεγράφη από 27 αντιπροσώπους.

Κατά τη διαδικασία, το προεδρείο ενέκρινε την αίτηση εγγραφής των Συλλόγων «Hellenic Women’s Alliance» που έχει ως επικεφαλής την δικηγόρο Μαρία Μάρκου, «Τρύπες», με εκπρόσωπο τον Δημήτριο Α. Γωνιά, καθώς και τον οργανισμό του ραδιοφωνικού σταθμού «Hellas FM».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη στις 2 μετά το μεσημέρι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Παρέλασης, Τζον Κατσιματίδη.

Αποδοκιμασίες και αντεγκλήσεις

Με την έναρξη της συνεδρίασης, η πλευρά των εκλεγμένων διοικητικών της 19ης Σεπτεμβρίου εξέφρασε ενστάσεις για το γεγονός ότι δεν εξελέγη προεδρεύων της διαδικασίας, όπως είχε αναφερθεί στο πρόγραμμα.

Οταν έλαβε τον λόγο για την εναρκτήρια τοποθέτηση ο διορισμένος Συντονιστής, Δημήτρης Καλαμαράς, ανέφερε προς το ακροατήριο πως «όλα αυτά τα τραβάμε εδώ και καιρό», ενώ έκανε μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα που προηγήθηκαν.

«Εμείς δεν έχουμε πει ότι δεν θέλουμε συνεργασία. Απαιτήσαμε έλεγχο και να γίνουν εκλογές μετά από τον έλεγχο. Προχώρησε μια μειοψηφία από το προεδρείο να καλέσει εκλογές. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι κανένας Σύλλογος δεν κάνει εκλογές πριν από τον τελικό έλεγχο. Ο κ. Γωνιάς και ο κ. Καραγκούνης βρήκαν αρκετά λάθη», είπε ο κ. Καλαμαράς, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση του Αναστασίου Καραγκούνη, ο οποίος τον κατηγόρησε πως ψεύδεται.

Αναφορικά με τις αλυσίδες και το κλείδωμα του Σταθακείου, ο κ. Καλαμαράς αντέτεινε πως «το Σταθάκειο είναι ανοικτό για κάθε Σύλλογο – μέλος της Ομοσπονδίας, εφόσον έρθει σε συνεννόηση με τον Κλεάνθη Μεϊμάρογλου που είναι ο υπεύθυνος».

«Να είμαστε ενωμένοι, να προχωρήσει η Ομοσπονδία και να έχουμε ένα στόχο», είπε ο κ. Μεϊμάρογλου, με τον Γιώργο Ξερακιά να ανταπαντά εκνευρισμένος: «Με τις αλυσίδες;» και να ακολουθεί περαιτέρω ένταση.

«Προέχει ο οικονομικός έλεγχος»

Στη δική του τοποθέτηση, ο Δημήτριος Α. Γωνιάς επανέλαβε ότι δεν ενεργεί ως προσκείμενος κάποιας πλευράς.

«Μας χωρίζει κάτι; Νομίζετε ότι με τις φωνές, τον τσαμπουκά και τις φασαρίες θα πάμε μπροστά; Ολοι οι πρόεδροι είναι συνένοχοι και ακούω χυδαίους λόγους από άτομα που ξενυχτήσαμε μαζί και τώρα με βρίζουν. Τι τους έκανα; Θέλω την αλήθεια, τίποτε άλλο. Ενα πράγμα θα σας πω: για να πάμε μπροστά πρέπει να ηρεμήσουμε, να γίνει σωστός οικονομικός έλεγχος», ανέφερε ο κ. Γωνιάς.

Στη δική του παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου «Γέρος του Μωριά» Δημήτρης Φίλιος, τόνισε πως θα πρέπει να επέλθει άμεσα συμφωνία για την Επιτροπή Παρέλασης και την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μείνουν έξω από το πεδίο της αντιπαράθεσης. Εκτός από τον Κώστα Μάστορα, ο κ. Φίλιος πρότεινε να παραμείνουν στην Εξελεγκτική Επιτροπή ο Νίκος Αλεξίου, ο Τάσος Στρουμπάκης και η Αλεξάνδρα Λασκαρίδου, προκειμένου «να μην χαθεί η δουλειά που έχει ήδη γίνει», με τον Χρήστο Βουρνά να έχει ήδη προτείνει τους κυρίους Μάστορα και Αλεξίου, μαζί με τους Αχιλλέα Λυγγέρα, Γιώργο Αλμυρούδη και Ντίνο Ράλλη.

Διά τηλεφώνου παρενέβησαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην πρόεδροι Βασίλειος Σταθάκος και Ηλίας Τσεκερίδης.

«Δεν παραβιάστηκε κανένα καταστατικό»

Ζητώντας τον λόγο, το στέλεχος του εκλεγμένου Δ.Σ., Νομική Καστανά, τόνισε πως άπαντες συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητα του οικονομικού ελέγχου, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν δέχεται τον χαρακτηρισμό «εκλογές του πεζοδρομίου», στρέφοντας τα βέλη της εναντίον του Κλεάνθη Μεϊμάρογλου.

«Η εικόνα να κάνουμε εκλογές και να θέλουμε να τηρήσουμε τις διαδικασίες δεν είναι ντροπή. Η ντροπή είναι με τους μπράβους και τις αλυσίδες απέξω», είπε η κ. Καστανά, και απευθυνόμενη στον απερχόμενο πρόεδρο, ρώτησε «πού ήταν η Ομοσπονδία όταν αναλάβατε κύριε Μεϊμάρογλου και πού έχει καταλήξει;».

Ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής, Αναστάσιος Καραγκούνης, επανέλαβε το ιστορικό των ελέγχων και τη διαδικασία λήψης απόφασης για εκλογές, κατηγορώντας τον Δημήτριο Α. Γωνιά για αλλαγή στάσης.

Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Βασίλειος Γουρνέλος, αντέτεινε πως ο απολογισμός της παρέλασης του 2019 είχε τεθεί προς έγκριση, ενώ προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει μίνιμουμ συνεννόηση σε οργανωτικό επίπεδο, κινδυνεύει να μην γίνει η αντίστοιχη του 2022, ενώ ο πρώην πρόεδρος, Γεώργιος Γεωργόπουλος, αναφέρθηκε εκ νέου στα γεγονότα και ό,τι έχει προηγηθεί, αφήνοντας αιχμές πως κάποιοι από τη Διοικούσα Επιτροπή δεν λένε όλη την αλήθεια.

Τέλος, εκ μέρους του Συλλόγου «Κέφαλος», ο Νίκος Αλυσανδράτος πρότεινε τη σύσταση νέας προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής με συμμετοχή και από τις δυο πλευρές, που θα οδηγήσει την Ομοσπονδία σε έλεγχο και εκλογές, διασφαλίζοντας μια -έστω και προσωρινή- ομαλότητα και συνεννόηση.